advertentie logo

Eerder nieuws

donderdag 12 augustus

Zelfmoord om onzichtbare eclips

ALTO PARAISO - Drie inwoners van het noordoostelijke Braziliaanse dorpje Alto Paraiso hebben gisteravond zelfmoord gepleegd wegens de eclips.

Zij waren ervan overtuigd dat met de zonsverduistering de wereld zou vergaan.

De psychiater Francisco de Assis merkte op dat het drietal waarschijnlijk zo depressief was dat de eclips "het laatste duwtje was dat ze nodig hadden om zelfmoord te plegen".

De zonsverduistering was overigens in Brazilië helemaal niet te zien.

In Colombia kreeg een suïcidale man al voorafgaand aan de eclips de bibbers; hij vermoordde dinsdagavond zijn vrouw en sloeg daarna de hand aan zichzelf.


donderdag 12 augustus

Paco Rabanne had het mis

Paco Rabanne kan zich nergens meer vertonen. De wereldberoemde modeontwerper van Spaanse afkomst was gisteren de risee van de dag, nu diens voorspelling dat Parijs ten offer zou vallen aan het hellevuur niet is uitgekomen.

Aan de hand van geschriften van de zestiende-eeuwse Franse ziener Nostradamus had amateurprofeet Rabanne opgemaakt dat op het moment van de zonsverduistering de Russische Mir op Château de Vincennes in oost-Parijs zou neerstorten.

De explosie van het plutonium aan boord van het ruimtestation zou gelijk staan aan die van een atoombom en de hele Parijse bevolking in een klap wegvagen. Andere brokstukken van de Mir zouden voor dood en verderf zorgen in de regio Gers in zuidwest-Frankrijk.

Paco Rabanne, die enkele weken geleden in verband met de naderende dag des oordeels zijn laatste modeshow hield, wilde gisteren geen reactie geven.


donderdag 12 augustus

Straatverlichting bleek overbodig

ARNHEM - De straatverlichting die de energiebedrijven in grote delen van Nederland uit voorzorg hadden ontstoken rondom de zonsverduistering, bleek overbodig.

Tot die conclusie komen energiebedrijf NUON (Gelderland, Flevoland en Friesland), Remu (Utrecht), Eneco (Zuid-Holland) en PNEM (Brabant en Limburg). Het was nergens zo donker dat verlichting nodig was.

NUON besloot tot woede van de eclipsliefhebbers als eerste om in de drie provincies de lantaarns te ontsteken. De lampen hebben twintig minuten gebrand.

De straatverlichting had echter geen invloed op de invallende schemering, die veel minder was dan verwacht. Het effect van de niet-complete zonsverduistering is er niet door bedorven, concluderen diverse sterrenwachten achteraf.

Energiebedrijf PNEM stak in heel Limburg en het grootste deel van Brabant van half twaalf tot half een de lampen aan. Uit voorzorg, omdat niemand eigenlijk wist hoe donker het nu echt zou worden. Ook Eneco liet in grote delen van Zuid-Holland en langs de snelwegen de lampen enige tijd branden.

In Utrecht mochten gemeenten zelf aangeven of ze straatverlichting wensten.


donderdag 12 augustus

Chimpansees niet onder de indruk

AMSTERDAM - De chimpansees in de Amsterdamse dierentuin Artis waren niet bijster onder de indruk van de gedeeltelijke zonsverduistering.

De enige activiteit die ze ontplooiden was het gevolg van het massaal toegestroomde publiek.

Iets voor half een, op het hoogtepunt van de eclips in Amsterdam, draaiden de toeschouwers de apen de rug toe om door een zwart brilletje naar de zon te kijken.

Het vierjarige chimpanseevrouwtje Amber kon weinig waardering opbrengen voor deze concurrentie van de zon. Om de aandacht van het publiek terug te winnen begon zij spontaan te klappen.


donderdag 12 augustus

Gevangenen moeten eclips op tv volgen

BOEKAREST - De Roemeense gevangenissen zijn vandaag wegens de zonsverduistering strenger beveiligd dan normaal. De extra maatregelen gelden vooral tijdens de totale verduistering, die 2 minuten en 26 seconden duurt.

In een gevangenis met achthonderd gedetineerden in Botosani in het noorden van Roemenië zijn er geen eclipsbrillen. De gevangenen moeten de zonsverduistering volgen op de televisie.

Op hun verzoek om op de binnenplaats naar het astrologisch fenomeen te mogen kijken, wilde de directie niet ingaan.


donderdag 12 augustus

Waaghals onder stroom

LUDWIGSHAFEN - Een 24-jarige student die de zonsverduistering beter wilde zien, is gewond geraakt door een elektrische schok.

De jongeman was in de buurt van Ludwigshafen in het westen van het land op een elektriciteitsmast geklommen. Hij dacht dat hij vanaf de mast de eclips beter zou kunnen zien.

De waaghals raakte de elektriciteitskabels van 20.000 volt aan. Hierbij blesseerde hij zijn handen ernstig.


donderdag 12 augustus

Eclips brengt 200 miljoen
Europeanen op de been

Naar schatting tweehonderd miljoen Europeanen hebben gistermiddag naar de hemel gekeken om een blik op te vangen van de zonsverduistering.

Op enkele plaatsen, zoals in Frankrijk aan de Bretonse kust, in het zuiden van Duitsland en in Hongarije, was het bovenaardse natuurverschijnsel goed te volgen. Maar elders belemmerde de bewolking het zicht op de maan en de zon.

