De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Banken Argentinië zonder grote problemen weer open

Van onze correspondent

   
 

SANTIAGO - De Argentijnen konden gisteren voor het eerst in een week weer gewoon naar de bank om daar hun geldzaken te regelen. De heropening van de banken verliep vrijwel zonder problemen. De eerder zwaargehavende peso hield met enige hulp van de Centrale Bank stand op een koers van ongeveer 3,20 per Amerikaanse dollar terwijl de MerVal-index, graadmeter van de plaatselijke effectenbeurs, 3,9% van zijn waarde moest inleveren.

De markt reageerde hiermee positief op de brede politieke steun die de peronistische econoom en diplomaat Roberto Lavagna ten deel viel bij zijn aantreden, het afgelopen weekeinde, als minister van Economische Zaken. De nieuwe bewindsman maakte hiervan ook meteen dankbaar gebruik door reeds op maandagmorgen hetzelfde beleidsplan te herlanceren dat zijn voorganger begin vorige week tot struikelen bracht.

Minister Lavagna zei werk te willen maken van het eerdere beleidsvoornemen om de bestaande en sinds begin dit jaar bevroren banktegoeden om te zetten in staatsobligaties met verschillende looptijden die rekeninghouders dan vervolgens onderling kunnen verhandelen. Op deze manier wilde ook Roberto Lavagna's voorganger Remes Lenicov enerzijds het wankele bankwezen te hulp schieten en anderzijds de nationale bedrijvigheid aanwakkeren door de introductie van een nieuw betaalmiddel. Het nationale congres weigerde evenwel in te stemmen met de ruil omdat de meeste afgevaardigden het beleidsvoorstel zagen als een verkapte inbeslagname van de bevroren banktegoeden door de staat.

Om de indruk weg te nemen dat de staat zich middels deze uitgifte van obligaties garant stelt voor de betalingsverplichtingen van de banken, heeft minister Lavagna inmiddels de bankiers gevraagd om zelf tenminste tien procent van de waardepapieren te onderschrijven. "Op deze manier delen we in de kosten van de operatie", aldus Lavagna, die verklaarde de benodigde wetsvoorstellen binnen twee weken rond te willen hebben.

De meeste Argentijnse banken staan thans op de rand van de financiële afgrond. De 'bankvakantie' van de vorige week moest hen voor instorten behoeden. Duizenden rekeninghouders waren er via de justitie in geslaagd om toestemming te krijgen voor de opname van hun bevroren banktegoeden. Door de resulterende uitstroom van kapitaal dreigden enkele banken ten onder te gaan. Inmiddels is de wet aangescherpt met verdere restricties op de circulatie van contanten. Desalniettemin dreigt de inflatie uit de hand te lopen. Uit de eerste cijfers van deze maand blijkt dat de prijsverhogingen in april gemiddeld 10% of meer zullen bedragen.

Tijdens een ontmoeting met de ambassadeurs van de rijke industrielanden verzekerde minister Lavagna dat hij "alles" in het werk zal stellen om reeds op korte termijn tot een vergelijk te komen met het IMF, zodat Argentinië opnieuw in aanmerking kan komen voor noodkredieten. De bewindsman verzekerde dat de door het IMF gewenste extra bezuinigingen hun beslag zullen krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.