De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Real Madrid met één
been in Glasgow

   
 

BARCELONA - 23 april 2002 gaat niet de boeken in als feestdag voor Catalonië, hoewel het de jaarlijkse verjaardag van de beschermheilige Sant Jordi van de provincie betreft. Uitgerekend de aartsvijand uit de hoofdstad, Real Madrid, maakte er gisteren een zwarte dag van door een historisch koninklijke 2-0 overwinning op FC Barcelona, de trots van Catalonië. Na 19 jaar ongeslagen te zijn in het eigen Camp Nou kreeg 'blaugrana' nota bene in de halve finale van de Champions League een van de grootste dompers uit de 103-jarige historie te incasseren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Real Madrid-speler Zinédine Zidane glipt langs Frank de Boer. Ook even later is de Fransman de Barcelona-defensie te snel af en schiet hij de belangrijke 0-1 op het scorebord. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
De confrontaties tussen FC Barcelona en Real Madrid behoren voor de competitie al tot de grote krakers in de voetballerij. Nu de aartsrivalen elkaar na ruim 41 jaar opnieuw voor de Europa Cup I troffen, kwamen jarenlang verborgen emoties prominent aan de oppervlakte. Ongetwijfeld gevoed door de feestdag voor Sant Jordi, de beschermheilige van Catalonië. De haat van de Catalanen tegen alles wat uit de hoofdstad Madrid, het regeringscentrum komt, is bekend. Echter zo nadrukkelijk als gisteren via enkele levensgrote spandoeken aandacht werd gevraagd voor onafhankelijkheid van Catalonië is van lang geleden.

Toen dictator Franco nog leefde en Camp Nou een broeinest van verzet tegen de Castillianen was. Zoals in het najaar van 1960 toen FC Barcelona, na een jaar eerder te zijn uitgeschakeld door de Madrilenen in de halve finale, Real in de eerste ronde van de Europa Cup I onttroonde als houder. Ook de sfeer was de laatste jaren nimmer zo grimmig als gisteren. Vechtpartijtjes rond het stadion en in de rust op de tribunes en het niet aflatende gefluit als er maar een 'Koninklijk' been de bal beroerde.

Een dikke voorsprong voor de Catalaanse ploeg - alle onder contract staande Nederlanders stonden in de basis - zou in de beginfase meer dan verdiend zijn. Alleen werkte Dominguez César onder de Madrileense lat niet mee. Hij pakte in de vijfde minuut een schuiver van Patrick Kluivert en twee minuten later kreeg hij zonder het te beseffen een inzet van de spits tegen de voet terwijl hij de verkeerde kant op viel. Geluk ontbrak de ploeg van Carles Rexach in de twaalfde minuut toen Luis Enrique, die als ex-Madrileen het vuurtje goed opstookte, uit een corner op de lat kopte.

Hoewel FC Barcelona bijzonder offensief speelde, lukte het Real Madrid nauwelijks gebruik te maken van de grote ruimtes. Slechts eenmaal toen Ivan Helguera met een pass Raul voor Roberto Bonano zette. De Argentijn redde. Al betrof het meer een zeldzame misser van het Madrileense wondermidvoor. Opvallend genoeg kwam Zinedine Zidane, klaargestoomd en bedeeld met een vrije rol, nauwelijks in het stuk voor. Alleen toen hij Fabio Rochemback pootje haakte en geel kreeg van de uitstekend fluitende Anders Frisk.

De Fransman bleek zijn beste moment bewaard te hebben voor de 55e minuut. In een snel uitgevoerde counter vond Raul op links Zidane. Ondanks Phillip Cocu in z'n nek lepelde de spelbepaler de bal richting de verre hoek, die ondanks de vingertoppen van Bonano werd gevonden. Tegen de verhouding in stond Real Madrid op voorsprong en verschafte zich daarmee de ideale uitgangspositie. Voor de return en voor de wedstrijd. Op jacht naar de gelijkmaker stormden nog meer Catalanen naar voren. Santiago Solari en Guti faalden oog in oog met Bonano, maar invaller Steve McManaman lobde de bal diep in blessuretijd voor de tweede maal over de vergeefs graaiende Argentijn, 2-0.

De Nederlanders kwamen naar FC Barcelona voor hoofdprijzen, vooral in Europa. Ze zullen dit seizoen wederom met lege handen staan en ontbreken tijdens de finale in Glasgow. De return volgende woensdag in Santiago Bernabeu is na de 2-0 een formaliteit en dan resteert de vraag wie van Frank de Boer, Michael Reiziger, Marc Overmars, Phillip Cocu en Patrick Kluivert mogen blijven?

FC Barcelona - Real Madrid 0-2 (0-0). 55. Zidane 0-1, 90. McManaman 0-2. Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 100.000. Gele kaart: Luis Enrique, Overmars, Kluivert, (Barcelona), Salgado, Zidane, Cesar (Real Madrid).

FC Barcelona: Bonano; Reiziger (59. Geovanni), De Boer, Abelardo (73. Christanval) en Rochemback; Motta (82. Garcia), Luis Enrique, Kluivert en Cocu; Saviola en Overmars.

Real Madrid: Cesar; Salgado, Hierro, Pavon en Carlos; Makelele, Helguera, Zidane en Solari (89. Conceicao); Raul en Guti (80. McManaman).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.