Nieuw komedie-genre voor Nederland

'De Zeemeerman'
een magische love-story

Met 'De Zeemeerman' hebben Rob Houwer en Frank Herrebout voor Nederland een nieuw komedie-genre geïntroduceerd. Het is zo'n mengeling van speelfilm, animatie en trucages waarbij mensen opeens onzichtbaar worden en toch actie blijven voeren. In Hollywood is het een al vaak beproefde formule die technisch en financieel de nodige vaardigheden vergt. De makers van 'De Zeemeerman' hebben dan ook met hun bizarre verhaal niet alleen maar een knus Hollands onderonsje willen veroorzaken, getuigen bijvoorbeeld de nummerborden van de auto's die typisch een fictief land vertegenwoordigen.

Het filmrelaas correspondeert dan ook regelmatig met de grote Amerikaanse voorbeelden. Een centrale figuur is Jerôme Reehuis als een excentrieke geleerde uitvinder die de Einstein-achtige trekken vertoont van zijn collega uit 'Back to the future'. Hij is genetisch aan het experimenteren geweest waardoor een zeehond draagmoeder kon worden voor een jongetje dat normaal opgroeit maar levenslang een penetrante vislucht dreigt te verspreiden.

Zeker in de tijd dat de vrouwen voor hem interesse beginnen te tonen, geeft dat nogal eens problemen in de relatiesfeer. Peter Faber en Serge Henri Valcke als de vissers die hem als babytje in hun netten aantroffen en als zijn pleegouders optreden, doen er alles aan. Vergeefs. De levensloop van de uit de zeehond geboren jongeman (Daniel Boissevain) krijgt een reeks grillige wendingen totdat hij uiteindelijk toch weer in handen valt van de merkwaardige professor en diens opknap- en oplos-recepten. Dan pas kan zeemeerman op zoek naar min. Er passeren heel wat kandidaten die allemaal hun eigen vreemde verhaal meebrengen. De debuterende actrice Gonny Gaakeer ontpopt zich daarbij als een veelbelovend talent.

Zo'n filmverhaal verloopt niet langs de geijkte lijnen. Het schetsmatige van de kluchtig acterende figuren staat dat niet toe. Bovendien kun je met die verdwijn-trucs natuurlijk de merkwaardigste ontwikkelingen op gang brengen, de onwaarschijnlijkste ook, want dat laat het mysterieuze en magische van de personages weer wèl toe. Tot vereenzelviging met de helden zal de kijker niet zo gauw overgaan, want 'De Zeemeerman' laat zich vooral bekijken als een strip, meestal in het ritme van een clip. Het soort is zeer onderhevig aan voorkeur of afkeer. Wie er voor kiest, treft zeker een voorstelling waaraan veel zorg is besteed.

HENK TEN BERGE.

Foto 1; Katja Schuurman kijkt toe als Jerôme Reehuis verbaasd zijn experiment bekijkt

Foto 2: Gonnie Gakeer in haar vrije tijd als Escort-girl

Première 10 oktober 1996