WASHINGTON - Het herstel van de wereldeconomie in de loop van dit jaar kan alleen worden bedreigd door een ontluikende handelsoorlog tussen de VS en Europa en uit de hand lopende olieprijzen. Maar voor de rest zijn de ministers van Financiën van de Groep van Zeven rijkste industrielanden overtuigd van een krachtige opleving, die in de tweede helft van dit jaar begint en doorzet in 2003.

|
De ministers van Financiën verwachten een krachtige economische opleving. (Foto: REUTERS)
|
Ze ontvouwden ook een plan om in de toekomst financiële crises zoals nu met Argentinië te voorkomen en gaan door op de weg om de financiering van terroristen af te snijden. De VS kregen Europa en Japan zo ver de lijst van verdachte organisaties met tien uit te breiden.
Dat blijkt uit de slotverklaring die afgelopen weekeinde werd uitgegeven na afloop van het beraad van de ministers van Financiën van de VS, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Japan, Canada en Italië voorafgaand aan de voorjaarsvergadering van IMF en Wereldbank. Vlak voor de bijeenkomst begon deponeerde de Europese Commissie echter het verzoek bij de lidstaten om akkoord te gaan met importheffingen van 100% ter waarde van totaal €377 miljoen op producten uiteenlopend van citrusvruchten tot textiel en roestvrij staal. Dit als tegenmaatregel voor de Amerikaanse heffingen op importstaal.
Volgens de Duitse minister van Financiën Hans Eichel is een handelsoorlog tussen de VS en Europa bijzonder schadelijk voor het ontluikende economische herstel. "Het zou een zware last worden voor de economische opleving als het komt tot wat we allemaal niet hopen, een totale handelsoorlog tussen de VS en Europa", aldus de bewindsman.
Eichel lag zelf ook onder vuur vanwege een dreigende staking in de Duitse metaal, waardoor de toch al zwakste van alle eurolanden presterende Duitse economie verder achterop kan komen. Volgens Eichel is er nog steeds een goede kans dat een loonvergelijk met IG-Metall kan zonder ernstige stakingsgevolgen.
De ministers van Financiën hadden nog andere prioriteiten. Zo krijgen gevorderde ontwikkelingslanden als Argentinië voortaan alleen nog leningen als meteen een draaiboek klaar ligt wat er moet gebeuren als er niet meer betaald kan worden. Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Paul O'Neill werd er niet veel tijd besteed aan de wisselkoersverhoudingen tussen dollar en euro, en ook zijn er geen maatregelen genomen om iets te doen aan de kwakkelende Japanse economie.
O'Neill oogstte gelach toen hij zei dat de Europese deelnemers met geen woord hadden gerept over het grote tekort op de Amerikaanse betalingsbalans, terwijl eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) eerder juist had gezegd daar een punt van te zullen maken. Volgens O'Neill wordt er gewoon minder geïnvesteerd door het buitenland in de VS.
ECB-president Duisenberg benadrukte dat de rentevoet in de eurozone met 3,25% momenteel precies goed zit, een verhoging wegens de dreigende Duitse metaalstaking leek hem niet nodig, eerst moet de groei van de grond komen onder aanvoering van de Amerikaanse economie. Duisenberg denkt nog steeds dat de inflatie in de loop van de tweede helft van dit jaar onder de 2% duikt.