In ons land was de eclips tussen de wolken door te zien in een strook van Zeeland tot Arnhem. Maar in het grootste deel van Nederland was het zwaar bewolkt, tot grote teleurstelling van de toeschouwers die het moesten doen met een lichte schemering. "Dit is geen verduistering, dit is oplichting," verwoordde een Utrechtse student de tegenvaller.

Indrukwekkend
Meer geluk had de Nederlandse sterrenkundige dr. Rob Rutten (57), die voor zijn vijfde zonsverduistering naar Hongarije was getogen. "Dit is de mooiste tot nu toe," riep hij enthousiast. "Nog nooit heb ik zulke mooie protuberansen gezien. Dat zijn die purperrode knobbels aan de rand van de maan. Ook de vliegende schaduwen vlak voor en na de verduistering waren indrukwekkend."

Van de twee miljoen Nederlanders die naar de totaliteitszone waren getrokken had niet iedereen het geluk van Rutten. Zo liep de zonsverduistering voor de vele landgenoten in de buurt van de noord-Franse stad Metz uit op een desillusie: uit een zwaarbewolkte hemel regende het pijpenstelen en werd het twee minuten wat donkerder.

Schemering
In eigen land bleken de gevolgen van het natuurverschijnsel niet zo groot te zijn als velen hadden
gedacht. Omstreeks half een, toen de verduistering haar hoogtepunt bereikte, was het een beetje schemerig en was de temperatuur een graad of drie Celsius gedaald.

In Amsterdam keken drieduizend mensen vanaf het dak van wetenschaps- en technologiecentrum newMetropolis naar de zonsverduistering. Binnen in het museum volgden nog zo'n duizend mensen het verschijnsel op videoschermen. In Rotterdam keken driehonderd mensen vanaf de Euromast.

In veel bedrijven en instellingen werden de werkzaamheden gistermiddag onderbroken. Zo gingen de meeste handelaren van de Amsterdamse effectenbeurs het dak van het beursgebouw op om de zonsverduistering beter te kunnen zien.

Langer in lucht
Op Schiphol bleken sommige vliegtuigpassagiers het geluk te hebben gehad dat hun toestel in verband met de eclips langer in de lucht mocht blijven. Omstreeks half een vroegen de piloten van enkele grote vliegtuigen aan de verkeerstoren toestemming iets later dan gepland te mogen landen om de reizigers van het verschijnsel te laten genieten.

Volgens het Korps Landelijke Politiediensten deden zich tijdens de zonsverduistering geen problemen op de snelwegen voor. De politie had automobilisten eerder gewaarschuwd niet stil te gaan staan op de vluchtstrook. De verwachte grote verkeersdrukte in Nederland bleef gisterochtend uit.

Na afloop van de zonsverduistering veroorzaakte de massale terugkeer van eclipsgangers wel lange files in Noord-Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg en Zwitserland.


donderdag 12 augustus

Eclipsbaby in Amsterdam

Baby Zinedine, die gisteren in Amsterdam werd geboren, heeft er alles aan gedaan om de eclips mee te maken.

De geboorte van het jongetje werd eigenlijk pas over een week verwacht, maar Zinedine kwam vlak voor het hoogtepunt van de eclips in het Slotervaartziekenhuis via een keizersnede op de wereld.

De nieuwe wereldburger weegt 2700 gram. Zowel de baby als zijn moeder maken het volgens het ziekenhuis goed.


woensdag 11 augustus

Piloten zonder nachtbrevet geweerd

BOULOGNE SUR MER - Piloten die geen nachtbrevet hebben en geen vluchtplan hebben ingediend, mogen momenteel niet te lucht in.

Daarmee wil de Franse luchtvaartdienst voorkomen dat elke brevethouder met een vliegtuigje opstijgt. Het verbod geldt voor Frankrijk alleen voor de dag van de zonsverduistering.


woensdag 11 augustus

Verduistering in Nederland begonnen

RIJSWIJK - De laatste zonsverduistering van de eeuw is om vijf over elf in Nederland begonnen. De verduistering zal in Nederland niet maximaal zijn. Het wordt een beetje schemerig.

Door wolken is het verduisteringsproces niet optimaal te zien. Om vijf voor half een - in het westen iets vroeger, in het oosten iets later - is de verduistering in Nederland maximaal. Daarna komt de zon langzaam terug.


woensdag 11 augustus

Verduistering in Engeland begonnen

RIJSWIJK - De laatste zonsverduistering van de eeuw is rond tien voor elf in het uiterste zuidwesten van Engeland gestart.

Langzaam schuift de maan voor de zon. Over een uur en twintig minuten is de verduistering daar volledig. Daarna komt de zon weer te voorschijn.

Om half twee is de verduistering op die lokatie voorbij.


woensdag 11 augustus

Eclips in Leiden te zien zonder bril

LEIDEN - De Sterrenwacht Leiden stelt bezoekers van de Leidse binnenstad morgen in de gelegenheid zonder brilletje en gevaar voor oogbeschadiging de eclips te aanschouwen.

Dat gebeurt door middel van directe reflectie en projectie van de zon via een kleine vlakke spiegel op een triplexscherm van twee bij twee meter.

De spiegel en het scherm staan opgesteld op de Sint Sebastiaansbrug in het centrum van Leiden. Met behulp van stelschroeven kan de spiegel zo gericht worden dat het beeld van de zon niet van plaats verandert.

De zonsverduistering op de voetgangersbrug tussen de Nieuwe Rijn en de Botermarkt begint om 11.09 uur. Het schouwspel duurt tot 13.45 uur.


woensdag 11 augustus

Ook Duitsland telt af voor eclips

STUTTGART - Duitsland is eveneens begonnen met het aftellen voor de zonsverduistering. Afgelopen nacht reden talloze Duitsers met trein en auto naar het zuiden, waar de eclips in bepaalde delen totaal is. De campings tussen Saarbrücken en Karlsruhe, en vooral in Stuttgart, zijn overvol.

