De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politiek gastenboek:
Oog hebben voor elkaar
   
 

AMSTERDAM - Veel mensen kijken naar de politiek en denken: Ze roepen wel van alles, maar wanneer gebeurt het nou? Veel mensen gaat het voor de wind, maar krijgen onze ouders in het verpleeghuis de verzorging die ze verdienen? Worden onze kinderen op school goed voorbereid op de toekomst? Kunnen we straks weer veilig over straat zonder bang te zijn? Hoe gaat het verder met de toekomst van Nederland? Dat zijn vragen die mij ook bezig houden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)

Er is ongeduld. Zelf voel ik dat ook. Ik erger me aan de traagheid waarmee zaken verbeteren. En ik begrijp niet waarom eenvoudige dingen soms zo lang op zich laten wachten. Het volgende kabinet moet ervoor zorgen dat de overheid de burger beter van dienst is. Prestaties voorop zetten en zichtbare resultaten leveren.

Toen ik minister van Sociale Zaken werd, was de werkloosheid torenhoog. Er kwamen ambtenaren bij me die zeiden: 'Die banen die u wilt maken daar heb je een wet voor nodig. Dat duurt minstens een paar jaar.' Toen heb ik gezegd: 'Die tijd heb ik niet. Ik wil geen wet. Ik wil maatregelen. Dat gaan we nú doen.' Veel sneller dan verwacht kwamen de eerste conducteurs op de tram en de conciërges terug in de scholen.

Waar gaat het om bij de verkiezingen op 15 mei? Om de economie, de zorg en de veiligheid. De Nederlandse economie draait even wat minder. We zullen dus heel goed moeten opletten en de juiste keuzes moeten maken. Mensen aan het werk krijgen en houden, dat is de basis. De PvdA wil dat werkende mensen meer overhouden van hun loon. Daarom zullen wij de arbeidskorting in de belastingen flink verhogen. Want werk moet lonen!

We zullen doorgaan met het aflossen van de staatsschuld, want de pensioenen moeten veilig gesteld worden. Pensioenen moeten ook waardevast zijn, want alleen waardevaste pensioenen bieden ouderen de zekerheid waar zij recht op hebben. Daarom zal de PvdA zorgen voor duidelijke afspraken met de pensioenfondsen.

De kwaliteit van ons onderwijs is bepalend voor de economische kracht van ons land. Geen kind van school zonder diploma. Dat is mijn ambitie voor de komende jaren. Meer ruimte voor docenten en ouders om zelf beslissingen te nemen.

De aanval op de wachtlijsten in de zorg staat bij mij bovenaan. Het is onacceptabel dat er operatiekamers leeg staan, terwijl de wachtkamer vol zit. Dat moeten we anders organiseren. Dat zal zeker meer kosten, dat moeten we er voor over hebben. De nieuwe zorgverzekering moet betaalbare zorg en voor iedereen toegankelijke zorg garanderen.

Veilig over straat kunnen is een groot goed. Een sociaal land is een veilig land. De problemen moeten sneller worden aangepakt. Risicojongeren beter begeleiden en - waar nodig - strenger straffen. De detentieschool voor ontspoorde jongeren spreekt mij aan: overdag op school, 's avonds vast. Straffen, maar tegelijkertijd ook kansen bieden op verbetering.

Dat is nogal wat. De PvdA heeft laten zien wat zij waard is. Niemand geloofde er acht jaar geleden in dat het probleem van de hoge werkloosheid kon worden opgelost. We hebben laten zien dat het wèl kon. We hebben het tij gekeerd. Er zijn 1,2 miljoen banen bijgekomen. Onder leiding van Wim Kok is het huishoudboekje van de staat op orde gebracht en hebben veel mensen het beter gekregen. Ouderen gingen er met hun aow rond 300 euro per maand op vooruit.

Een samenleving waarin we oog hebben voor elkaar, dat is waarom het gaat. Samen kunnen we het beter.

Reacties:

admelkert@pvda.nl



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.