SANTIAGO - Nadat verschillende kandidaten voor de eer bedankten, heeft de Argentijnse president Eduardo Duhalde de peronistische econoom en diplomaat Roberto Lavagna bereid gevonden om het ministerie van Economische Zaken over te nemen. Lavagna, de huidige ambassadeur van Argentinië bij de Europese Unie te Brussel, treedt dit weekeinde aan als minister en zal op verzoek van president Duhalde begin volgende week een nieuw beleidsplan onthullen voor het door een aaneensluiting van crises gebroken land.
Met de benoeming van Lavagna wil president Duhalde proberen een tweesporenbeleid te volgen. Terwijl het staatshoofd eerder deze week met de politiek machtige gouverneurs van de provincies overeenkwam om met verdere bezuinigingen opnieuw te proberen het Internationale Monetaire Fonds (IMF) ertoe te brengen de financiële hulp aan het land te hervatten, houdt het staatshoofd met de aanstelling van Roberto Lavagna de mogelijkheid open om de economie aan de praat te krijgen zonder buitenlandse noodkredieten.
Lavagna staat bekend als een weinig orthodox academicus die niet zal schromen de staat aan te wenden als economische startmotor en desnoods de vrije markt aan banden te leggen, mocht deze tegendraads reageren op het toekomstige regeringsbeleid.
De directeur van Argentinië's centrale bank, Mario Blejer, maakte er gisteren geen geheim van zijn twijfels te hebben over de keus van president Duhalde en liet zijn zorgen via woordvoerders uitlekken. Blejer vreest dat Lavagna als minister zal proberen om "de klok terug te draaien" door de perikelen van het land aan te pakken met allerlei staatsinterventies in het economische leven.
President Duhalde verklaarde evenwel het volste vertrouwen te hebben in de "technische kennis en vermogens" van zijn nieuwe minister. Vanuit Brussel verklaarde Roberto Lavagna drie factoren te identificeren die de economie van Argentinië aan de grond houden: een te ver voortgeschreden 'dollarisering', een gebrek aan financiële stabiliteit en een onbeteugelde inflatie.
Lavagna zei bereid te zijn om het voorstel te overwegen van president Duhalde die eerder deze week suggereerde om de koers van de ingezakte Argentijnse peso opnieuw te koppelen aan die van de Amerikaanse dollar. Maar voordat de regering een dergelijk 'koersanker' uitwerpt wil Lavagna een 'alomvattend' beleid uitstippelen om de economische neergang te stuiten. De verwachting is thans dat in de eerste helft van dit jaar het nationale inkomen van Argentinië ruim 14% zal slinken in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. De inflatie is inmiddels gestegen naar ongeveer 32% op jaarbasis. In 2001 was er in Argentinië nog sprake van een lichte deflatie.
Inmiddels is het nationale congres schoorvoetend akkoord gegaan met een wetsvoorstel van de regering om de kapitaalvlucht aan banden te leggen. De zogeheten 'kurk-wet' dicht de mazen en gaten die het vooral grotere rekeninghouders mogelijk maakten om hun bevroren banktegoeden via de rechter op te eisen. De nieuwe wet verplicht hen om door te procederen tot aan de Hoge Raad willen zij de bestaande restricties op de circulatie van contanten aanvechten. De verontrustbarende kapitaalvlucht deed de regering eind vorige week besluiten een bankvakantie af te kondigen. Gisteren openden de banken hun deuren, maar slechts een paar transacties waren toegestaan.