De Duitse politie is bevreesd voor zakkenrollers. Wanneer een mensenmassa gebiologeerd naar de hemel staart en het ook nog donker wordt, kan de kleine crimineel zijn slag slaan. Met een eclipsbril op zien mensen helemaal weinig, zo merkt de politie op.

In Saarbrücken viel het de politie op dat de mensen agressiever zijn dan normaal. "Het is nog heftiger dan in een nacht met volle maan," zo merkte een woordvoerder op. Mensen bleken in de afgelopen nacht opgefokter en vernielzuchtiger te zijn.

Sommige parkeerterreinen langs de snelwegen in de deelstaat Saarland stonden vanochtend al overvol. Vrachtwagens mogen tijdens de eclips niet rijden op de snelwegen in Frankrijk en Luxemburg, zodat zij pas vanmiddag de grens zullen oversteken.


woensdag 11 augustus

Eclipsverkeer kalm op gang

RIJSWIJK - In Nederland staan de eerste files op de A2 doordat veel automobilisten naar zuid-België en Luxemburg trekken om daar de zonsverduistering te aanschouwen. In België is het op een aantal wegen drukker dan normaal.

Op de A2 (Eindhoven-Maastricht) stond om half acht tussen Meerssen en Maastricht een file van 4 kilometer. Tussen Everdingen en Beesd staat een file van 2 kilometer.

In België staat een file van 5 kilometer op de N5 (Charleroi-Couvin) waar het verkeer in de richting van Reims rijdt. Elders is het volgens de ANWB-zegsman "drie keer drukker dan normaal, maar van echte files is nog geen sprake".

Verder is het erg druk op de E19 (Breda-Antwerpen), E411 (Brussel-Namen-Luxemburg) en de E25 (Luik-Bastogne).


dinsdag 10 augustus

Samen in bunker uit angst voor eclips

TIRANA - Vijf Albanese gezinnen hebben in de afgelegen oostelijke regio Gramsh hun toevlucht gezocht in een schuilkelder.

Zij vrezen dat de zonsverduistering het einde van de wereld inluidt.

"Er moet enige waarheid in al het gepraat over een grote ramp schuilgaan," aldus een 38-jarige man. Hij zit met 33 anderen in de bunker.

De families hebben hun koeien, voedsel en kookgerei meegenomen.


dinsdag 10 augustus

Stormloop op gratis brillen

UNNA - Een opticiën in de Duitse plaats Unna is het slachtoffer geworden van zijn aanbieding van gratis eclipsbrillen.

De winkelier uit de stad in Noordrijnland-Westfalen had driehonderd beschermbrillen voor de zonsverduistering binnengekregen, die hij gratis wilde uitdelen. Ongeveer vijfhonderd mensen hadden zich voor zijn winkel verzameld om het uiterst gewilde brilletje op te halen.

Volgens de plaatselijke politie had de opticiën niet op zo'n stormloop gerekend. Toen bleek dat niet iedereen in aanmerking kwam voor een eclipsbril werd het erg onrustig. De politie moest de straat afzetten en probeerde de rust te laten terugkeren.

"Nu gaat het gerucht dat wij de brillen in beslag hebben genomen en dat de eclipskijkers bij ons aan de deur kloppen voor de brillen," aldus een woordvoerder van de politie. Helaas komen zij van een koude kermis thuis, want de opticiën heeft de brillen aan scholen gegeven.


dinsdag 10 augustus

'Foto's maken ergste wat je kunt doen'

MAASTRICHT - Het fotograferen van de zonsverduistering is vragen om onherstelbare oogschade.

Deze waarschuwing komt van professor F. Hendrikse, netvliesspecialist van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht.

"Foto's maken van de eclips is het ergste wat je kunt doen," zegt de specialist. "Je concentreert de zonnestralen dan in het centrum van het netvlies. Het gevolg is acute verbranding van het netvlies. Dat betekent uitval van je centrale gezichtsveld. Het gezichtsvermogen neemt dan af van 100 naar tien procent. Autorijden, schrijven en lezen kun je de rest van je leven vergeten," aldus Hendrikse.

Onder normale omstandigheden kan het netvlies al inbranden na enkele seconden in de zon kijken, aldus Hendrikse: "Maar als je fotografeert, concentreer je via de focus alle stralen op het netvlies, dat onmiddellijk thermische schade oploopt. En die schade is niet meer te herstellen."

Hendrikse wijst er verder op dat kinderen snel in de verleiding komen om te lang in de zon te kijken. Hendrikse hoopt dan ook dat volwassenen meer op kinderen dan op de zon zullen letten. Hij waarschuwt mensen ook om niet te gaan kijken door filmstrookjes, cd's of met roet berookte stukjes glas. "Zelfs met de speciale eclipsbril zou ik niet langer dan een halve minuut in de zon kijken."


dinsdag 10 augustus

Veel Russen geloven in eclipsramp

MOSKOU - Een kwart van de Russen denkt dat de zonsverduistering natuurlijke en sociale rampen met zich meebrengt.

Volgens het onderzoek gelooft 23 procent van de Russen dat een catastrofe op handen is. Dat is voornamelijk zo onder huisvrouwen, studenten, jongeren tussen de achttien en 25 jaar en minder welgestelde mensen uit kleinere plaatsen.

