AMSTERDAM - Een snel economisch herstel betekent niet automatisch dat krantenuitgevers straks op de oude voet verder kunnen, zo waarschuwde Telegraaf-directeur Fred Arp gisteren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van het uitgeverijconcern. Hij citeerde daarbij 'collega' Cees Smaling van de Perscombinatie: "De functie van kranten als advertentie- en informatiemedium wijzigt; alles is niet weer terug bij het oude zodra de neergang in de conjunctuur is overgewaaid."
|
FRED ARP ... zorgwekkend ...
|
Arp schetste een beeld van structureel onder druk staande oplages en een verscherpte concurrentie van andere media zoals internet, radio en tv. "We moeten niet denken dat we er straks weer zijn. Enig begrip van de mededingingsautoriteiten voor de moeilijke positie waarin menig regionale dagbladuitgever zich bevindt, zou mooi zijn", aldus de bestuurder.
Zo blijft de bundeling van de twee Telegraafdochters De Limburger en het Limburgs Dagblad beperkt tot het advertentie- en het drukkersbedrijf, aangezien de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) handhaving van twee verschillende redacties en titels afdwingt. Maar, zo waarschuwt Arp: "Bij onverhoopt verdere terugloop van de oplage is de enige oplossing op termijn het volledig integreren van beide titels."
Het probleem ligt allereerst bij de wetgever en dus de politiek, beklemtoont de uitgever. "De NMa heeft natuurlijk haar eigen taak: het bewaken van de concurrentie. Maar het zou helpen als de wetgeving wat minder streng werd. Je kunt kranten niet kunstmatig in stand houden."
Behalve het tegengaan van verdergaande bundeling steunt de overheid ook nog eens een grote concurrent, zo verzucht Arp: de tv, die een steeds groter deel van de advertentiebudgetten afsnoept. "De publieke netten worden gesubsidieerd door de omroep- en de STER-gelden. Toen er voor het eerst reclame op tv kwam, kregen we nog een deel van de STER-opbrengsten als compensatie. Maar dat is heel lang geleden. Tegelijkertijd zijn er wettelijke beperkingen aan de belangen die wij in commerciële televisiezenders mogen nemen."
Het Bedrijfsfonds voor de pers bepleitte onlangs een 'noodfonds', dat de zwaar onder druk staande regionale en lokale kranten zou moeten ondersteunen. Arp ziet daar niets in. "Iedere krant moet toch z'n eigen lezerskring verdienen. Ik zie veel liever een algemene maatregel, zoals het afschaffen van het btw-tarief op kranten. Wil je de pluriformiteit in stand houden, dan is dat een van de makkelijker methodes."
Op de Amsterdamse beurs lag de handel in het aandeel Telegraaf gisterochtend geruime tijd stil, naar aanleiding van de speech die Arp op de aandeelhoudersvergadering hield. De commissaris van de notering besloot hiertoe omdat de toespraak mogelijk koersgevoelige informatie zou bevatten. Het ging hierbij om de passage waarin de verwachting werd uitgesproken dat het Telegraafconcern in 2002 een "beter" resultaat zal laten zien dan in 2001 (nettowinst vóór voorzieningen en afwaarderingen €16,5 miljoen). In december vorig jaar werd nog uitgegaan van een "forse" verbetering, hetgeen volgens de schaal van Mock neerkomt op een winststijging van minstens 45%. Geen nieuws, zo bleek later, want bij de presentatie van de jaarcijfers in maart was het woordje 'fors' ook al geschrapt. "Ik herhaal wat ik toen heb gezegd", aldus Arp. "Het is geen winstwaarschuwing, maar een voorbehoud in verband met het trage herstel van de advertentiemarkt. Dat is zorgwekkend." Het stilleggen van de handel zorgde op het Damrak voor onrust. Na hervatting van de handel daalden de stukken Telegraaf met 5%. Uiteindelijk sloot het aandeel 0,7% hoger op €22,48.