ROTTERDAM - Stukje bij beetje leert hij de geheimen van de marathon kennen. Gisteren in Rotterdam, tijdens zijn elfde poging op de klassieke afstand, deed hij weer een nieuwe ontdekking. Niet alleen verbeterde Luc Krotwaar zijn persoonlijke record met bijna twee minuten tot 2.10,59 uur, hetgeen hem de vijfde plaats in de wedstrijd en - als snelste Nederlander - zijn vijfde nationale marathontitel opleverde.

|
De Rotterdam Marathon werd gewonnen door de Keniaan Biwott.
|
Maar minstens zo belangrijk vond hij de wetenschap dat zijn 34-jarige lichaam nog tot meer in staat moet zijn. "Ik heb al een aantal jaren een tijd in mijn hoofd zitten. Die moet ik kunnen lopen. Wat voor tijd dat is, houd ik liever voor mezelf, maar ik zit er nog een flink eind vandaan."
Krotwaar voorzag zijn optreden tijdens de 22e editie van de marathon door de Maasstad van een indrukwekkend slotakkoord. Zijn versnelling - ingezet na 32 kilometer - resulteerde in een gestage opmars in het veld en resulteerde uiteindelijk in de vijfde plaats, ruim twee minuten achter de Keniaanse winnaar Simon Biwott (2.08,39). Op de Coolsingel had Krotwaar er nog een sterke eindsprint uitgegooid om de voornaamste tegenstander van iedere marathonloper, namelijk de klok, te verslaan. Nog net wist hij als zesde Nederlander in de geschiedenis onder de 2.11 uur te blijven.
Wellicht had er nog meer ingezeten als Krotwaar eerder zijn versnelling had ingezet, maar die kanttekening wuifde de Bussummer achteloos weg. "Ik heb mijn krachten precies goed verdeeld. Als ik de eerste helft van de wedstrijd harder zou hebben gelopen, had ik de laatste tien kilometer waarschijnlijk niet meer de kracht gehad om nog te versnellen. Nu pakte het goed uit."
Zelf zegt Krotwaar, tot gisteren nooit sneller dan 2.12,45 uur, het gevoel te hebben aan zijn tweede jeugd bezig te zijn. Twee jaar geleden bedankte hij zijn toenmalige trainer Ronald Veer voor bewezen diensten en besloot hij het heft volledig in eigen hand te nemen. Sindsdien is Krotwaar zijn eigen trainer, van tijd tot geadviseerd door oud-atleet Tonnie Dirks. "Ik heb in het verleden fouten gemaakt die ik nooit gemaakt zou hebben als ik naar mezelf geluisterd had. Ik was voortdurend overtraind, maar het scheen erbij te horen. Dat is dus niet zo! Ik heb inmiddels mijn eigen lichaam leren kennen."
Door Vivian Ruijters, die gistermiddag bij de vrouwen voor de eerste maal in haar carrière de nationale marathontitel in de wacht sleepte (2.37,36) en op de daaropvolgende persconferentie met een huilbui van haar intense vreugde blijk gaf, werd hij op het idee gebracht om zich op hoogte in Kenia op zijn marathons voor te bereiden. Het is inmiddels zijn tweede thuis geworden. In de aanloop naar Rotterdam bracht hij liefst zestien weken (verdeeld over drie periodes) door in Iten, een dorp aan de rand van de Rift Valley in Kenia. Hij overnachtte er in een huis van Lornah Kiplagat, de in Nederland woonachtige Keniaanse. Volgens Gerard Nijboer, bondscoördinator voor de wegatletiek, moet in Kenia voor een belangrijk deel de oorzaak voor Krotwaars sportieve opleving worden gezocht. "Daar lopen ze net als Luc op hun gevoel. Hij past uitstekend in hun manier van trainen."