Iets minder dan de helft van de Russen gelooft niet dat de zonsverduistering noodlottige gevolgen heeft en ongeveer 20 procent heeft zelfs nog nooit gehoord van de eclips.


dinsdag 10 augustus

Gratis wegenwacht in België

BRUSSEL - Uit vrees dat de verkeersdrukte rond de eclips morgen lange files veroorzaakt zetten de diverse Belgische wegenwachtorganisaties extra personeel en materieel in.

Alle hulpverlening zal morgen bovendien gratis zijn, om bij pech een snelle doorstroming van verkeer mogelijk te maken.

In totaal zijn honderd extra wegenwachters opgetrommeld. Ook worden op diverse plaatsen in het zuiden van België sleepwagens achter de hand gehouden. Gedurende de hele dag zullen in België geen wegwerkzaamheden plaatsvinden op snelwegen.

In het uiterste zuiden van België, rondom Virton, is de volledige eclips te zien. Uit voorzorg zal op de snelwegen rondom Virton de hele dag de straatverlichting branden.

Oorspronkelijk wilde verkeersminister Durant in heel België de hele dag de straatlantaarns laten branden. De grootste stroomproducent, Electrabel, zegt dat hiermee echter te veel kosten zijn gemoeid.


dinsdag 10 augustus

Ritueel eclips-bad voor hindoes

NEW DELHI - In India zijn al meer dan honderdduizend gelovige Hindoes samengestroomd aan de oevers van heilige meren en rivieren om er morgen een ritueel bad te nemen tijdens de zonsverduistering.

Volgens de Indiase mythologie komen zonsverduisteringen tot stand door een gevecht tussen de demonen Rahu en Keta die uiteindelijk in hun woede de zon verslinden.

Een bad in heilig water tijdens een zonsverduistering leidt volgens veel Hindoes tot wedergeboorte in een hogere kaste.

Volgens meteorologen zal in India waarschijnlijk weinig te zien zijn van de eclips. Zij voorspellen zware bewolking.


dinsdag 10 augustus

Colombiaan ziet wereld vergaan

BOGOTA - Een Colombiaan heeft gisteravond zijn vrouw doodgeschoten en vervolgens zelfmoord gepleegd vanwege de zonsverduistering van morgen.

De 40-jarige man, die woonde in een arme wijk van Cali in het zuidwesten van Colombia, verrichtte zijn daad omdat "woensdag de wereld vergaat". Dat schreef hij in een briefje dat de politie bij de lichamen aantrof.

De zonsverduistering is overigens helemaal niet te zien in Colombia.


dinsdag 10 augustus

Eclips niet overal te zien in ons land

AMSTERDAM - Het grootste deel van Nederland is morgen waarschijnlijk bewolkt, waardoor de kans dat Nederlanders de zonsverduistering helemaal kunnen zien veertig procent is.

Gaten in het wolkendek zorgen volgens Meteo Consult toch voor een redelijk zicht op de zonsverduistering.

Nederland maakt zich op voor de zonsverduistering. De eclipsbrilletjes zijn compleet uitverkocht, Maastricht zit volgeboekt en het Amsterdamse museum New Metropolis opent het dak voor liefhebbers van de grote gebeurtenis.

Het geschatte aantal mensen dat de totale zonsverduistering gaat waarnemen is nog nooit zo hoog geweest. Ongeveer twee miljard mensen in Europa en het Midden-Oosten zullen de maan voor de zon zien schuiven.


Eclips-brilletjes Libanese stijl. Ook lasbrillen zijn volgens deze
inwoners van zuidelijk Libanon geschikt om morgenmiddag veilig
naar het natuurfenomeen te kijken.
FOTO: AP

In het zuidwesten van Engeland, in Cornwall, het gebied waar de zon compleet verduisterd is, rekenden campinghouders op een miljoen bezoekers. De toeloop naar Cornwall is echter nog erg magertjes. De weersvoorspellingen voor Cornwall zijn bovendien slecht. Regen en bewolking zullen waarschijnlijk het zicht op de zonsverduistering geheel ontnemen.

De kans dat de volledige zonsverduistering in Noord-Frankrijk goed te zien zal zijn wordt steeds kleiner. De Franse meteorologische dienst voorspelt veel bewolking rond het middaguur.

Aan de hand van computerberekeningen zullen volgens de Franse weerkundigen de meeste opklaringen zich voordoen in het noord-westelijk deel van het land, waar de kans aldus het grootst is om een helder beeld te krijgen van de volledige zonsverduistering.

In Roemenië, dat de langste totale zonsverduistering van Europa gaat kennen, is de eclips een economisch geschenk. Of alle toeristen onderdak hebben is nog maar de vraag, want er is een groot gebrek aan accommodatie en moderne faciliteiten. Wel is de politie van Boekarest gisteren begonnen met het van de straten plukken van straatkinderen en daklozen.

Zeer geschikt voor observatie door de goede weersverwachtingen is het oosten en zuid-oosten van Turkije. Maar daar begeven zich alleen de grootste eclipsfanatici. Het is al jaren gevaarlijk in het gebied, gezien de strijd tussen het regeringsleger en de PKK.


dinsdag 10 augustus

Artis hoopvol over effect op dieren

Doen ze het of doen ze het niet? Steken de muggen ineens overdag? Gaan de kippen op stok als het morgen midden op de dag nachtelijk donker wordt? En kraaien de hanen zodra het natuurverschijnsel is afgelopen?

Uit ooggetuigeverslagen van fervente eclipsbezoekers weten we dat een zonsverduistering voor mènsen een emotioneel en onvergetelijk gebeuren is. De astronoom prof. C. de Jager bijvoorbeeld, zich nu opmakend voor zijn zesde eclips, vertelde gisterochtend dat hij na afloop van de laatste keer niets meer kon zeggen omdat hij een brok in zijn keel had.

