Kate Winslet eindelijk uit korset

Na derde opeenvolgende
kostuumfilm 'Jude'

door Eric Koch

's Middags nog baarde ze een kind en amper een paar uur later nam Kate Winslet stralend een Golden Globe in ontvangst voor haar rol in 'Sense and sensibility'. De Engelse actrice draaide er haar hand niet voor om. "Het enige probleem was m'n plas ophouden", vertelt de Britse monter na de Europese première van haar nieuwe film 'Jude'.

"Vijf uur lang moest ik tijdens die baringsscène op tafel blijven liggen", vertelt Kate over de opnamen van een van de aangrijpende scènes in de film van Michael Winterbottom. "Moeilijk om je op je acteren te concentreren als je blaas op knappen staat."

Nog een lastige eerste ervaring deed de pas twintigjarige, maar al veelgeroemde actrice bij 'Jude' op: een blote vrijpartij. "Daar keek ik als een berg tegenop", vertelt Kate, die advies inwon bij Emma Thompson, haar gelauwerde tegenspeelster uit 'Sense and sensibility'. "Ik moest me geen zorgen maken, zei Emma. Zulke scènes zijn zo technisch, dat je na verloop van tijd nauwelijks meer merkt dat je naakt bent. En dat bleek. Als je hoort dat je arm een centimeter naar links moet omdat het gezicht van je partner anders niet in beeld komt, concentreer je je op zulk soort zaken."

Gemakkelijk blijft het echter niet, zegt Kate, om je op commando in gezelschap voor de camera uit te kleden. "Dat ik me zorgen maakte over m'n slappe buik en m'n dikke kont paste gelukkig goed bij de sfeer van de beschroomde eerste vrijage tussen Jude en mijn personage. Je probeert als actrice tenslotte zo veel mogelijk te putten uit eigen gevoelens en ervaringen."

Bij ingrijpende ervaringen als die van de onafhankelijke Sue in de grimmige roman van Thomas Hardy moest Kate veelal puur op haar verbeeldingskracht vertrouwen. "Hoe moet je iemand spelen die bij thuiskomst haar twee kinderen gewurgd vindt? Sprakeloos, blanco bijna door de shock, besloten we. Als je werkelijk emoties zou moeten tonen, verval je al gauw in hysterie."

De emoties kwamen daarna wel, merkte Kate Winslet. "Als je je dergelijke diep-treurige gevoelens inbeeldt en ze vervolgens dagenlang in moet houden, komen die 's avonds tot ontlading. Ik heb op m'n hotelkamer hysterische huilbuien gehad." Ze lacht. "Niet te lang natuurlijk, want daar is geen tijd voor. Je eet, je neemt een bad en je duikt je bed in omdat je de volgende morgen al weer om vier uur wordt opgehaald."

Nee, genoeglijk zijn dergelijke dagen niet. Waarom ze het doet, is Kate eigenlijk een raadsel. "Niet vanwege de glamour of het geld. 't Zit in mijn genen, denk ik", verwijst ze naar de acteertraditie in haar familie. "Ik zag al jong van nabij dat het heel hard werken was, met veel onzekerheid en meestal weinig beloning."

Na de theaterschool, die ze op haar zestiende afsloot, is het met Kate niettemin snel gegaan. Direct na haar schooltijd (waarin ze een rol speelde in een jeugd-science-fiction-serie op tv) werd ze gevraagd voor een van de twee hoofdrollen in de opvallende Nieuw-Zeelandse productie 'Heavenly Creatures' en snel daarna volgden 'Sense and sensibility', 'Jude' en 'Hamlet' (onder regie van Kenneth Branagh).

Ze laat zich door die voorspoed het hoofd niet op hol brengen. "Ik heb van huis meegekregen dat je niets vanzelfsprekend moet vinden. Ze zijn reuze trots op me, maar m'n moeder laat dat niet teveel merken omdat haar zus, ook een actrice, werkloos is. En niet omdat zij geen kwaliteit zou hebben. 't Moet in dit vak ook een beetje meezitten. Het is stug doorgaan en hopen op een beetje succes."

"Ik voel me daarom bevoorrecht dat ik in zo'n korte tijd met zoveel getalenteerde mensen heb mogen werken in zulke interessante rollen." Hoe verschillend die ook mogen zijn, ze wortelen (met uitzondering van haar filmdebuut) in het verdere verleden. "Veel befaamde schrijvers in Groot-Brittannië zijn nu eenmaal dood en begraven. Maar hun werk is nog springlevend. Hun grootheid blijkt uit het feit dat hun verhalen tijdloos zijn. Neem 'Jude'. Die kledij wordt niet meer gedragen, maar de emoties en de ervaringen van de personages verschillen nauwelijks met die van ons."

Ook in haar volgende project duikt Kate Winslet in het verleden. Letterlijk bijna, want met de Titanic lijdt ze onder toezicht van spektakelregisseur James Cameron in het gezelschap van tal van bekende acteurs schipbreuk. Ook geen pretje, maar na alle kostuumfilms kan Kate zich op één ding verheugen. Ze lacht. "Eindelijk even dat korset uit."

Publicatie 14 november 1996