TEL AVIV - Israëlische troepen hebben gisteren weer een 'schoonveegactie' uitgevoerd in de Palestijnse stad Kalkilja. De troepen verlieten gisteravond de stad. Dit gebeurde na een herhaalde oproep van de Amerikaanse president George Bush zich terug te trekken van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.
Rond vijftien tanks trokken gisteravond weg uit de stad en drie omliggende dorpen in, nadat troepen huiszoekingen hadden uitgevoerd, waarbij twintig Palestijnse militanten, onder wie lokale Hamas-leiders, werden aangehouden.
Het is een inmiddels bekend patroon. Het Israëlische leger heeft zich weliswaar uit de centra van de Palestijnse steden teruggetrokken, maar deelt nog steeds de lakens uit op de Westoever. Zodra informatie binnenkomt over gezochte 'terroristen', komt men in actie. Defensie-minister Benjamin Ben-Eliezer sprak over "korte termijnacties" en zei dat van een bezetting geen sprake is. Een claim die door de Palestijnen van de hand wordt gewezen. Zij wijzen erop dat er nog steeds nauwelijks verkeer mogelijk is tussen de Palestijnse steden op de Westoever vanwege Israëlische blokkades.
Behalve het negeren van Bush worstelt Jeruzalem ook nog steeds met de Verenigde Naties. Israël wil nu dat de VN-commissie die moet uitvinden wat er werkelijk is gebeurd in het vluchtelingenkamp van Jenin, de missie uitstelt. Volgens de Israëlische woordvoerder Avi Pazner moet de VN-delegatie ook onderzoek doen naar de "terrorismeactiviteiten in het kamp en dient de onschendbaarheid van de Israëlische soldaten vooraf te worden verzekerd".
De VN waren Israël al eerder tegemoetgekomen door naast mensenrechtendeskundigen ook twee militaire experts aan het team toe te voegen. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, zei gisteren dat de missie door moet gaan en, zoals het plan was, dit weekeinde Jenin aan moet doen. De Palestijnen zeggen dat er honderden doden onder het puin van Jenin liggen. Het Israëlische leger doet dit af als propaganda en spreekt van enige tientallen doden, voor het merendeel bewapende Palestijnen.
De situatie rond de Geboortekerk in Bethlehem lijkt zich te verscherpen. De Israëlische kapitein Joe Leyden zei tegenover het Franse persbureau AFP "dat Israël de militaire optie zal gebruiken als dat noodzakelijk is".
Ruim 200 Palestijnen in de kerk, waaronder gewapende militanten, geestelijken en burgers, worden al bijna vier weken door het Israëlische leger omsingeld. Er heerst volgens de enkeling die uit het gebedshuis wist te ontkomen, honger en de hygiënische omstandigheden zijn er erbarmelijk. Israël wil de gewapende Palestijnen berechten. Het Palestijnse gezag (lees: Jasser Arafat) wil dat de militanten worden uitgewezen naar de Gazastrook, iets waar Israël niet akkoord mee wenst te gaan.