PARIJS - De Franse oproerpolitie is in de hoogste staat van paraatheid gebracht vanwege een van de grootste naoorlogse betogingen die voor vandaag wordt verwacht. De politie kondigde aan dat er keihard zal worden opgetreden bij gewelddadige confrontaties tussen rechts-extremistische aanhangers van Le Pen en honderdduizenden demonstranten die voor de democratie opkomen.
De autoriteiten verwachten dat in heel Frankrijk miljoenen mensen de straat op zullen gaan om te protesteren tegen Le Pen. De leider van het Front National heeft zijn eigen aanhang opgeroepen tot een mars van de Place de Châtelet naar de Place de l'Opéra in het centrum van Parijs. Het FN eert op 1 mei traditioneel schutspatroon Jeanne d'Arc. Volgens de 73-jarige kandidaat, die het aanstaande zondag bij de presidentsverkiezingen tegen Chirac zal opnemen, zullen 100.000 extreemrechtse sympathisanten aan zijn mars deelnemen.
Tegelijkertijd demonstreren twee straten verderop honderdduizenden vakbondsleden, studenten en anarchisten. Zo'n 4000 agenten van de oproerpolitie en gendarmes moeten een kordon gaan vormen tussen de beide kampen. Voor het geval de situatie volledig uit de hand loopt, worden legertroepen achter de hand gehouden.
De Parijse politiechef Jean-Paul Proust verklaarde dat zijn mannen opdracht hebben gekregen met harde hand in te grijpen wanneer de demonstranten zich gewelddadig gedragen of vernielingen aanrichten. "De oproerpolitie zal niet aarzelen traangas en waterkanonnen in te zetten bij ordeverstoring."
Tijdens de traditionele FN-mars van zeven jaar geleden verdronk de 29-jarige Marokkaan Brahim Bouarram, toen hij door een groep skinheads van een brug in de Seine werd gegooid. De moord leverde destijds felle antidemonstraties op, waarbij veel gewonden vielen.
Maar niet alleen Parijs bereidt zich voor op een van de heetste Dagen van de Arbeid sinds de afgelopen vijftig jaar. Ook in andere grote steden zoals Marseille, Lyon, Toulouse, Lille en Straatsburg worden massademonstraties verwacht met mogelijke uitwassen van gewelddadigheid. Met als leuze 'Democratie ontwaakt' willen zowel socialisten als republikeinen het volk waarschuwen voor het opkomende rechts-extremisme.
Chirac riep gisteren de demonstranten op tot zelfbeheersing. De president, die aanstaande zondag waarschijnlijk met steun van tachtig procent van de Fransen zal worden herkozen, zei dat gewelddadige confrontaties het ergste is wat er kan gebeuren gezien de huidige omstandigheden.
Het Franse staatshoofd verklaarde gisteren overigens blij te zijn met de bezieling waarmee de afgelopen dagen met name scholieren en studenten tegen het rechtsextremisme demonstreerden. Hij noemde het positief dat jongeren zo'n grote daadkracht en verantwoordelijkheid toonden.
Chirac deed gisteren voor het eerst zelf een beroep op de linkse kiezers om zondag in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op hem te stemmen. Tot nog toe hebben veel socialistische en communistische leiders dat gedaan, alsmede sterren uit de showbizz en sport zoals voetballer Zinedine Zidane, maar de neo-gaullistische leider onthield zich van een dergelijke oproep.