Maar mensen wéten wat er gaat gebeuren. Dieren natuurlijk niet. Of toch? Voor menige dierentuin of gedragsbioloog is de onnatuurlijke schemering een mooie gelegenheid de eventuele invloed daarvan op het gedrag van dieren te bestuderen.

Niet dat hierover helemaal niets bekend is. Wie bij het Leidse natuurhistorisch museum Naturalis navraag doet, zoals drs. Charlotte Vermeulen, stuit al gauw op een lijst van vijftig artikelen. Maar, zegt de biologe van de Amsterdamse dierentuin Artis fijntjes lachend, "een eclips is eenmalig. Een wetenschapper wil een verschijnsel graag honderd keer onderzoeken voordat hij er conclusies aan verbindt".

Slaapplaats
Haar duik in de wereld van zonsverduisteringen leverde haar alvast een schat aan wetenswaardigheden op. "Kippen gaan op stok, mieren houden op met voedsel verzamelen en gaan naar hun hoop, bijen vliegen naar de korf. Terwijl de vogels die we overdag zien ineens ophouden met zingen of naar hun slaapplaats gaan, gaan uilen juist roepen. Libellen verstoppen zich aan de onderkant van een tak. Spinnen eten hun web op en bouwen het weer op als het licht wordt. Hagedissen graven zich in de grond in of houden zich doodstil."

Veel dieren gaan nog even als een dolle eten. "Dat is bekend van Indische antilopen en ratten. Zo van, hé wat is de dag ineens kort en ik heb mijn buik nog niet vol." Of dieren net als mensen ondersteboven zijn, is niet bekend. "Wel las ik dat een kudde schapen op het moment dat het donker inviel stopte met grazen en keurig achter elkaar naar de kooi begon te lopen. En weer terug toen het lichter werd. Met een heel verwarde uitdrukking op hun snuit."

Het meest bijzondere noemt Vermeulen de reactie van een groep mensapen op de verdwijnende zon in 1984. "In een onderzoekscentrum Atlanta was een groep van zestien chimpansees. Normaal gesproken liepen de dieren door het verblijf door elkaar heen en klauterden af en toe eens op het klimrek, maar nooit met meer dan vier tegelijk. De twaalf die een half uur voor de eclips wakker waren, gingen met z'n allen bovenop het klimrek zitten en keken minutenlang omhoog."

"Toen de zon geheel door de maan verduisterd was, richtten ze allemaal hun koppen omhoog terwijl één dier zelfs een gebaar maakte in de richting van de verdwenen zon. Direct daarna kwam de zon weer tevoorschijn, waarop een van de vrouwtjes haar hand legde op de schouder van een jonge moederaap. Pas een half uur later kwamen ze weer van het rek af en gingen ze zich weer normaal gedragen."

Artis zelf hoopt hier nog wat bijzonders aan toe te voegen. "Wij hebben tien vrijwilligers gevraagd om samen met de vaste dierenverzorgers vandaag, op dag nul, elk kwartier op een vaste plek allerlei bijzonderheden te noteren. Ze letten op waar de dieren zich bevinden, wat ze doen, bijvoorbeeld of ze lopen, staan of liggen, of ze eten of herkauwen, en of ze geluid maken."

"Dat doen ze bij de zebra's en gnoes op de savanne, maar ook bij de chimpansees, de Japanse makaken, de bijen in de bijenkasten, de Indische antilopen, de gorilla's en olifanten. En die gegevens vergelijken we met wat er op dezelfde tijdstippen op de dag van de zonsverduistering gebeurt."

Haar verwachtingen zijn best hoog gespannen. "Het gaat om veel meer dan die ruim twee minuten dat de zon is verduisterd. Om 10 over 11 wordt het al schemerig, alsof de avond valt. Dan wordt het ook koeler en vochtiger. Daar reageren dieren normaal gesproken ook op. Heel spannend. Maar misschien gebeurt er wel helemaal niks."

En Charlotte Vermeulen zelf? Ook klaar met pen en papier bij de apen? "Nee hoor," verrast ze, "vandaag vertrek ik naar Frankrijk. Ik wil er niet alleen met een tabel in mijn hand naar kijken maar het zelf echt meemaken. Ervaren wat het voor mezelf en mijn omgeving betekent. Er ín zijn. Ik vrees dat ik tot de club van eclips-bekeerlingen ben gaan behoren!"


maandag 9 augustus

Recordaantal waarnemers eclips

RIJSWIJK - Het geschatte aantal mensen dat de totale zonsverduistering gaat waarnemen is nog nooit zo hoog geweest.

Ongeveer twee miljard mensen in Europa en het Midden-Oosten zullen woensdag de maan voor de zon zien schuiven.

De zonsverduistering begint in Engeland. De Europese totaliteitszone, waar de eclips volledig is, strekt zich uit van Cornwall, via Noord-Frankrijk, het uiterste zuiden van België en Luxemburg, Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Hongarije tot Roemenië. De zone trekt daarna over het noorden van Irak en Iran, Zuid-Pakistan en Midden-India.


maandag 9 augustus

Chaos op wegen in België

AMSTERDAM - Nederlanders op weg naar het gebied van de volledige zonsverduistering moeten in België rekening houden met de grootste verkeerschaos ooit.

De Belgische autoriteiten slaan groot alarm nu ze beseffen dat het wegennet niet berekend is op de toestroom van miljoenen eclipsfanaten uit Nederland en andere landen in Noord-Europa.

Wie woensdag op tijd voor de eclips wil arriveren in het gebied waar de verduistering compleet is, wordt door de Rijkswacht aangeraden morgenochtend in alle vroegte te vertrekken.

