AMSTERDAM - Banken in Nederland kunnen meer doen om hun diensten toegankelijk te maken voor ouderen en gehandicapten. Dat is de strekking van een rapport van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat vandaag wordt gepresenteerd in Den Haag.

|
.
|
Het rapport hinkt een beetje op twee gedachten. De kritiek dat steeds meer banken kantoren sluiten, legt de NVB naast zich neer. Er zijn namelijk "ruim voldoende distributiepunten aanwezig om aan contant geld te komen". Dat laat onverlet dat "mogelijk meer aandacht moet worden besteed" aan groepen die moeilijk aan hun eigen geld kunnen komen.
'Over de drempel' heet het NVB-rapport. Doel ervan is aanbevelingen te doen aan leden van de NVB op het gebied van toegankelijkheid van bankdiensten en de bereikbaarheid ervan. Een onderscheid tussen deze twee is volgens de NVB noodzakelijk. De (on)bereikbaarheid komt namelijk vooral tot uitdrukking in het sluiten van bankkantoren in dunbevolkte gebieden en dat is volgens de NVB onderdeel van 'een algemeen maatschappelijk verschijnsel' en 'gevolg van overheidsbeleid'.
Het is 'geen specifiek bancair probleem' en de overheid zou deze vorm van 'een verschralend voorzieningenniveau' dan ook in een breder kader moeten plaatsen.
Datzelfde geldt voor gevoelens van onveiligheid op staat. Vooral ouderen klagen vaak dat ze de straat niet op durven om bij een automaat geld op te nemen. Banken kunnen dit algemeen gesignaleerde gevoel van onveiligheid niet zelfstandig oplossen, stelt de NVB. "Het garanderen van veiligheid op straat is een overheidstaak. De banken kunnen slechts het hunne doen om aan die (gevoelens van) veiligheid een bijdrage te leveren."
Dat het sluiten van kantoren geleid heeft tot minder mogelijkheden om geld op te nemen, is een stelling die door de NVB in het rapport wordt weerlegd. Het totaal aantal bankkantoren nam tussen 1991 en 2001 weliswaar af, van 7750 tot 5400, maar het aantal geldautomaten nam tegelijkertijd toe, van 3354 tot ruim 7000. "In de ogen van het publiek lijkt het aantal mogelijkheden om contant geld op te nemen misschien kleiner te worden", schrijft de NVB dan ook, maar "uit het overzicht blijkt dat het aantal distributiepunten van contant geld in tien jaar tijd per saldo is toegenomen van ruim 11.000 tot ongeveer 12.400."
De conclusie moet volgens de NVB dan ook zijn dat "voor alle bankklanten ruim voldoende distributiepunten aanwezig zijn om aan contant geld te komen." Dat laat echter onverlet dat mogelijk meer aandacht moet worden besteed aan groepen die om welke reden dan ook moeite hebben met het gebruik van nieuwe distributiekanalen als geld- en betaalautomaten, pc- en internetbankieren en de inzet van callcenters, schrijft de NVB óók. De vereniging van banken heeft daartoe een tiental aanbevelingen geformuleerd die variëren van hulp bij opname tot goede verlichting en het plaatsen van camera's bij geldautomaten.
Ook wil de NVB dat banken het gebruik van de chipknip in verzorgingshuizen gaat stimuleren. Het ontwikkelen van een standaardpakketwaarmee verzorgingshuizen op eenvoudige wijze kleinere bedragen contant kunnen uitbetalen, is een volgende aanbeveling.