Danny de Munk, Antonie Kamerling en
Daniel Boissevain bundelen krachten

Neerlands hoop in 'All Stars'

door Eric Koch

Het terrein is hetzelfde, maar verwarring is niet mogelijk. Weliswaar hebben de voetballers op Ajax' gebruikelijke toevluchtsoord in Egmond bekende gezichten, maar hun bewegingen zijn heel wat minder soepel dan die van Ronald de Boer, Patrick Kluivert en Jari Litmanen. Op hun balvaardigheid zijn Antonie Kamerling, Danny de Munk en Daniel Boissevain echter niet geselecteerd. De jonge hoop van de vaderlandse cinema maakt deel uit van een allesbehalve flonkerend elftal in 'All Stars'.

De nieuwe film van Jean van de Velde ('De kleine blonde dood') vertelt het verhaal van een vriendenploegje dat sinds de pupillentijd samenspeelt. Maar zoals vroeger wordt het nooit meer. Sociale verplichtingen en problemen veroorzaken steeds vaker afzeggingen in het team van aanvoerder Danny de Munk. Voor de vijfhonderdste wedstrijd samen is echter iedereen aanwezig. Maar wat een feestelijke middag had moeten worden draait uit op een explosie van opgekropte emoties en frustraties.

"Ze leren elkaar, de waarde van hun vriendschap en vooral zichzelf kennen", vertelt regisseur Jean van de Velde, die het verhaal samen schreef met de bedenker ervan, Micha Alexander. "Ik heb vooral de conflicten wat scherper gesteld", vertelt Van de Velde, die de laatste jaren als 'scriptdoctor' al heel wat Nederlandse scenario's bijschaafde. "Schroefjes een beetje aandraaien", noemt hij het. "Daar zou ik het bij 'All Stars' aanvankelijk bij laten. Maar ik vond het gegeven zo leuk, dat ik het graag zelf ook wilde regisseren."

"Het verhaal is authentiek, levenslustig en enthousiast. Ook de achtergrond vind ik leuk. Ik heb zelf gevoetbald en ook mijn kinderen trappen een balletje. Maar het voetbal blijft in de film een decor. Waar het om gaat zijn de menselijke ontwikkelingen."

Nieuwe generatie

'All Stars' geeft Jean van de Velde de gelegenheid om een nieuwe generatie acteurs bij elkaar te brengen. "Dat was een van mijn motivaties: er zijn zoveel leuke jonge acteurs en actrices, die nauwelijks gebruikt worden. Neem Danny de Munk. Ooit was hij een openbaring in 'Ciske de Rat' en 'Op hoop van zegen', maar daarna heb ik 'm in de bioscoop niet meer gezien. In eerste instantie had ik hem in gedachten voor een andere rol, in de trant van de bijdehande opdonder die hij toen speelde. Maar dat cliché doet hem te kort. Als de succesvolle travel-agent Bram speelt hij nu een keurige, zorgzame en wat eenzame jongen. Veel leuker eigenlijk."

Daar is Danny het helemaal mee eens. "Je krijgt zo gauw een stempel opgedrukt", zegt hij somber. "Na 'Ciske de Rat' was Danny de brutale opsodemieter, na een paar hits was-ie de zanger en nu hoort hij bij Van den Ende en musicals. Je moet steeds weer bewijzen dat je wat anders kan. Ik had gehoopt dat er na mijn rol in de korte film 'De vuurdoop', die in '88 een Gouden Kalf kreeg, weer wat filmaanbiedingen zouden komen, maar vergeefs."

"In 'All Stars' kan ik me van een heel andere kant laten zien. Bram is absoluut geen Danny." Alleen al door mijn haar, wijst hij lachend naar zijn blonde coupe. "Als ik in Purmerend mijn hond uitlaat, hoor je: is je haar mislukt? Dat heb ik er graag voor over. Drijven op oude successen brengt je niet verder. Met deze film wil ik onderstrepen dat ik weer beschikbaar ben. En zet er maar bij: ik ben te betalen!"

Voor Daniel Boissevain is 'All Stars' een terugkeer in de realiteit, na zijn avontuur als zeemeerman in de gelijknamige komedie van Rob Houwer. "Ik vind het leuk om hier met leeftijdgenoten iets neer te zetten", zegt Boissevain, een paar jaar geleden indrukwekkend als incesteuze jonge crimineel in 'Angie'. Hij voelt zich op het water beter thuis dan op een voetbalveld. Als surfleraar verdiende hij een tijd een centje bij, maar zijn balbehandeling maakt duidelijk dat hij als acteur meer toekomst heeft dan als voetballer.

Antonie Kamerling heeft meer techniek. In de periode van 'Goede Tijden, Slechte Tijden' waren zijn rushes als linksbuiten van het artiestenteam gevreesd. Ook in 'All Stars' soleert hij aan de linkerkant van het veld, maar interessanter vindt hij de gitaarsolo's die hij in de film van Jean van de Velde moet spelen. "Ik ben hard aan het oefenen", zegt hij en wrijft over zijn pijnlijke vingertoppen. Hij wordt geacht om op het doek een enkel liedje te zingen en dat brengt hem terug naar zijn eerste voorzichtige schreden op het acteerpad. "Ik speelde ooit in een studentenuitvoering van 'Pippin'", vertelt de drukbezette acteur. "Maar daar moest ik het niet echt van mijn zangtechniek hebben. Dat wordt in 'All Stars' gelukkig ook niet gevraagd."

Hoezeer de mannelijke hoofdpersonen ook tekort schieten, ze houden de sympathie van supporter Daphne Deckers. Oefening baart kunst, zou je kunnen zeggen, want ook toptennisser Richard Krajicek steunt ze door dik en dun. In juni zag de wereld haar meeleven op de tribunes van Wimbledon. Maar ook daarvoor al was ze als fotomodel internationaal een bekend gezicht. Daphne heeft echter meer pijlen op haar boog en een daarvan is acteren.

Haar toewijding blijkt al uit haar aanwezigheid in Egmond. Haar aanwezigheid is die dag niet vereist, maar ze staat op het kille hoofdveld te kijken naar de verrichtingen van Kamerling c.s. om het groepsgevoel te onderstrepen. Om één uur is het weer snel terug naar Amsterdam vanwege haar werk voor een tv-programma en die avond moet de columniste en voormalig studente massacommunicatie naar cursus kinderboeken schrijven.

"Een jeugdboek schrijven is al een tijd een wens van me. En als ik iets doe, dan wil ik het goed doen." Regisseur Jean van de Velde zal daar zijn eigen gedachten over hebben. Nadat hij Daphne in Amerika had gepresenteerd in de tv-film 'Remember', had hij belangrijke rol voor haar ingeruimd naast kopstukken als James Spader en Danny Aiello in een grote Hollywoodproduktie. Tot zijn verbijstering zei Daphne nee tegen zijn aanbod. "Hij stuurde me laatst de poster van de film, om te benadrukken dat ik een enorme kans had laten lopen. Dan gaat er toch iets door me heen. Maar ik heb een paar maanden geleden mijn interesses op een rijtje gezet. Mijn toekomst ligt in Nederland."

Foto: Antonie Kamerling (links), Daniel Boissevain en Danny de Munk vormen de kern van een vriendenploegje.

Publikatie 31 oktober 1996