Dinosaurussen slaan weer op hol in

'The Lost World: Jurassic Park'

Goed, het bewakingssysteem bleek onveilig en er vielen wat doden. Tegenslagen, niet meer dan dat. Weliswaar heeft het bedrijf van miljonair Richard Attenborough het ambitieuze project 'Jurassic Park' voorlopig in de ijskast gezet, maar op het eiland in de Zuidzee blijken de genetisch tot leven gewekte dinosaurussen een paar jaar later nog springlevend. Reden genoeg om opnieuw op dinojacht te gaan.

Na zijn ervaringen in deel I zou Jeff Goldblum zeker geen deel hebben uitgemaakt van een tweede expeditie, maar zijn vriendin, biologe Julianne Moore, (foto) is vooruitgereisd en dreigt een hapklaar brokje voor een Tyrannosaurus Rex te worden. Goldblum en zijn ploeg blijken de enigen niet. Onder leiding van Attenborough's ambitieuze rechterhand Arliss Howard is een groepje jagers op groot wild (voor de bloeddorstige Pete Postlethwaite kan 't niet groot genoeg zijn) naar de Zuidzee getrokken om een paar van de prehistorische monsters te vangen voor een bijzondere dierentuin.

Maar de heren hebben zichzelf overschat. Te midden van storm en regen worden de jagers de prooi. Omdat we dat in deel I ook al hebben gezien, laat regisseur Steven Spielberg jager Howard en zijn mannen toch een Tyranosaurus vangen, om het monsterachtige beest vervolgens te laten ontsnappen in San Diego. Vaardig mengt hij tijdens de achtervolging van het oercreatuur spanning en humor, maar de echte inspiratie ontbreekt.

Na de ingelaste rustperiode na het emotioneel uitputtende 'Schindlers List' wilde Spielberg kennelijk de vingers weer even soepel maken voor ingrijpender films als 'Armistad'. Zijn meesterschap houdt de toeschouwer ook bij 'The Lost World' aardig bezig, maar meer dan een herhalingsoefening is het tweede optreden van de (inmiddels nog levensechter bewegende) dinosaurussen niet.

E.K.

Regie:

Steven Spielberg
Cast: Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Julianne Moore ('Nine Months'), Pete Postlethwaite ('In the Name of the Father'), Arliss Howard ('To Wong Foo', 'Thanks for Everything! Julie Newmar), 'Vince Vaughn ('Swingers'), Vanessa Lee Chester ('Harriet the Spy'), Peter Stormare ('Fargo'), Harvey Jason ('Air America'), Richard Schiff ('City Hall'), Thomas F. Duffy ('Wolf')

Première 25 september 1997