door Annemiek Paping AMSTERDAM - Duizenden ouderen rijden in ons land rond zonder geldig rijbewijs. De verplichte verlenging van dit document op 70-jarige leeftijd is namelijk een tijdrovende en kostbare zaak.
Senioren zijn honderden guldens kwijt aan de medische keuring en wachten zo'n driekwart jaar op de definitieve beslissing van het Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Omdat ze geen rekening houden met deze enorme wachttijden zitten heel veel oudere automobilisten met een 'verlopen' rijbewijs achter het stuur. Ze zijn dan strafbaar en bovendien betalen veel verzekeringsmaatschappijen (eventuele) schade niet uit. De Unie KBO luidt de noodklok over deze situatie.
Geïrriteerd
Volgens woordvoerder Arno Heltzel raken ouderen steeds meer geïrriteerd door de omslachtige procedures. "Senioren zijn hoe langer hoe gezonder en vitaler. De leeftijdsgrens voor het rijbewijs ligt echter al jarenlang op 70. Deze grens is arbitrair; er ligt geen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag. Duitsland bijvoorbeeld, kent zo'n ouderenregeling niet." Natuurlijk vindt ook de Unie KBO dat de veiligheid in het verkeer het zwaarst moet wegen. "Maar iemand van 40 jaar met een oogafwijking kan probleemloos blijven rijden. Daar komen geen controles aan te pas."
De ouderenbond vindt dan ook dat de bestaande 70-plusregeling voor automobilisten heroverwogen zou moeten worden. Binnenkort zal de Unie KBO dit voorstel inbrengen in overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Heltzel wijst erop dat senioren die hun rijbewijs willen laten verlengen een medische keuring moeten ondergaan bij een andere arts dan hun eigen huisarts.
Afwachten
"Zo'n onderzoek kost al gauw een paar honderd gulden. Het keuringsrapport wordt opgestuurd naar het CBR en daarna is het een kwestie van afwachten.''Als alles meezit, wordt het rijbewijs van de 70-plusser met vijf jaar verlengd. Maar soms ook wordt door het CBS beslist tot een periode van slechts één jaar.Het CBR erkent de problematiek van de ouderen. Volgens woordvoerder Hans Fontijn wordt er alles aan gedaan om de wachttijden zoveel mogelijk te bekorten. |