Helder
De belangstelling zal de komende dagen alleen nog maar toenemen omdat uit de nieuwste computervoorspellingen van Meteo Consult blijkt dat de zonsverduistering in grote delen van België en Noord-Frankrijk perfect te volgen zal zijn. Net op tijd komt het hele gebied onder invloed van een hogedrukgebied, waardoor de lucht ten tijde van de verduistering vrijwel zeker helder zal zijn.

In Duitsland en Oostenrijk lopen de condities volgens Meteo Consult terug en is een vrij zicht op de het natuurverschijnsel niet zeker.

Voor de thuisblijvers ziet het er overigens steeds gunstiger uit. Het KNMI voorspelt voor ons land tachtig procent kans op droog weer met veertig procent kans op opklaringen.

Parkeren
De Rijkswacht wijst er op dat het in België, net als in Nederland, niet toegestaan is op de vluchtstrook te parkeren. De parkeerplaatsen langs de autosnelwegen zullen morgen in de loop van de dag al helemaal vol staan. Woensdag komen daar ook nog eens de vrachtauto's bij die getroffen worden door het rijverbod in Frankrijk en Luxemburg. Eclipsgangers wordt aangeraden voldoende voedsel en water mee te nemen, voor het geval men vast komt te staan.

Vanaf vandaag bevinden alle Belgische hulpdiensten zich in opperste staat van paraatheid. Helikopters zullen worden ingezet om in geval van nood gewonden van de snelwegen tussen Brussel en Parijs en vanuit de Belgische Ardennen te evacueren.

Volgens de Touring Club Royal, de Belgische tegenhanger van de ANWB, houdt de verkeerschaos in ieder geval aan tot woensdag in de loop van de ochtend.

"Woensdag net voor de zonsverduistering wordt het echt het ergst op het Belgische wegennet. We denken dat het vanuit zowel Luik als Brussel richting de Luxemburgse grens helemaal verstopt zal raken. Maar ook in de middag, wanneer iedereen weer terugkomt, zal de verkeerschaos compleet zijn," aldus woordvoerder Alain Campion.

Bang
De Touring Club Royal de Belgique vreest overigens vooral chaotische en gevaarlijke taferelen tijdens de zonsverduistering, die rond elf uur zal inzetten en ongeveer om 13.00 uur weer over is.

"We zijn echt bang dat bestuurders spontaan hun auto's midden op de weg stilzetten. Het is toch iets heel abnormaals als het pikkedonker wordt, gewoon overdag. Mensen die toch willen doorrijden mogen zich écht niet laten afleiden, want dan is de chaos helemaal niet meer te overzien," vreest Campion.

Veilig Verkeer Nederland waarschuwt automobilisten in ons land om tijdens de zonsverduisteringperiode, die ongeveer drie uur in beslag neemt, met lichten aan te rijden.

Ook drukt VVN iedereen op het hart om niet op de vluchtstrook in een vluchthaven of in de berm stil te gaan staan. "Deze plaatsen zijn uitsluitend geschikt voor noodgevallen. Kies gewoon een goede stopplaats. En gebruik vooral geen eclipsbril achter het stuur," waarschuwt de organisatie.

Huisdieren kunnen overigens tijdens de zonsverduistering beter binnen gehouden worden. Volgens dierenarts A. van Noortwijk in Den Haag is het niet te voorspellen hoe honden of katten op het natuurverschijnsel zullen reageren. "Maar om te voorkomen dat de dieren bijvoorbeeld ook in de zon kijken en oogletsel oplopen is binnenhouden het beste."


vrijdag 6 augustus

Museum deelt gratis brilletjes uit

AMSTERDAM - Het Amsterdamse wetenschapsmuseum NewMetropolis heeft op een ingewikkelde wijze nog 1500 eclipsbrilletjes weten te bemachtigen, die het woensdag uitdeelt aan bezoekers.

De brilletjes zijn gratis beschikbaar voor mensen die op het schuine dak van de 'Titanic' boven het IJ onder deskundige begeleiding naar de gedeeltelijke verduistering komen kijken, zo meldde een woordvoerster.

Voor de mensen die te laat komen stellen de medewerkers een groot scherm op, waarop de eclips wordt geprojecteerd. "We hopen natuurlijk op mooi weer. Maar mocht het tegenvallen dan kunnen de bezoekers binnen op een groot scherm de tv-uitzending van de eclips in Europa volgen."

Wie na het hoogtepunt het brilletje weer inlevert krijgt bovendien nog een korting van vijf gulden op een toegangskaartje van NewMetropolis.

Dergelijke acties zijn weer mogelijk, nu het faillissement van de baan is. Het 'nieuwe Nint' kampte sinds eind vorig jaar met gigantische financiële problemen.


donderdag 5 augustus

Dierentuinen kijken naar gedrag populatie

AMSTERDAM/HILVARENBEEK - Voor verschillende dierentuinen in Nederland is de zonsverduistering een mooie gelegenheid om het gedrag van hun populatie te onderzoeken. Er is immers weinig bekend over de reactie van exotische dieren op natuurlijke schemering overdag.

"Een groep van circa tien vrijwilligers bekijkt volgende week dinsdag diverse dieren in Artis zoals apen, gorilla's, olifanten, antilopen, zebra's, gnoes, maar ook bijen. Diezelfde mensen gaan woensdag weer terug naar de dieren en kijken tijdens de zonsverduistering of hun gedrag afwijkt van dat van een dag eerder. Hun bevindingen worden vastgelegd en kunnen als onderzoeksmateriaal dienen," zegt Mirjam Dresmé van Artis in Amsterdam.

Het is volgens haar erg interessant om te kijken hoe dieren reageren op een natuurverschijnsel als totale zonsverduistering.

