OVERLOON - Hij was verliefd op twee meisjes tegelijkertijd en als zovelen schreef hij zijn gevoelens op in een klein gedichtje. Soldaat Hans Leip kan in 1915 niet hebben bevroed dat hij een wereldhit schreef die in de volgende oorlog aan beide kanten van het front furore zou maken.
Zaterdag opent in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon de expositie Lili Marleen, de geschiedenis van een hit. De tentoonstelling is er de rest van het jaar nog te zien.
Schrijver en graficus Hans Leip was destijds zowel verliefd op het groenteverkoopstertje Lili als op Marleen, de dochter van een arts. Hij stond op wacht toen ze beiden afscheid kwamen nemen omdat hij naar het front moest. Op een kladpapiertje schreef hij het lantaarnlied, waarin beide vrouwen samensmelten tot een persoon. Ook dat velletje is te zien op de tentoonstelling.
Pas in 1937 publiceerde Leip de tekst in een gedichtenbundel. De 27-jarige componist Norbert Schultze zette het lied een jaar later op muziek.
Het simpele melodietje veroverde de wereld toen de Duitsers in 1941 Radio Belgrado gebruikten voor propagandadoeleinden. Een vast groetenprogramma voor de Duitse soldaten in Noord-Afrika eindigde steevast met Lili Marleen, het schatje van elke soldaat. De Engelsen pikten het nummer op en vertaalden het. Vera Lynn was de eerste die het zong. Uiteindelijk was het Marlene Dietrich die er een wereldhit van maakte.