
|
Investeerder Guy Wyser Pratte: "Nederland is de bananenrepubliek van het corporate governance." (Foto: EPA)
|
NEW YORK - De Amerikaanse investeerder Guy Wyser-Pratte is op het oorlogspad in ons land. De beruchte 'bedrijfsovervaller', die als kersverse aandeelhouder van VendexKBB de strijd heeft aangebonden met de top van de winkelketen, aast op zeggenschap bij een reeks Nederlandse concerns.
"Ik heb investeringen in misschien wel tien ondernemingen op het oog", zo verklaart Wyser-Pratte tegenover deze krant. Hij wil niet kwijt of hij al belangen heeft genomen in andere bedrijven behalve VendexKBB - het eerste doelwit in zijn gevecht tegen Nederlandse beschermingsconstructies.
Wyser-Pratte zwaait de scepter over een beleggingsportefeuille van meer dan $500 miljoen en maakt zich op voor een bikkelharde confrontatie met de gevestigde orde in ons land: "Ik zie Nederland als de bananenrepubliek van het corporate governance. Het is de hoogste tijd dat daar verandering in komt en ik zal daartoe de aanzet geven."
De Amerikaan hekelt vooral de uitgifte van certificaten van aandelen waardoor beleggers geen stemrecht hebben. Wyser-Pratte wil een eind maken aan de situatie dat het stemrecht berust bij administratiekantoren die gelieerd zijn aan het management. "De rechten van aandeelhouders worden zo verkwanseld door vaak ondermaats functionerende bestuurders", meent hij.
"Ik krijg de kriebels van dit soort constructies, die niet echt noodzakelijk zijn. Zonder die overbodige bescherming zouden de aandelenkoersen in Nederland veel hoger zijn." De twee meter lange ex-marinier schermt op zijn kantoor aan Wall Street met een recent researchrapport van accountant PriceWaterhouseCoopers: "Nederlandse aandelen zijn volgens dit rapport maar liefst dertig procent ondergewaardeerd", zegt Wyser-Pratte. "En wat is de voornaamste oorzaak?" Het antwoord volgt in het Nederlands en rolt met een zwaar Amerikaanse accent over zijn lippen: "Het administratiekantoor".
"Nederland is het enige land in Europa waar deze beschermingsconstructie bestaat", meent de investeerder, die zich afgelopen week presenteerde als de bezitter van twee miljoen certificaten VendexKBB. Hij wil het belang van ruim twee procent gebruiken om een reorganisatie te forceren. "Allereerst eis ik het stemrecht op. Vervolgens moet de bezem erdoor. Vendex heeft een monopolie in Nederland en moet zich richten op groei in de rest van Europa. Ook moeten ze wat dochters kwijt, zoals Dixons. Wat moeten ze daarmee, waarom verkopen ze die tent niet?"
Wyser-Pratte begon zijn financiële carrière in Nederland. In 1967 liep hij stage bij een later door Barclays overgenomen privé-bank aan de Amsterdamse Herengracht. "Ik ben toen verliefd geworden op Amsterdam", aldus de zakenman die in de VS een reputatie opbouwde als gevreesde corporate raider. Hij verwerft vaak voor langere tijd belangen in bedrijven die hij onder druk zet om veranderingen door te voeren.
De strijdlustige Amerikaan dwingt fusies of overnames af, drukt verkopen van dochters door en schudt slapende managers wakker. Sinds de oprichting van zijn eigen bedrijf, Wyser-Pratte & Co. in 1991, heeft de investeerder volgens eigen opgave voor meer dan $39 miljard aan beurswaarde gecreëerd voor aandeelhouders. Zelf wist hij ook een aardig fortuin te vergaren. De superbelegger bezit samen met zijn vrouw Vivien een kapitaal landgoed in het weelderige villadorp Bedford, ten noorden van New York.
Wyser-Pratte timmerde in Europa eerder aan de weg in zijn geboorteland Frankrijk en in België, waar hij zich tevergeefs sterk maakte voor een reorganisatie van detailhandelsconcern GIB. In Duitsland is hij in een bitter gevecht gewikkeld met het bestuur van de bouwonderneming Babcock.
De 61-jarige Amerikaan eiste vorige week in een brief aan de Vendex-top het stemrecht op zijn certificaten. "Ik heb nog niets van het bestuur mogen vernemen, waarschijnlijk zitten ze vloekend achter hun bureau. Zo van: wat moeten we in godsnaam met die kerel. Ze zien mij zeker als een 'pain in the neck'. Maar ik wil de top alleen maar helpen het bedrijf beter te maken, zodat de aandelen straks meer waard worden. Ik mik op een verdubbeling van de koers."
Wyser-Pratte overweegt zijn belang in VendexKBB verder uit te bouwen 'naar gelang de omstandigheden'. Hij zegt achter de schermen contact te hebben gezocht met andere Vendex-aandeelhouders. "Ik ben in overleg getreden met enkele grote aandeelhouders en ik reken op veel steun", aldus een zelfverzekerde Wyser-Pratte. De Amerikaan zal zijn eisen persoonlijk komen toelichten op de aandeelhoudersvergadering van 15 mei. "Als voormalig inwoner van Amsterdam verheug ik me daar nu al op."