AMSTERDAM - Behalve leren lezen en schrijven in het Nederlands moeten de leerlingen van de basisschool ook Engelse les krijgen. Dat stelt de Onderwijsraad in een advies aan staatssecretaris Adelmund (Onderwijs).Verder stelt de Onderwijsraad dat het Fries niet mag verdwijnen. In de provincie Friesland moet de wettelijke verplichting om lesuren te reserveren voor lessen in die taal gehandhaafd blijven.
Met Engels erbij, zou het aantal verplichte vakken op zeven komen.
Om te voorkomen dat hierdoor de belasting voor leerlingen te hoog wordt, adviseert de Onderwijsraad aan de staatssecretaris om te kijken of dat wel mogelijk is. De raad stelt voor dat de verplichte vakken niet meer dan 75 procent van de totale lestijd mogen innemen. De rest van de tijd moeten scholen zelf in kunnen delen.
De VVD in de Tweede Kamer kan zich vinden in de aanbevelingen van de Onderwijsraad. "Engels moeten we op de basisschool overeind houden. Het blijkt dat dit vak zeer goed is voor het taalgevoel van de kinderen'', aldus VVD-Kamerlid Van Splunter, die erop wijst dat er inmiddels "uitstekende ervaringen zijn opgedaan met het vak Engels op een groot aantal basisscholen''.
Ook het Fries moet volgens de liberalen op de Friese scholen in het verplichte lesstof worden opgenomen. "Als we dat niet doen dan dreigt deze taal uit te hollen'', zo waarschuwt Van Splunter.
D66 daarentegen verzet zich tegen het advies van de Onderwijsraad. "Veel scholen hebben het nu al moeilijk om de verplichte doelen voor de Nederlandse taal te halen. Laat elke school zelf bepalen of ze de ruimte heeft om Engels of Fries te geven'', aldus Lambrechts.
Staatssecretaris Adelmund (Onderwijs) wil nog niet inhoudelijk reageren op de nieuwe aanbevelingen van de Onderwijsraad voor het vak Engels en Fries. Eerst wil de PvdA-bewindsvrouw alle reacties op de adviezen in kaart brengen. In de brief aan de Tweede Kamer schrijft Adelmund dat zij de komende weken de verschillende opties zal uitwerken. Bij de volgende kabinetsformatie zullen er knopen moeten worden doorgehakt over het wel of niet verplicht stellen van het vak Engels op de basisschool, zo vindt de staatssecretaris.