De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 1 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  'Voetballer van het Jaar' klassement naar climax

door Bab Barens

   
 

door Bab Barens AMSTERDAM - Op maandag 2 september is het zo ver. Dan zal voor de 21e keer tijdens een sprankelend gala voor ruim 600 gasten in Studio 21 te Hilversum, de Gouden, Zilveren en Bronzen Schoen van het Telesport/Staatsloterij klassement 'Voetballer van het Jaar' worden uitgereikt. Ook de topscorer van de KPN Eredivisie zal op die avond worden gehuldigd. En in nauwe samenwerking met Voetbal International zal voor de eerste keer het 'Talent van het Jaar' worden bekendgemaakt. Wie de Gouden Schoen krijgt uitgereikt is tot op dit moment nog altijd niet bekend. Aanstaand weekeinde in de laatste speelronde wordt beslist wie de opvolger van PSV'er Johann Vogel wordt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Vorig jaar ging de felbegeerde Gouden Schoen naar PSV-middenvelder Johann Vogel, die de prijs kreeg overhandigd door zijn ouders. Presentator Kees Jansma kijkt tevreden toe.
Volgende week dinsdag wordt in deze krant uitgebreid bericht over wie de winnaar is geworden van Goud, Zilver en Brons. Sinds dit seizoen worden de cijfers van het klassement 'Voetballer van het Jaar' ook gepubliceerd in het voetbalweekblad Voetbal International. De beoordelingen van de laatste speelronde staan in het nummer van volgende week woensdag.

Inmiddels is organisator Wim Bohnenn reeds volop bezig met de voorbereiding van het gala, omdat de artiesten bijvoorbeeld al maanden van tevoren moeten worden vastgelegd. Wat het programma betreft wil Bohnnen vooralsnog niet het achterste van zijn tong laten zien, omdat hij vindt dat er de nodige verrassingen moeten blijven. "Wel zeker is dat in verhouding met vorige jaren het gala een nog duidelijker voetbalkarakter zal krijgen.''

De winnaars van de prijzen mogen zelf bepalen door wie ze de trofee op 2 september willen laten uitreiken. Voor de topscorersprijs is Feyenoorder Pierre van Hooijdonk de huizenhoge favoriet, want hij heeft inmiddels al 24 keer gescoord, twee keer meer dan PSV'er Jan Vennegoor of Hesselink. In het klassement 'Talent van het Jaar', dat maandelijks wordt samengesteld door het voetbalweekblad Voetbal International, heeft de geblesseerde Ajacied Rafael van der Vaart een grote voorsprong.

Wat 21 jaar geleden op de burelen van de De Telegraaf werd uitgedacht en de toen voor Haarlem uitkomende Martin Haar de eerste Gouden Schoen opleverde, is inmiddels in voetballand uitgegroeid tot een nationaal gebeuren. In de beginjaren was het misschien nog zo dat spelers het klassement niet volgden of er weinig belangstelling voor toonden, maar daar is in de loop der jaren wel verandering in gekomen, gezien de reacties van spelers, die regelmatig op onze redactie binnenkomen met de belangrijkste vraag 'Hoe sta ik er voor?'. Vorig jaar verwoordde PSV-aanvoerder Mark van Bommel, toen goed voor de Zilveren Schoen, het nog zeer duidelijk in deze krant: "Dit klassement staat bij ons spelers hoog aangeschreven. Het zijn allemaal voormalige topvoetballers, die kennis van zaken hebben en hun sporen hebben verdiend. Zij geven volgens een aantal criteria de punten. Oud-spelers die er dus kijk op hebben en ook heel goed het teambelang in de gaten houden. Zij weten als geen ander hoe je je dienstbaar kunt maken voor een elftal.''

Martin Haar werd op 27 mei 1982 gekozen als eerste winnaar van het 'Voetballer van het Jaar' klassement. In de Bloemenveiling Westland te Honselersdijk kreeg de toenmalige Haarlem-speler uit handen van de voormalige Benfica-ster Eusebio de Gouden Schoen uitgereikt. "Natuurlijk is het lang geleden, maar ik heb er nog altijd geweldige herinneringen aan. Ik zal altijd de eerste winnaar blijven. Om uit handen van een van de beste voetballers ooit de Gouden Schoen te krijgen was een bijzonder eer. Later tijdens een trip naar Portugal heb ik Eusebio nog een keer ontmoet. Door vele blessures had ik al eerder willen stoppen met voetballen, maar Hans van Doorneveld, de toenmalige trainer van Haarlem, haalde me toch over door te gaan en zette me als libero neer. Met grote gevolgen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor, want achteraf bleek het een uitstekende vondst te zijn. In mijn ogen waren dat ook de beste jaren van mijn carrière. Daarbij kwam dat het coachen van achteruit mij bijzonder goed af ging. Met Haarlem ging het eveneens uitstekend, met als hoogtepunt de wedstrijden voor de Europa Cup,'' aldus een nog altijd enthousiaste Martin Haar.

Over zes dagen wordt duidelijk welke speler zich als 21e winnaar in het rijtje van illustere voorgangers mag plaatsen, dat wordt aangevoerd door Martin Haar en verder onder anderen ook de namen van Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Ruud Gullit, Danny Blind en Jurek Dudek omvat.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 1 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.