LONDEN - Straatrovers in Londen vormen de nieuwe plaag voor de grootste stad van Europa. Vorig jaar sloegen de vaak jeugdige mannelijke daders liefst 70.000 keer toe. Dat is een stijging met 38 procent. Per dag worden nu bijna 200 mensen op een gewelddadige manier beroofd.
De Londense hoofdcommissaris van politie, Sir John Stevens, ziet voorlopig geen einde aan de oplopende geweldsspiraal, omdat er een chronisch gebrek is aan politiemannen. De bijna acht miljoen inwoners tellende metropool moet het met 25.400 agenten doen. Minister David Blunkett van Binnenlandse Zaken en burgemeester Ken Livingstone zien het liefst 42.000 agenten aan het werk.
Maar er is onvoldoende geld. "New York, dat iets kleiner is dan Londen, telt 41.000 politiemensen plus 3500 FBI-agenten en 2000 agenten voor drugsbestrijding. Bijna het dubbele van Londen. Wij hebben ook nog landelijke taken, zoals terrorismebestrijding en de beveiliging van de koninklijke familie en het Britse kabinet. Dat kost ons dagelijks 1000 politiemannen. En vergeet niet dat wij het enige ongewapende politiekorps ter wereld zijn. Zo'n 94 procent heeft nog nooit een pistool in handen gehad, terwijl de maatschappij steeds harder wordt en er steeds meer gewapende burgers rondlopen", licht Sir John toe.
Hijzelf lijkt niet onder de problemen te lijden. "Wij moeten ermee leren leven en er niet langer over zeuren. De handen moeten uit de mouwen worden gestoken", benadrukt Sir John, die een keer per maand straatdienst heeft en tot genoegen van de Londenaren enkele arrestaties heeft verricht.
Vooral de toename van geweld onder vroegtijdige schoolverlaters baart hem zorgen. Zij vormen straatbendes en worden criminelen die voor niemand ontzag hebben. "Niet voor de burgers, politie of justitie. Het is een nieuwe groep die het systeem kent en elke dag weer met de wet spot", aldus Sir John. Hij put enige hoop uit de toekomstige beperking van het jeugdstrafrecht tot 12-jarigen in plaats van tot 16-jarigen.
Het zal voorlopig tobben blijven met de veiligheid. Dat bleek uit de onlangs gepresenteerde Britse begroting. Er wordt amper extra geld uitgetrokken voor meer agenten. Wel zullen er een paar duizend extra cellen komen.
De regering zet in op een grootschalige verbetering van de gezondheidszorg. Binnen vijf jaar dienen er 45.000 verpleegsters, 25.000 artsen en 400 nieuwe ziekenhuizen te komen. De begroting voor de gezondheidszorg, die nu circa 60 miljard pond bedraagt, zal in 2007 zijn gestegen tot zo'n 100 miljard pond.
Sir John Stevens hoopt dat door beter onderwijs en een betere reclassering het aantal criminelen zal afnemen. "De kern van de zaak is mensen hoop te geven. Zij moeten voor zichzelf een betere toekomst zien. Dat is een moeilijke opgave. Zeker in sociaal zwakke wijken waar al drie generaties werkloos zijn."