Bezoekers van Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek worden woensdag ook gevraagd mee te kijken naar eventueel afwijkend gedrag van alle dieren in het park.

"Gidsen vertellen wat onze dieren normaal gesproken doen bij daglicht en dan kunnen bezoekers kijken of die houding afwijkt tijdens de zonsverduistering. We verwachten geen echt grote verschillen, maar je weet het maar nooit," vertelt woordvoerder G. Lukken.


donderdag 5 augustus

België haalt Nederlandse brillen uit handel

BRUSSEL - België neemt 4500 eclipsbrillen van het Nederlandse bedrijf Magnificent Design uit de handel.

Dat hebben de ministers Aelvoet (Volksgezondheid) en Demotte (Economische Zaken) besloten.

Volgens de twee bewindslieden bieden de brillen onvoldoende bescherming om zonder gevaar voor de ogen naar de zonsverduistering te kijken. Maandag besloot Aelvoet al om dezelfde reden alle brillen van het Colombiaanse merk ProtectVision uit de handel te nemen.


donderdag 5 augustus

Ligconcert bij Space Expo Noordwijk

NOORDWIJK - Bezoekers van de Space Expo in Noordwijk kunnen woensdag 11 augustus deelnemen aan een ligconcert in de tuin van de expo. De bezoekers kunnen dan op een matje luisteren naar de new-age pianist Coen Bais die het natuurverschijnsel tot een kwartier na de maximale bedekking begeleidt.

De bedekking is in Nederland ongeveer 90 procent. Als het concert om 12.00 uur begint, worden er in Noordwijk ook beelden verwacht van de totale zonsverduistering elders in Europa. De verduistering begint in Engeland en trekt via Reims, Metz en Stuttgart over het Balatonmeer in Hongarije naar Turkije verder.

Het eerste contact van de maanschijf met de zon is voor Noordwijk uitgerekend op 11 uur, 9 minuten en 33 seconden. De zon is dan in Noordwijk voor 93,6 procent afgedekt door de maan. Het laatste contact tussen de maan en de zon is om 13 uur, 46 minuten en 35 seconden.


donderdag 5 augustus

Gratis brillen in Frankrijk

PARIJS - Een half uur voor de zonsverduistering worden bij pompstations en op parkeerplaatsen langs autosnelwegen in het oosten van Frankrijk nog eens 25.000 gratis speciale brillen uitgedeeld.

De exploitatiemaatschappij Paris-Rhin-Rhône doet dat om de mensen op dat moment van de weg te houden.

Extra politie kijkt voorts streng naar auto's die stoppen op de vluchtstrook. Dat is ten strengste verboden.

Vrachtwagens mogen volgende week woensdag van 11.00 uur tot 14.00 uur helemaal niet rijden. In de grote lichtbakken boven de wegen verschijnt rond die tijd een ongebruikelijke waarschuwing: Danger - Eclipse (Gevaar - Zonsverduistering).

Intussen is de brillenjacht in Frankrijk in alle hevigheid losgebarsten, ook omdat er nogal wat ondeugdelijke brillen op de markt waren gekomen. Dat was het geval met gratis uitgedeelde brillen aan kinderen in vakantiekolonies in de Drôme. Die kinderen dreigden binnen gehouden te worden.

Minister Buffet van Jeugd- en Sportzaken heeft beloofd alles in het werk te stellen om toch nog 16.000 brillen voor de kinderen te regelen.

Het is hoe langer hoe moeilijker nog aan eclipsbrillen te komen. Supermarkten, apothekers en opticiens hebben nauwelijks nog brilletjes op voorraad.


woensdag 4 augustus

Twee miljoen landgenoten
naar zonsverduistering

Ruim twee miljoen Nederlanders trekken de komende dagen de grens over om volgende week woensdag getuige te zijn van de eerste Europese zonsverduistering in tachtig jaar.

Naar schatting anderhalf miljoen Nederlanders slaan hun kamp op in het noorden van Frankrijk. Volgens pers-attachée Anne Tusveld van Maison de la France in Amsterdam zijn campings en hotels voor de komende dagen volgeboekt.

"Het is normaliter ook al druk in deze periode, maar de situatie van nu slaat werkelijk alles. Er is in het gebied van de verduistering geen kamer meer te krijgen," aldus Tusveld.

De drang om het natuurverschijnsel te bekijken is zo groot dat bedrijven en instellingen proberen de exodus een halt toe te roepen door hun medewerkers te verbieden volgende week vrijaf te nemen.

Zo zijn er afdelingen bij het ministerie van Financiën waarbij de afdelingschef medewerkers verbiedt verlof op te nemen. "Maar alleen in die gevallen dat de bedrijfsvoering in gevaar komt," meldt een woordvoerder.

De Franse autoriteiten zijn grondig voorbereid op de zonsverduistering. Woensdag zullen bij de toegang tot de tolwegen gratis beschermingsbrillen worden uitgedeeld voor automobilisten.

Anne Tusveld: "Toch zou het handig zijn als mensen niet op het laatste moment in het eclipsgebied aankomen. Dagjesmensen raden we aan vroeg uit Nederland te vertrekken of liever nog dinsdagavond voorafgaand aan de verduistering op pad te gaan. Voor de zekerheid toch maar een tentje mee en inschikken op de camping, is het devies."

Matig weer verwacht
De Franse verkeerspolitie houdt daarbij angstvallig de weersverwachtingen in de gaten. Dit uit angst dat de belangstellenden massaal op zoek gaan naar betere locaties als het weer mocht tegenvallen.

