AMSTERDAM - De Tweede Kamer heeft gisteren geen besluit genomen over het meebouwen van Nederland aan de Joint Strike Fighter (JSF) als opvolger van de F16. Bij een D66-voorstel om niet mee te doen staakten de stemmen: 74 tegen 74.
|
De partijgenoten Kok en Melkert staan letterlijk tegenover elkaar: Kok als premier van het kabinet dat de JSF graag wil, Melkert als leider van een fractie die tegen is. (Foto: De Telegraaf)
|
Morgen wordt er opnieuw gestemd en de kans is groot dat de stemmen dan opnieuw zullen staken. De anti-JSF-motie is daarmee niet aangenomen. Het kabinet heeft dan formeel het recht om het contract met de Amerikanen te tekenen. De ministers van PvdA en D66 neigen er zeer sterk naar om aanstaande vrijdag het JSF-voorstel niet meer goed te keuren, waardoor er geen meerderheid in het kabinet meer zou zijn. Premier Kok liet zich gistermiddag hierover niet uit zijn tent lokken door GroenLinks-leider Rosenmöller.
Van de coalitiepartijen vindt de VVD dat het kabinet gewoon kan tekenen. "Het is een belangrijk feit om vast te stellen dat de Kamer in dat geval het JSF-regeringsvoorstel, gedaan door een missionair kabinet, niet heeft verworpen", vindt minister De Grave (Defensie).
D66-leider De Graaf is het daarmee volstrekt oneens: "Er is geen duidelijke meerderheid voor de JSF in de Kamer. Twee van de drie coalitiepartijen zijn tegen. Ik kan me niet voorstellen dat een demissionair kabinet dan een handtekening zou zetten. Het kabinet kan het formeel wel doen, maar zou het niet móeten doen." Hij voegde eraan toe dat hij niet namens de D66-bewindslieden kon spreken.
PvdA-leider Melkert wilde gisteren niet verder ingaan op de JSF. Het staken van de stemmen werd veroorzaakt doordat zijn fractie en bloc tegen stemde.