&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Big Brother grote tv-hit

Vierentwintig camera's registreren dag en nacht de lotgevallen in het Big Brother-huis in Almere. Negen deelnemers geven hun privacy op. Eén voor één vallen er bewoners af, waarna de winnaar uiteindelijk op 31 december met de hoofdprijs van 250.000 gulden de deur zal uitwandelen.

Nederland is volledig in de ban van Big Brother. Al voordat de uitzendingen beginnen, is het al omstreden. Menigeen vindt het de ultieme vorm van voyeurisme. Bovendien kreeg een vergelijkbaar programma in Zweden een dramatisch einde toen een ex-deelnemer zelfmoord pleegde.

Toch volgen op den duur circa een miljoen kijkers de lotgevallen van de oorspronkelijke bewoners Ruud, Bart, Willem, Maurice, Martin, Sabine, Bianca, Tara en Karin, die uit 1750 gegadigden zijn gekozen. Zelfs de mensen die Big Brother voor geen prijs willen volgen, vormen zich een uitgesproken mening.

Het programma, een afgeleide van al bestaande 'reality soaps', is een kaskraker van jewelste voor producent Endemol. Het bedrijf verkoopt het concept aan diverse Europese landen en ook aan Amerika. "Big Brother is het eerste televisieprogramma in mijn leven waarvan in denk: Ik zou er best aan willen meedoen", aldus John de Mol enthousiast.

De aandelen van Endemol schieten als een raket omhoog, wat tot gevolg heeft dat De Mol en Joop van den Ende zich inmiddels miljardair mogen noemen.

Inspraak kijker bij afvalrace

Honderd dagen lang door heel Nederland worden bekeken in een huis dat van de buitenwereld is afgesloten. Negen mensen betrekken het Big Brother-huis in Almere, waar ze zo veel mogelijk hun eigen boontjes moeten doppen. Zelf koken, zelf wassen, zelf groente telen en zichzelf vermaken.

In het prille begin is Big Brother een beetje saai. Maar wat doe je ook als je acht vreemden zit opgescheept? Je hangt wat op de bank en je kletst over koetjes en kalfjes. Maar al snel komt er meer vaart in. Slechts enkele dagen na aankomst moeten de deelnemers twee medebewoners nomineren om het huis te verlaten. De kijker velt telefonisch het eindoordeel.

De afvalrace begint wanneer Martin naar huis wordt gestuurd. Zijn lot lijkt bezegeld wanneer hij de camera samenzweerderig toevertrouwt te denken dat Bart "jongens ook leuk vindt". En dat terwijl Nederland met eigen ogen ziet dat Bart zeer gecharmeerd is van Sabine, met wie hij later een romance krijgt.

Niet lang daarna stapt Tara, die heimwee heeft, vrijwillig op. Haar plaats wordt ingenomen door de Amsterdamse Mona.

In het huis worden verjaardagen gevierd, verkleedpartijen gehouden, geflirt en vooral heel veel gepraat. De bewoners dienen ook weekopdrachten te volbrengen, bijvoorbeeld door op een hometrainer ruim 1200 kilometer te fietsen. Afhankelijk van het slagen van de opdracht wordt hun budget voor de wekelijkse boodschappen verhoogd of verlaagd.

Sabine is de volgende die haar biezen kan pakken. Zij wordt samen met haar liefje Bart genomineerd, maar Nederland stemt haar op overtuigende wijze weg.

Maar met Sabine is ook de angel in het geheel weg. Dat vindt Veronica blijkbaar ook: zowel Mona, die niet lekker in haar vel zit, als Bianca krijgt 10.000 gulden aangeboden als ze opstappen. Prompt gaan zij daarop in. Vers bloed arriveert in de personen van Anouk en Cyrille, maar beiden worden alweer snel weggestemd.

Hoewel de overblijvers beseffen dat het programma goed aanslaat, hun cd werd immers platina, hebben ze geen idee van de gekte buiten het huis. Er wordt volop over geschreven, het internet puilt uit van de speciale sites en ex-deelnemers mogen in elk televisieprogramma hun verhaal komen vertellen.



1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail:
redactie@telegraaf.nl

december november oktober september augustus juli juni mei april maart februari januari