De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Curaçao: Bolletjesslikkers blijven thuis
'Smokkel 200 kg
coke voorkomen'

   
 

door Christel van Bebber WILLEMSTAD - De verscherpte controle op KLM-vluchten van en naar Curaçao lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens de Curaçaose minister van Justitie Martha is de afgelopen week voorkomen dat rond de 200 kilo cocaïne naar Nederland is gesmokkeld. Tientallen passagiers zijn geweigerd en naar huis gestuurd.

Bovendien zijn er zo veel afzeggingen dat de toestellen van KLM naar Schiphol vertrekken met soms maar tweederde van het aantal stoelen bezet.

En minister Martha heeft de afgelopen week een aantal malen 'bezoek' aan huis gehad van drugskoeriers. De bewaking kon ze nog op tijd tegenhouden.

Vrij spel

Er is echter nóg een luchtvaartmaatschappij die tussen Curaçao en Nederland vliegt. Dutch Caribbean Airlines (DCA) heeft vijf rechtstreekse vluchten per week. De extra maatregelen zoals die sinds een week voor KLM gelden, gelden niet voor DCA. Directeur Mario Evertsz heeft zelfs nooit meegepraat. "We zijn niet uitgenodigd voor de gesprekken. Ik heb al te veel meegemaakt om daar verbolgen over te zijn, maar vreemd is het natuurlijk wel. Ook voor ons zijn bolletjesslikkers een probleem."

Evertsz vermoedt dan ook dat de maatregelen niet zijn genomen om drugskoeriers te weren, maar om de KLM tevreden te stellen. ",Zij hebben gezegd dat ze zouden stoppen met vliegen als deze problemen niet zouden ophouden. Misschien hadden wij dat ook moeten doen."

Op dit moment kent DCA geen toename in het aantal passagiers, maar dat kan ook nog niet. "Al onze vluchten zitten voorlopig al vol", aldus de directeur.

Bolletjesslikkers hebben bij de Curaçaose luchtvaartmaatschappij nog steeds nagenoeg vrij spel. Na een arrestatie moeten die een aantal dagen worden vastgehouden tot de bolletjes uit het lichaam zijn verdwenen. Maar omdat er geen opvangcapaciteit is, heeft het voor de douane geen zin om tot aanhouding over te gaan. En dus wordt er niet gecontroleerd.

Evertsz vindt dat de autoriteiten dat probleem omzeilen door het in handen te leggen van de luchtvaartmaatschappij. "De luchtvaartmaatschappij maakt de uiteindelijke beslissing om een passagier niet mee te nemen. In mijn ogen is die dus juridisch verantwoordelijk. Ik voel daar weinig voor."

De directeur heeft later vandaag wel een bespreking met minister Martha over extra maatregelen, maar hij is geenszins van plan om meteen toe te geven. "Ik heb eerst nog wel een aantal vragen. Ik wil van Martha horen wie de schadeclaim moet betalen als een geweigerde passagier die indient. Wij zijn maar een mier, vergeleken met de reus die KLM is. Wij kunnen dat helemaal niet betalen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.