Het nieuwe
belastingstelsel

De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFTDigiNieuws
terug naar begin 

De Fiscale Revolutie 2001 - Het Boek
Voor slechts 19,50 verkrijgbaar in de boekhandel: alles over het nieuwe belastingstelsel. Alle belangrijke punten uit het nieuwe belastingstelsel op eenvoudige wijze toegelicht. Een 'must' voor iedere belastingbetaler. Geschreven door Rob Sebes, redacteur-verslaggever van Dagblad De Telegraaf. ISBN 90-5501-806-6.

Netto loon uitrekenen met E-Prepay
Bent u verantwoordelijk voor de uitbetaling van de salarissen en willen uw medewerkers weten of ze in 2001 meer of minder gaan verdienen? E-Prepay van ADP geeft antwoord op deze vraag. De berekening is volledig aangepast aan de nieuwe belastingregels en is een handig hulpmiddel bij het informeren van uw medewerkers over de gevolgen hiervan.


Auto van de zaak

De fiscale bijtelling voor de auto van de zaak verandert aanzienlijk. Tot nu toe moet iedereen die meer dan 1000 kilometer per jaar privé rijdt met een auto van de zaak, 20% van de cataloguswaarde bij zijn inkomen optellen. Woont iemand meer dan 30 kilometer van het werk, dan is de bijtelling 25%.

Per 1 januari 2001 wordt de bijtelling trapsgewijs opgebouwd. Tussen de 0 en 500 kilometer privé-gebruik per jaar is er geen bijtelling. Tussen de 500 en 4000 kilometer is de bijtelling 15% van de cataloguswaarde. Tussen de 4000 en 7000 kilometer is de bijtelling 20%; daarboven 25%. Werknemers die voor een lagere bijtelling of helemaal geen bijtelling opteren, moeten een gedetailleerde kilometeradministratie bijhouden en deze meesturen met hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting.

Onder 'auto van de zaak' worden alle bedrijfswagens verstaan, dus ook lease-auto's en wagens met een grijs kenteken. Auto's ouder dan 15 jaar hebben dezelfde regels voor de bijtelling. De bijtelling wordt hier echter niet berekend over de cataloguswaarde, maar over de economische waarde. Dat is de waarde in het handelsverkeer. De zogeheten 'oldtimers' die in het handelsverkeer veel waard zijn, kunnen daardoor erg duur zijn als auto van de zaak. Een tweedehands auto van 16 jaar oud die nog 'als nieuw' is, kan daarentegen voordelig uitpakken. De bijdrage die werknemers aan hun baas betalen voor het privé-gebruik van de auto van de zaak mag van de bijtelling worden afgetrokken.


2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl


De vernieuwde BelastingCalculator van De Telegraaf
Alle belastingbetalers die willen weten of zij in het nieuwe fiscale stelsel 2001 netto meer of minder overhouden van hun salaris, pensioen of sociale uitkering, kunnen aan de slag met de bijgewerkte BelastingCalculator. Deze is gemaakt in samenwerking met de vakcentrale voor Middelbaar en Hoger Personeel MHP in Houten.

Vooruitbetaalde hypotheekrente
Een van de prettige kanten van de nieuwe belastingwetgeving is dat de tarieven omlaag gaan. Het toptarief in Box I wordt 52%, nu is het 60%...

Bestaande spaarhypotheek, koppelen of niet?
In de Wet IB 2001 heeft de kapitaalverzekering in beginsel geen speciale fiscale faciliteiten meer. Alleen indien sprake is van een zogenoemde kapitaalverzekering eigen woning is er nog een vrijstelling voor de in de uitkering begrepen rente...