advertentie logo


Wat gebeurt er nou eigenlijk?

De aankomende zonsverduistering is inmiddels het gesprek van de dag. Iedereen weet dat het midden op de dag ineens donker wordt. Maar wat houdt die 'zwarte zon' nu precies in?

Eenvoudig uitgelegd bevindt de maan zich dan precies tussen de aarde en de zon. Maan, aarde en zon staan dan precies op één lijn. Anders gezegd, de maan schuift voor de zon langs, waardoor het felle zonlicht door de maan wordt tegengehouden. Het gevolg is een paar minuten volledige duisternis, midden op de dag.

De zonsverduistering begint met een klein, donker 'deukje' in de zon. Die deuk wordt steeds groter, tot de zon zo goed als weg is. Daarna wordt het deukje weer langzaam kleiner.

illustratie van de verduistering

Hoewel de totale zonsverduistering slechts enkele minuten beslaat, raakt de natuur een beetje in de war. Omdat het vrij snel donker wordt zijn bijvoorbeeld de vogels in de veronderstelling dat de nacht is gevallen en houden zij op met fluiten en vliegen.

De totale eclips duurt maar ongeveer twee minuten. In Roemenië duurt de verduistering het langst: twee minuten en 23 seconden. Volgens sterrenkundigen kan een eclips nooit langer dan zeven minuten duren. Het hele proces neemt echter zo'n tweeënhalf uur in beslag. De maan schuift slechts langzaam voor de zon.

Dat gebeurt maar heel zelden, toch?

Omdat een eclips niet altijd op dezelfde plek op de wereld te zien is, lijkt een zonsverduistering vrij zeldzaam. Dat is niet het geval. De vorige zonsverduistering was op 26 februari 1998, en de volgende is alweer op 21 juni 2001. Maar om die te kunnen zien moet er wel even naar het zuiden van Afrika afgereisd worden. De laatste eclips in Midden-Europa was in 1961.

Ook de eclips van 11 augustus is in Nederland niet volledig te zien. Wie de totale zonsverduistering wil aanschouwen moet de grens over. Kijk daarvoor bij lokaties.

" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">