De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 30 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS gaan Afghaanse
soldaten opleiden

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - In de voormalige Afghaanse militaire academie van Kaboel gaat het Amerikaanse leger een trainingskamp opzetten voor de militairen die de kern van een toekomstig multi-etnisch Afghaans leger moeten vormen. De komende twee weken wordt de academie, die tijdens de oorlog zwaar werd gebombardeerd door de Amerikaanse luchtmacht, klaargemaakt om er in anderhalf jaar tijd 18.000 militairen te trainen.

Het besluit om de centrale regering van interim-premier Hamid Karzai te versterken met een krachtig eigen leger is een reactie op de groeiende wetteloosheid buiten Kaboel. De hoofdstad is relatief veilig, maar in de afgelegen provincies grijpen krijgsheren steeds meer de macht.

In het weekeinde kwamen in het oostelijke Gardez door beschietingen van krijgsheer Bacha Khan Zardran 25 mensen om het leven. Gewapende mannen hebben het oostelijke Khost in handen en het eveneens oostelijke Nangarhar wordt bedreigd door rivaliserende krijgsheren. Ook elders zijn militieleiders hun mannen weer aan het bewapenen.

Karzai, die al lang pleit voor een nationaal leger, heeft gezegd dat hij een einde zal maken aan de macht van de krijgsheren. Sinds de val van de Taliban zijn de regionale tegenstellingen en de macht van de krijgsheren echter weer toegenomen.

Veel Afghanen en ook Karzai willen dat een internationale macht zoals ISAF ook buiten Kaboel aan het werk gaat, maar daar willen de meeste landen in de coalitie tegen de terreur niet aan. De VN weigeren ISAF een mandaat buiten de stad te geven en de VS weigeren aan welke vredesoperatie dan ook deel te nemen en richten zich op het bestrijden van de resten van de Taliban en het terreurnetwerk Al-Qaeda.

Britse troepen in Afghanistan leveren iedere gevangen genomen Taliban- of Al-Qaeda-strijder uit aan de Afghaanse interim-regering van premier Karzai. De Britse mariniers zullen de gevangenen de status van 'krijgsgevangene' geven. Zij volgen daarmee de internationale Conventie van Genève. Dit in tegenstelling tot de VS, die alle gevangen betitelen als 'onwettige strijders' waarop het oorlogsrecht niet van toepassing is.

Volgens Britse bronnen heeft de interim-regering van premier Karzai de garantie gegeven dat de gevangenen, als ze zijn overgedragen, goed worden behandeld. Zo zullen zij niet worden opgesloten in containers onder de brandende zon, zoals vroeger in Afghanistan wel gebruikelijk was. De Britse regering besloot tot overhandiging van gevangenen, na zware kritiek vanuit het Lagerhuis op de Amerikaanse behandeling van gevangenen in Cuba.

Turkije

De Turkse ministerraad heeft gisteren bekendgemaakt voor zes maanden het commando over de internationale vredesmacht ISAF in Afghanistan over te nemen van Groot-Brittannië. Het is nog niet duidelijk wanneer dit zal gebeuren, maar waarschijnlijk zal het pas na 22 juni worden, de datum waarop de grote Afghaanse vergadering Loya Jirga wordt gehouden.

Het is voor het eerst dat Turkije de verantwoordelijkheid voor een internationale vredesmacht op zich neemt. Turkije was het eerste moslimland dat troepen aan de ISAF leverde. Op dit moment zijn er 267 Turkse militairen in Afghanistan aanwezig, maar als Turkije de leiding overneemt, zal het land met ongeveer duizend militairen op een totaal van 4500 het leeuwendeel van de troepen leveren.

De Verenigde Staten zijn blij met Turkije omdat het land het enige moslimland is dat lid is van de NAVO. Het is een uiterst belangrijke bondgenoot omdat de republiek aan de ene kant fel gekeerd is tegen moslimfundamentalisme, terwijl het aan de andere kant als moslimland beter zou worden ontvangen bij de lokale Afghaanse bevolking.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 30 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.