De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Brussel verwacht dit jaar
inflatie van meer dan 2%

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - De Europese Commissie gelooft niet dat de inflatie in de eurozone dit jaar gemiddeld beneden de 2% komt zoals de Europese Centrale Bank hardnekkig blijft beweren. Vandaag komt de Commissie met haar economische vooruitzichten voor het komende halfjaar en daarin staat volgens goed ingevoerde Brusselse bronnen een gemiddeld inflatiecijfer van 2,2%. Pas in 2003 zou de norm van 2% weer bereikt kunnen worden.

Voor dit jaar zit er voor de eurozone een economische groei in van 1,4% en volgend jaar 2,9%. Duitsland, de belangrijkste motor binnen de eurozone, blijft iets achter en groeit dit jaar 0,8% en volgend jaar 2,7%. De Franse economie trekt flink aan van 1,6% dit jaar tot 2,8% volgend jaar en de Britse doet het nog beter met 2% dit jaar en 3% volgend jaar.

De reductie van de staatsschuld gaat fractioneel beter, het gemiddelde begrotingstekort van de 12 eurolanden komt dit jaar op 1,4% en volgend jaar op 1,2%. Het Duitse tekort komt dit jaar volgens de Commissie op 2,8% (dus net niet de gevreesde 3% waarover Duitsland net een waarschuwingsbrief wist af te wimpelen) en 2,1% in 2003.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 21kb)
De Europese Commissie vertrouwt niet op de inflatieraming van de Europese Centrale Bank. (Foto: PETER VINCENT SCHULD)
Het Franse begrotingstekort komt volgens de Commissie dit jaar op 1,9 en volgend jaar op 1,8%. Zorgenkind Italië is uit de zorg en komt dit jaar en volgend jaar op 1,3%. Portugal ontloopt ook een nieuwe waarschuwing en komt dit jaar op 2,6% en volgend jaar op 2,5%.

Alles bij elkaar stapelen de bewijzen zich op dat de ECB de rente de komende maanden onveranderd laat en hooguit later in het jaar tot een lichte verhoging overgaat als de groei is aangetrokken.

In elk geval houdt de ECB de boot af en laat zich niet in de kaart kijken. De vertrekkende vice-voorzitter van de ECB, de Fransman Christian Noyer, ziet weinig heil in openbaarmaking van de beraadslagingen in de raad van bestuur over rentebesluiten. Volgens hem kunnen bestuursleden dan niet meer vrijuit praten en is dat ook nadelig voor de collegialiteit.

Gisteren werd de benoeming van de opvolger van Noyer, de Griek Papademos, met een stem blanco goedgekeurd de monetaire EP-commissie. Nu moeten de EU-regeringsleiders hun handtekening nog zetten maar ook dat is een hamerstuk.

Noyer zei ook dat Europa geen apart toezichthoudend orgaan nodig heeft voor banken en verzekeraars maar dat het volstaat om het huidige toezicht van de centrale banken te handhaven in samenhang met het verder ontwikkelen van het bestaande 'Banking Supervisory Committee' (BSC) dat al bestaat onder de vleugels van de ECB.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.