BARCELONA - Amper tien dagen na de aankoop van Dragados heeft het Spaanse ACS de eerste stappen ondernomen om HBG af te stoten. Het gezaghebbende economische blad La Gaceta de los Negocios meldt vandaag dat de verkoop van de Hollandsche Beton Groep zelfs een kwestie van dagen kan zijn. De definitieve afstoting is alleen afhankelijk van de snelheid waarmee de Spaanse mededingingsautoriteit de omstreden overname van Dragados door ACS afwikkelt, zo wordt in Spanje beweerd.
De Spaanse tak van de investeringsbank Merrill Lynch gaf vorige week al een schot voor de boeg. Volgens de analisten van die bank zou ACS "zo snel mogelijk en tegen een identieke prijs als Dragados voor HBG betaalde, de Nederlandse onderneming van de hand proberen te doen". La Gaceta de los Negocios opperde dezer dagen dat ACS al de eerste stappen heeft gezet om een koper voor HBG te vinden. De belangrijkste gegadigde voor de overname van HBG is het Franse concern Bouygues, waarmee al vergaande gesprekken zijn gevoerd.
In de optiek van de sterke man van ACS, en tevens voorzitter van Real Madrid, Florentino Perez, zou het aanhouden van HBG niet in de strategie van ACS passen.
Perez wil zich concentreren op de nationale bouwmarkt en alleen intekenen op incidentele, maar lucratieve buitenlandse projecten zoals snelwegen in Chili. Perez heeft de laatste dagen openlijk naar buiten gebracht dat hij van HBG af wil om op die manier het bedrag van €756 miljoen dat Dragados voor de aankoop van HBG heeft betaald, terug te krijgen.
De definitieve beslissing over de toekomst van HBG hangt van twee factoren af. In de eerste plaats de stellingname van Ballast Nedam, dat conform een onderling akkoord met HBG een eerste optie op de baggertak van HBG heeft. Maar even cruciaal is de beslissing van de Spaanse mededingingsautoriteit. Deze stelde vorige week een onderzoek naar de handelwijze van ACS in, dat tegen de Spaanse regels in de overname niet vooraf bij het ministerie van Economie had gemeld. ACS wil nu met de mededingingsautoriteit onderhandelen om een boete, die kan oplopen tot 10% van de omzet van beide bedrijven, te voorkomen. In het ernstigste geval kan een veto over de overname worden uitgesproken vanwege monopolievorming.
Binnen de Spaanse regering bestaat een hevig verschil van mening over de vraag of de overname de antimonopolieregels schendt. Het ministerie van Ontwikkeling heeft bij monde van de minister Alvarez Cascos en staatssecretaris Benigno Blanco laten weten dat het nieuwgevormde concern ACS-Dragados geen gevaar voor de concurrentie op de bouwmarkt oplevert. Bij het ministerie van Economische Zaken is men daar niet zo stellig van overtuigd en is men beducht voor een eventuele interventie vanuit Brussel.
De Spaanse beurs heeft aan die verwikkelingen echter geen boodschap. De laatste dagen zijn de koersen van ACS en Dragados flink omhooggeschoten. Die koersstijging leverde ACS en Dragados in acht dagen een toename in beurswaarde op van €838 miljoen.