ROTTERDAM - Het nieuwe Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD gaat een bikkelhard beleid voeren om de stad veilig te maken. Zo worden criminele drugsverslaafden zonder pardon opgepakt en opgenomen in de strafrechtelijke opvang om verplicht af te kicken.

|
Coalitiegenoten en fractievoorzitters (v.l.n.r) Nico Janssens (VVD), Pim Fortuyn van Leefbaar Rotterdam en Sjaak van der Tak (CDA) feliciteren elkaar met de vorming van het nieuwe Rotterdamse college. (Foto: Roel Dijkstra)
|
Verder worden notoire straatrovers in het centrum hard aangepakt. Een ander belangrijk doel is het fors terugdringen van het grote aantal moorden en inbraken in auto's, winkelpanden en woningen. Meer cameratoezicht en meer toezichthouders moeten onder meer de veiligheid in het openbaar vervoer vergroten.
"Het gedogen is over", luidt het credo van het nieuwe college van B en W dat gisteren na vier weken van stevig onderhandelen het coalitieakkoord 'Het nieuwe elan voor Rotterdam' presenteerde.
Van de harde kern van zwaar verslaafden moeten meer junks in het speciale programma voor een gecontroleerde verstrekking van heroïne worden opgenomen. Het college wil daarnaast een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van gecontroleerde verstrekking van cocaïne. Om drugsoverlast tegen te gaan, wordt het aantal coffeeshops in de stad teruggebracht. Daartoe krijgt het bestuur een aparte wethouder voor Veiligheid, de zakenvrouw Rabella de Faria van Leefbaar Rotterdam.
In hun gezamenlijke stuk bombarderen de drie partijen behalve veiligheid in de stad ook inburgering, huisvesting, economische ontwikkeling en onderwijs en jeugd tot speerpunten van hun beleid voor de komende vier jaar.
Allochtonen die in Rotterdam wonen of zich er willen vestigen, moeten verplicht een inburgeringcursus volgen. Wie zo'n cursus weigert of niet helemaal afmaakt, wordt hard in de portemonnee getroffen.
Het vasthouden en aantrekken van midden- en hogere inkomensgroepen is een ander stokpaardje van het nieuwe college. Om dit te realiseren, zullen in Rotterdam alleen nog dure en middeldure huizen worden gebouwd. "Zo moet een gevarieerd woningaanbod ontstaan voor een meer evenwichtige opbouw van de bevolking", aldus de toelichting in het collegeakkoord.
Wat betreft de haven moet de Tweede Maasvlakte er zo snel mogelijk komen en blijft het Gemeentelijk Havenbedrijf als 'overheids NV' in het gemeentebestuur verankerd. "De gemeente houdt zo een dikke vinger in de pap als het gaat om de ontwikkeling van het havengebied", stelt de kersverse havenwethouder Wim van Sluis.
Behalve bestrijden van onderwijsachterstanden, flink snijden in het Masterplan voor het nieuwe Centraal Station en het terugdringen van het grote aantal bijstandstrekkers, moeten Rotterdammers ook hun eigen verantwoordelijkheden nemen om de stad schoon en veilig te houden, vinden de coalitiegenoten. "We zullen inwoners en bedrijven er meer op aanspreken om hun eigen woonomgeving schoon en veilig te houden."
Het Leefbaar Rotterdam van Pim Fortuyn levert in het nieuwe college van B en W drie wethouders: Rabella de Faria (Veiligheid en Volksgezondheid), Marco Pastors (Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting) en Wim van Sluis voor Haven, Economische Zaken en Milieu.
CDA heeft Sjaak van der Tak als wethouder van Sociale Zaken, Onderwijs en Jeugd. Raadslid Lucas Bolsius wordt wethouder Buitenruimte en Wijkaanpak. VVD krijgt Nico Janssens als wethouder voor onder meer Financiën en Sport, en het raadslid Stefan Hulman als wethouder voor Verkeer, Vervoer en Kunstzaken.
Prof.dr. M. van Schendelen, die eerder als informateur erin slaagde de vastgelopen collegeonderhandelingen weer vlot te trekken toonde zich tevreden. "Deze combinatie was de best denkbare voor Rotterdam", aldus van Schendelen.