door Alex de Vries UTRECHT - Elke werknemer in ons land moet verplicht worden de Nederlandse taal te spreken. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van ons land, start vandaag een campagne om werkgevers en werknemers daarvan te overtuigen. De FNV zal de taaleis bij cao-onderhandelingen op tafel leggen.
"Steeds vaker werken mensen met elkaar, terwijl ze elkaar niet verstaan. Dat leidt tot onveilige situaties op de werkvloer, maar ook tot sociaal isolement. Bovendien is het slecht voor de beroepsmatige ontwikkeling en imago van bepaalde beroepen, zoals in de schoonmaak", legt Bondgenoten-voorzitter Hans de Vries uit.
Hij wil in cao's laten vastleggen dat werkgevers hun werknemers die geen of gebrekkig Nederlands spreken een cursus aanbieden. Het gaat daarbij om een combinatie van een vakopleiding en een taalcursus. De FNV beroept zich op een succesvol experiment in de schoonmaaksector, met 500 cursisten. De cursus kost ongeveer 2800 euro per persoon.
"Gebleken is bijna 80 procent van de cursisten zijn vakdiploma haalt. Dat percentage is een flagrant verschil met het slechte resultaat van de inburgeringcursussen."
Uit een onderzoek van de Wet Inburgering Nieuwkomers van minister Van Boxtel blijkt dat 20 procent van deelnemers voortijdig afhaakt. De rest maakt de cursus wel af, maar spreekt daarna nog onvoldoende Nederlands.
De Vries: "Bij onze cursus meldt 60 procent zich aan voor een vervolgopleiding. Tevens is het ziekteverzuim en verloop bij de cursisten aantoonbaar lager. Bedrijven die bij ons experiment betrokken waren, komen makkelijker aan personeel, soms is er zelfs een wachtlijst."
Zijn plan wordt echter de grond ingeboord door de werkgevers. Voorzitter Hans de Boer van MKB-Nederland noemt het plan "rampzalig, doortrapt en los van werkelijkheid." Volgens hem wordt op deze manier voor de zoveelste keer een maatschappelijk probleem op het bordje van de werkgevers geschoven.