De weersvoorspelling voor het noorden van Frankrijk belooft overigens weinig goeds. De hele strook boven Parijs waar de verduistering goed kan worden gezien lijkt op de bewuste dag onder een dik wolkendek te zullen liggen.

De komende dagen trekken forse wolkenpartijen het land binnen en volgens de weersvoorspellingen blijft het voorlopig bewolkt en komen er flinke buien.

In Zuid-Duitsland en Oostenrijk wordt (nog) wel goed weer verwacht. Slechter is het weer gesteld in Engeland, Hongarije en Roemenië. Daar moet volgens de huidige weerkaarten rekening worden gehouden met bewolking, waardoor het verschijnsel mogelijk niet te zien zal zijn.

Voor mensen die in Nederland blijven, is het verschijnsel waarschijnlijk ook goed te bekijken. Doordat de zonsverduistering hier niet helemaal compleet is, is het dragen van een beschermingsbril in ons land van groot belang.

Otten, die zelf de afgelopen dagen 70.000 exemplaren verkocht, waarschuwt: "Zonder bescherming in de zon kijken kan maar twee keer: één keer met het linkeroog, en één keer met het rechteroog. Daarna ben je blind. En hoe mooi het verschijnsel ook is, dat is het niet waard."

Het is twijfelachtig of alle Nederlanders nog op tijd in het bezit kunnen komen van het benodigde beschermingsbrilletje. Momenteel zijn die overal uitverkocht. Pas komend weekend komen er weer tachtigduizend beschikbaar. Deze worden onder andere verkocht bij Etos, DA, en Bruna.

Wie geen bril heeft weten te bemachtigen of niet in staat is naar het buitenland te reizen, kan zijn toevlucht zoeken tot de televisie. Zowel de NOS en RTL4 doen uitgebreid verslag van het fenomeen, dat zich pas in 2081 weer in onze contreien zal voordoen.


dinsdag 3 augustus

Ook Luxemburg zet vrachtwagens stil

RIJSWIJK - In navolging van Frankrijk stelt nu ook Luxemburg een rijverbod in tijdens de zonsverduistering. Het landje wil zo files wachtende voertuigen richting Frankrijk voorkomen.

Frankrijk zet grote vrachtwagens tussen elf en twee uur aan de kant, tot ongenoegen van de Nederlandse transportondernemingen.

In Luxemburg mogen tussen half elf en kwart voor twee geen vrachtwagens naar het zuiden rijden. De Luxemburgse autoriteiten hebben dat gisteren laten weten aan de Nederlandse vervoerdersorganisatie Transport en Logistiek.


maandag 2 augustus

Eclipsbrilletjes nu pas in trek

WAGENINGEN - Langzaam dringt het besef bij de Nederlanders door. De laatste dagen verkoopt Meteo Consult in Wageningen duizenden eclipsbrilletjes per dag. "Zoals gebruikelijk wordt Nederland pas laat wakker," zegt directeur H. Otten.

Hij is zelf al maanden bezig met het natuurfenomeen zonsverduistering en schreef er zelfs een boek over. "Maar het publiek krijgt door alle publiciteit waarschijnlijk nu pas in de gaten dat je tijdens alle fasen van de zonsverduistering met dat brilletje moet kijken en schaft er daarom toch maar een aan.''

Sinds anderhalve week zijn de brilletjes bij Meteo Consult niet meer aan te slepen, zegt Otten. "Wij zijn dagelijks met vier man bezig om die dingen de deur uit te krijgen.''

Soms in grote partijen, maar mensen bestellen de brilletjes ook individueel bij Meteo Consult: kosten 2,50 gulden. Bij een opticien als Pearle kost het brilletje f 3,50. Ook boekhandel Bruna verkoopt de eclipsbrilletjes. Daar kosten ze 2,95 gulden, maar ze zijn gratis als iemand voor 15 gulden kantoorartikelen koopt.


maandag 2 augustus

Stilstaan op snelweg beboet

DRIEBERGEN - Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) geeft weggebruikers die op of langs auto- en snelwegen stil gaan staan om naar de zonsdverduistering te kijken een boete van minimaal 180 gulden.

De verkeerspolitie heeft ervaringen met parkeerders langs auto- en snelwegen tijdens de Dodenherdenking. Nog steeds zijn er mensen die op 4 mei voor twee minuten hun auto langs de weg stilzetten.

"Rond die tijd waarschuwen we de mensen altijd wel om voor die tijd een parkeergelegenheid op te zoeken en niet langs de weg stil te gaan staan," zegt woordvoerder A. de Jong van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD).

De KLPD zet geen extra mensen in tijdens de zonsverduistering volgende week woensdag, omdat ze moeilijk kan inschatten of mensen voor de duur van de eclips langs de weg parkeren. "Het is geen alledaags verschijnsel. Dus we weten niet precies wat we moeten verwachten."


maandag 2 augustus

Belgen vrezen valse eclipsbrilletjes

BRUSSEL - De Belgische minister van Volksgezondheid is een onderzoek gestart naar valse eclipsbrilletjes.

De brilletjes zouden uit Frankrijk komen en van Braziliaanse makelij zijn. Ze bieden geen bescherming tegen de straling van de zonsverduistering.

Minister Aelvoet reageerde met het onderzoek op het besluit van de Franse overheid om een miljoen 'eclipsbrillen' uit de handel te nemen. Dat zijn gewone zonnebrillen, die ten onrechte als eclipsbrillen waren verhandeld. De minister is bang dat de valse brillen ook in België zijn verspreid.

Alleen met de speciale brillen, die de ultraviolette en infrarode straling niet doorlaten, kan de zonsverduistering van 11 augustus worden bekeken zonder kans op schade aan de ogen.


Naar boven
" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">