WILLEMSTAD - Onlangs arriveerde in de haven van Rotterdam voor de verandering een geheel onverdachte scheepslading met als afzender Curaçao. Het waren ruim 1 miljoen flesjes van het op de Antillen gebrouwen zomerbier Amstel Bright, die momenteel hun weg naar de supermarkt zoeken. "De eilandbewoners zijn enorm trots dat het ze gelukt is om een biertje te exporteren naar het land van het bier", aldus Ronald Voorn, directeur van de Antilliaanse brouwerij.

|
Het zomerbier Amstel Bright moet in Nederland het gevecht aangaan met het populaire Corona. >
|
Afgelopen zomer was het nieuwe 'importbier' van Amstel bij wijze van proef al te drinken bij een aantal strandtenten in Nederland. Dit jaar moet geheel bierdrinkend Nederland bereikt worden. Daarmee keert het bier weer terug naar de bron. Het idee achter het zomerbiertje Bright ontstond namelijk acht jaar geleden aan de marketingtafel van Amstel-moeder Heineken. De missie was tweeledig: de tanende belangstelling voor het oubollige pils herwinnen en het in populariteit oprukkende Mexicaanse bier Corona zo snel mogelijk een halt toeroepen.
Vooral in de zomermaanden knabbelden de Mexicanen in strandtenten en trendy cafés voelbaar aan het marktaandeel van de vaderlandse brouwer. Wie geen bier uit een flesje dronk waar een schijfje limoen in ronddobberde, hoorde er plotseling niet meer bij.
Een belangrijk onderdeel van het aanvalsplan vormde de plek waar een nieuw 'makkelijk drinkbaar' bier gebrouwen zou moeten worden: de Antilliaanse brouwerij van Amstel, die sinds 1960 aanwezig is op het eiland Curaçao. Op die manier zou het brouwsel zich mooi van een vergelijkbaar zomerse uitstraling kunnen voorzien als Corona.
Sinds de introductie van Bright op Curaçao, drie jaar geleden, richt de brouwerij zich met het zomerbiertje vooral op de kapitaalkrachtige doelgroep van Nederlandse stagiairs die het eiland met z'n vijfduizenden per jaar overspoelen. Gesponsorde strandfeesten en optredens van Nederlandse artiesten droegen er toe bij dat het bier er bij de doelgroep letterlijk en figuurlijk werd 'ingepompt'. En niet zonder succes: Bright verdrong Corona op het eiland in korte tijd als marktleider in dit specifieke marktsegment. Inmiddels is al 10% van de 9 miljoen liter bier die Amstel jaarlijks op het eiland brouwt, voorzien van een Bright-etiket. De Nederlandse afnemers, aangemoedigd door inmiddels weer teruggekeerde stagiairs, moeten deze productiestroom binnen een jaar verdubbelen.
Het idee om Amstel Bright ook naar Nederland te halen, lijkt verzonnen door een spilzieke geest. Eerst worden lege flesjes vanuit Rotterdam naar Curaçao verscheept. Daar gebruiken ze - bij gebrek aan alternatieven - zeewater, dat via een kostbaar proces is ontdaan van zout, om bier te brouwen. Vervolgens worden de volle flesjes ingescheept en drie weken later weer de haven van Rotterdam binnengevaren. Een omslachtiger methode is bijna niet te bedenken.
Toch is het volgens directeur Voorn niet slim om het brouwproces te verplaatsen naar een van de brouwerijen in Nederland: "Bier is voor een belangrijk deel een beleving. Het idee dat je een pilsje uit de Antillen drinkt, draagt bij aan een zomers gevoel. Tropisch bier uit Zoeterwoude zou nergens op slaan."
Opvallend is het grote aantal bierdrinkende meisjes op Curaçao. "Dat heeft ons ook verbaasd", zegt Voorn. "Vrouwen zijn traditioneel niet gemakkelijk aan het bier te krijgen. Bright vormt daarop blijkbaar een uitzondering. Hoogstwaarschijnlijk komt dat doordat het minder bitter is en wat frisser smaakt dan gewoon pils."
Volgens de doorgewinterde bierdrinker heeft Bright juist daarom weinig met het originele gerstenat te maken. "Typisch een vrouwenbiertje. Het smaakt als limonade", zegt een bezwete bezoeker van muziekcafé 'Tutu Tango' in Willemstad. "Ik drink liever een Belgische Trappist, maar dat kun je hier nergens krijgen." Wellicht een uitdaging voor de marketeers in dat andere land van het bier?