De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Rowena Rikkers
als hond gekooid

Van onze Rotterdamse redactie

   
 

DORDRECHT/ZUTPHEN - Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, heeft in de maanden voor haar dood regelmatig voor langere tijd opgesloten gezeten in een hondenkooi. Deze zogeheten bench wordt binnenshuis gebruikt om honden op te voeden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, blijkt te zijn bezweken aan de voortdurende mishandelingen door haar moeder Wanda en haar vriend Mike J. (Foto: ANP)
De 4-jarige peuter bezweek uiteindelijk aan de voortdurende mishandelingen door haar moeder Wanda (26) en vriend Mike J. (32). Dat was vlak voor haar verjaardag.

Mike J. zou tegenover de politie hebben bekend, dat hij degene is geweest die Rowena na een fatale mishandeling (waarschijnlijk stompen in de buik) in stukken zaagde en haar onherkenbaar verminkte. Dat gebeurde nadat hij haar lichaam eerst had ingevroren. Wanda zou niets van deze beestachtige daad hebben afgeweten, aldus Mike. De resten van het kind werden verspreid over het land gedumpt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
Moeder van Rowena Rikkers, de 26-jarige Wanda, wordt vervolgd voor moord. (Foto: ANP)
Deze uiterst gruwelijke details over de laatste levensmaanden van Rowena komen onder meer naar voren in de voorlopige tenlastelegging, die is uitgegeven voor de pro-formazitting van aanstaande woensdag. Daaruit blijkt ook dat het openbaar ministerie in Zutphen zowel Wanda als Mike J. gaat vervolgen voor moord met voorbedachten rade.

De vader van Rowena Rikkers, Martin Huisman uit Dordrecht, reageerde gisteren geschokt en geëmotioneerd op het nieuws dat zijn dochter de laatste weken van haar leventje regelmatig opgesloten zat in een draagbaar hondenhok.

"Ik wist onderhand wel dat ze het erg slecht heeft gehad, maar dit... Als dit werkelijk waar is, dan zijn die twee zelfs het doodschoppen niet waard", aldus een onthutste Huisman.

Ook zegt Huisman het vreselijk te vinden, dat zijn andere dochter Rochelle (3), die momenteel op last van de Kinderbescherming bij een tante verblijft, waarschijnlijk vaak heeft gezien dat haar oudere zusje als een hond lange tijd werd opgesloten in een krap hok. De Kinderbescherming meldde al eerder in een rapport over de situatie dat beide zusjes 'onmenselijke' dingen hebben meegemaakt.

Het vermoeden bestaat dat Mike J. de hondenbench al in huis had om zijn twee forse vechthonden af te richten en in toom te houden. Overigens is het onbekend wat er met de beide dieren is gebeurd.

Schuurtje

Volgens het OM is Rowena vorig jaar 'in de gemeente Putten en/of in de gemeente Rotterdam en/of elders in Nederland' gedood. Persofficier J. Buttinger wilde gisteren niet nader op de tenlastelegging ingaan. Volgens bronnen rond het onderzoek echter zou de slachtpartij na de moord, waarbij het kind in stukken werd gehakt en gezaagd, hebben plaatsgevonden in een schuurtje bij de woning van het stel in de Rotterdamse Husleystraat. Ooggetuigen zouden hebben gezien dat het schuurtje aan de binnenzijde volledig was afgeplakt met vuilniszakken, die van onder tot boven onder de bloedspatten zaten.

Op 27 augustus van het vorig jaar werd bij Strand Nulde bij het Veluwse Putten, het rompje van een kind gevonden. Drie dagen later werd in Hoek van Holland een hoofdje gevonden. Na reconstructie bleek dat de lichaamsdelen toebehoorden aan Rowena Rikkers. In december werden de twee verdachten in Spanje opgepakt, waarna ze naar Nederland werden overgebracht.

Behalve van levensberoving worden Wanda en Mike ook beticht van het vernietigen en/of wegvoeren en/of wegmaken van een lijk, met het oogmerk de dood en de oorzaak van het overlijden te verhelen.

Als moord wordt bewezen, dan is de maximale celstraf levenslang of 20 jaar. Wordt doodslag geconcludeerd, dan is het maximum 15 jaar, eventueel 'opgehoogd' met straffen voor het opsluiten in de hondenbench, het wegmaken van het lijk en verduistering van de gehuurde Mercedes Vito, waarmee het stel naar Spanje vluchtte.

Vader Martin Huisman kondigde gisteren aan om aanstaande woensdag de pro-formazitting bij te wonen. "Ik wil het nu wel eens van justitie horen", aldus de Dordtenaar.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.