De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 1 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Filmopnamen leidden tot slachting Papoea's'
   
 

HILVERSUM - De Nederlandse overheid is verantwoordelijk voor de dood van 29 Papoea's. Hun dood was het indirecte gevolg van filmopnamen in het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea. Dat heeft het VPRO-programma Andere Tijden gisteravond gemeld.

Een Nederlandse filmploeg maakte in 1956 in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) een propagandafilm. De overheid wilde met de film laten zien dat Nederland het beste voorhad met de vroegere kolonie. Het was volgens de officiële lezing de bedoeling om de Papoea's voldoende culturele bagage mee te geven, zodat ze op den duur onafhankelijk van Nederland konden worden, zonder onder het Indonesische bestuur in Jakarta te vallen.

De propaganda was met name op de Verenigde Naties en de Amerikanen gericht, die vonden dat Nederland zijn laatste kolonie in Oost-Indië moest opgeven.

De filmploeg maakte opnamen van menselijke schedels, om te laten zien dat de Papoea-cultuur onderontwikkeld zou zijn en dat het volk zich schuldig maakte aan koppensnellen en kannibalisme. Nederland had die praktijken officieel verboden.

Als onbedoeld gevolg van de filmopnamen, pakte een betrokken Papoea-stam zijn traditionele gewoonte echter weer op. Mogelijk dachten de Papoea's dat het verbod op koppensnellen niet meer van kracht was. De stam viel een naburig dorp aan en bracht daar 29 mannen om het leven. De aanvallers sneden de hoofden van de lichamen. De lijken werden gekookt en opgegeten.

Op de aanval volgde een strafexpeditie van Nederland. Daarbij schoten Nederlandse militairen een deel van een Papoea-dorp in brand. De schedels en de lichamelijke resten werden in beslag genomen.

De toenmalige gouverneur van Nederlands Nieuw-Guinea drong er bij de Nederlandse regering in Den Haag op aan om de slachtpartij onder geen beding in verband te brengen met de filmopnamen.

(ANP)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 1 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.