DEN HAAG - Enkele aannemers hebben gemerkt dat sommige stakende bouwvakkers elders bijklussen. De stakers hebben zo een dubbel inkomen: zowel van de vakbond als van de extra opdrachtgever. "Ondernemers hebben ontdekt dat hun stakende werknemers bijvoorbeeld in hetzelfde dorp aan de slag zijn. Dat kan zwartwerk zijn of bijklussen bij vrienden", aldus een woordvoerder van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB).
Hij kan niet inschatten om hoeveel bijklussende stakers het gaat. Volgens de vakbonden hebben momenteel 13.500 van de 180.000 bouwvakkers het werk neergelegd.
De acties duren inmiddels 25 werkdagen, de langste bouwstaking ooit. De werkgevers benadrukken dat het tegelijk de smalste bouwstaking aller tijden is. "Het aantal gestaakte werkuren is nog niet 13 procent van de vorige staking in 1995. Dat wil zeggen dat er nog zeven keer zo lang gestaakt moet worden voor hetzelfde effect", aldus de AVBB-woordvoerder.
Vergeleken met de vorige staking zijn er minder bedrijven waar personeelsleden staken. Het aantal is ruim een derde lager en komt op zo'n 600 bedrijven, ofwel 7 procent van het totaal.
De Hout- en Bouwbond CNV zegt het heel vervelend te vinden als sommige stakers elders bijklussen. "We kunnen niet iedereen controleren", zo laat een woordvoerder weten. "We hebben al onze handen vol aan controle van de stakingslocaties, waar de werkgevers uitzendkrachten of buitenlanders inzetten om het werk toch af te krijgen."
De vakbonden bestrijden bovendien dat er weinig bouwvakkers het werk neerleggen, zoals de werkgevers beweren.
De bond verwacht dat het aantal stakende bouwvakkers tot woensdag stabiel blijft op circa 13.500. De bouwvakkers zouden namelijk toch al niet werken op maandag (roostervrij) en dinsdag (Koninginnedag).
De Vereniging Eigen Huis heeft tot nu toe 340 meldingen gekregen van huizenkopers die zeggen te zijn gedupeerd door de bouwstaking. Door de staking worden nieuwe huizen later opgeleverd, waardoor een deel van de kopers tijdelijk geen onderdak heeft.
Een woordvoerder van Eigen Huis meldt dat bijna de helft van de klachten uit Zoetermeer komt. "De nieuwbouwwijk Oosterheem is daar een heel schrijnend geval. De bouw heeft door juridische omstandigheden al tweemaal vertraging opgelopen.
En juist deze locatie is door de bonden uitgekozen om te staken", aldus de woordvoerder.