Krotwaar, al 'de Witte Keniaan' genoemd, klaagde gisteren na afloop van de marathon als een van de weinige atleten niet over de warmte (17 graden). "Zelfs de Kenianen hadden er last van. Grappig", vond Krotwaar, die zelf het idee heeft nog een aantal jaren op niveau mee te kunnen. "Ik ga zuinig met mijn lichaam op. Vrouwen zie je ook vaak nog na hun veertigste hun beste marathons lopen. waarom zouden mannen dat dan niet kunnen? Ze stoppen vaak eerder vanwege een maatschappelijke carrière en een gezinnetje, maar daar heb ik totaal geen last van."
Met zijn 2.10,59 voldeed Krotwaar ruimschoots aan de richttijd voor de EK atletiek, komende zomer in München. Hij kon gisteren nog niet vertellen of hij in de Zuid-Duitse stad daadwerkelijk aan de start van de marathon zal verschijnen. Wellicht geeft hij de voorkeur aan een EK-optreden op de tien kilometer. Op 2 juni wil hij bij de FBK-Games in Hengelo op die afstand een poging wagen zich te kwalificeren. "Ik wil sowieso graag naar de EK. Ik heb niet meer de leeftijd om toernooien links te laten liggen. Maar waarom zou ik daar de marathon lopen als ik geen kans heb om te winnen en tegelijkertijd dan een snelle najaarsmarathon uit mijn hoofd kan zetten? Het is een afweging die ik nog moet maken."
Nijboer ziet Krotwaar vanzelfsprekend graag als marathonloper naar München afreizen. "Wie zegt dat hij daar niet kan winnen? Hij heeft nu ook mensen achter zich gelaten die op papier een stuk sneller waren", aldus Nijboer, met 2.09,01 nog altijd houder van het nationaal record. Als Krotwaar ("Ik heb geen seconde aan het Nederlands record gedacht") zwicht voor de argumentatie van Nijboer, zal hij in ieder geval de enige Nederlandse deelnemer op de klassieke afstand zijn. Gisteren ging een kwartet atleten (Jeroen van Damme, Robert Smits, Hugo van de Broek en Aiduna Aitnafa) nog van start in de hoop in de buurt van de 2.14 (KNAU-richttijd voor een landenploeg), maar geen van hen kwam er serieus bij in de buurt.
Nijboer: "Alleen onder ideale omstandigheden was het wellicht mogelijk geweest. Dat zegt wat over hun mogelijkheden. Ze komen gewoon tekort. Ja, een wrange constatering."
Rotterdam. 22e marathon. Mannen: 1. Biwott (Ken) 2.08.39, 2. Cheruiyot (Ken) 2.09.43, 3. Martinez (Spa) 2.09.55, 4. Kahugu (Ken) 2.10.48, 5. Krotwaar (Ned) 2.10.59 (NK), 6. Demissie (Eth) 2.11.32, 7. Tolossa (Eth) 2.11.34, 8. Garcia (Spa) 2.11.49, 9. Kibet (Ken) 2.11.58, 10. Gomez (Spa) 2.12.58, 18. Hugo van den Broek (Ned) 2.19.38.
Vrouwen: 1. Ominami (Jap) 2.23.43, 2. Chiba (Jap) 2.25.11, 3. Akagi (Jap) 2.29.10, 4. Ramos (Spa) 2.34.05, 5. Kotu (Eth) 2.36.04, 7. Ruijters (Ned) 2.37.36 (NK).
Hamburg. Marathon. Mannen: 1. Kandie (Ken) 2.10.17, 2. Neguse (Eth) 2.10.24, 3. Saina (Ken) 2.10.42. Vrouwen: 1. Oberem (Dui) 2.26.20, 2. Zatuc (Dui) 2.30.04, 3. Fatima Silva (Por) 2.32.01.
Turijn. Marathon, Mannen: 1. Di Cecco (Ita) 2.10,28, 2. Goffi (Ita) 2.10,52, 3. Chiesa (Ita) 2.11,00. Vrouwen: 1. Ndereba (Ken) 2.29,27, 2. Mrashan (Tan) 2.29,53.