De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 22 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Kamer: Kwaadwillenden aan schandpaal nagelen
'Aanpak prijsexplosie
na invoering euro'

   
 

door Emile Bode DEN HAAG - De Tweede Kamer vindt dat ondernemers die dit jaar absurde prijsverhogingen doorvoeren, aan de schandpaal moeten worden genageld. De gemeenten die de parkeertarieven vaak met meer dan 100% verhogen, moeten door minister Zalm van Financiën ter verantwoording worden geroepen.

Parlementariërs zijn geschrokken door de uitkomsten van een lezersonderzoek van deze krant dat afgelopen zaterdag werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat na de invoering van de euro tal van producten vaak met tientallen tot vele honderden procenten duurder zijn geworden.

Politiek Den Haag vindt dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) moet optreden als complete bedrijfstakken zich schuldig maken aan prijsopdrijving waarvoor geen enkele verklaring is. Vooral de horeca zou zich daaraan schuldig maken. Ook wil de Kamer volgende week duidelijkheid van minister Zalm die tot op heden steeds heeft ontkend dat de invoering van de euro tot grote prijsverschillen heeft geleid.

De Kamer juicht het onderzoek van deze krant unaniem toe.

"Juist deze artikelen kunnen ertoe leiden dat de consument wakker wordt geschud en zelf kan kiezen of hij bepaalde artikelen nog wel wil kopen", zegt VVD-Kamerlid Van Beek.

Ferd Crone (PvdA): "Jullie onderzoek bewijst dat de Consumentenbond verder moet gaan met haar euro-onderzoek dat door het kabinet wordt betaald. Als bepaalde sectoren weigeren hun prijzen aan te passen, moeten de namen van de kwaadwilligen gewoon in het openbaar gepubliceerd worden."

D66-Kamerlid F. Giskes zegt: "Zelf stuit ik ook op bizarre prijsverhogingen. Ik zou zeggen: aan de schandpaal nagelen en er niet meer kopen. Dat is een veel beter middel dan prijzen aan maxima binden. Consumenten hebben meer macht dan wij denken."

CDA-kamerlid De Haan: "Deze week hebben we overleg met minister Zalm. Ik zal hem hierover zeker aanspreken. De Nederlandsche Bank zegt dat de invoering van de euro slechts voor 0,2% tot hogere prijzen heeft geleid, maar ik begin zeer te twijfelen aan deze opvatting. Ik denk dat de prijsstijgingen in de supermarkten wel meevallen, maar in andere sectoren wordt regelmatig de botte bijl gehanteerd en ik denk dat daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden."

Vrijwel de gehele Kamer vindt dat het kabinet de gemeenten moet aanspreken over de gigantische stijging van de parkeertarieven. Fractieleider Jan Marijnissen van de SP zegt: "Het is echt te zot voor woorden dat gemeenten de euro misbruiken om allerlei tarieven op te krikken."

Marijnissen is heel blij met het initiatief van De Telegraaf. "Het legt de vinger nog eens op de zere plek. Onze partij heeft steeds gewaarschuwd voor het prijsopdrijvende gevaar van de euro en we schijnen nu gelijk te krijgen." Volgens hem komt het onderzoek op het juiste moment: "Misschien dat een nieuwe regering alsnog maatregelen kan nemen."

De publicatie in De Telegraaf heeft dit weekeinde geleid tot een nieuwe stortvloed aan reacties van honderden lezers die meer dan 500 prijsverhogingen doorgaven. Daarmee komt het totaalaantal op 1400.

Er zijn zelfs lezers die zich spontaan melden om "belachelijke prijsstijgingen" in kaart te brengen. Ook zijn er winkeliers die zich beklagen dat zij slechts beperkte prijsverhogingen hebben doorgevoerd, terwijl de concurrentie er rustig tien procent bovenop legt. "Hiermee bederf je de markt", zegt winkelier Kramer. "De klant pikt dat niet langer en wij krijgen een slechte naam."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 22 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.