AMSTERDAM - Doe de Italiaanse televisie aan en je ziet ofwel premier Berlusconi ofwel een man in pak die steevast wordt vergezeld door een ellenlange hoogblonde dame. Een quiz, een voetbalprogramma, de loterij, het maakt niet uit.
Doorgaans is de vergezellende dame, van wie nooit enige kennis van de besproken materie wordt verwacht, in een opvallend schaars kostuum gestoken, zodat de lange blote benen en de grote borsten door het televisiepubliek beter kunnen worden bewonderd. De hoge hakken maken de dame nog langer en aantrekkelijker voor het Italiaanse volk, waarbij de verleidelijke glimlach en de knipoog de onvermijdelijke 'finishing touch' zijn om het publiek voorgoed te veroveren.
Deze dames, in het Italiaans 'vallette' genoemd, zijn een begrip in het land. Allemaal komen ze begin van het jaar met een naaktkalender uit, die zelfs op de televisiejournaals tussen de rampberichten door uitvoerig en met gevoel voor detail worden besproken. Het leven voor de dames kan op dat moment niet meer stuk. Ze worden de vriendin van een bekende profvoetballer of kampioen motorrijder, de rijkdom en de roem kent geen grenzen. Het volk ligt bijna letterlijk aan hun voeten.
Iedereen? Toch niet helemaal. Hoogblonde dames met lange benen zijn weliswaar zeer geliefd bij de Italianen, maar in eigen gelederen zijn ze moeilijk te vinden. Oplossing: Alsof het voetballers zijn, moeten ze uit het buitenland worden gehaald.
Nu zijn de dames er vooral om bekeken te worden en als ze spreken, kunnen sommigen zo dom uit de hoek komen, dat ze er niet aantrekkelijker op zullen worden. Toch willen ook zij graag hun zegje doen. Nu spreken de doorgaans Noord- en Oost-Europese 'vallette' niet allemaal even perfect Italiaans.
Andrea Gibelli, parlementariër van de Noord-Italiaanse partij Lega Nord, heeft daarom in het parlement aan de minister van Communicatie, Maurizio Gasparri, vragen gesteld of er niet een einde moet komen aan de nadrukkelijke aanwezigheid van de buitenlandse 'vallette'. "Door de uitzendingen van de staatsomroep RAI worden we te vaak geconfronteerd met slecht en moeizaam uitgesproken Italiaans. De RAI moet weer een instituut worden met een opvoedkundig karakter, waar het Italiaans correct wordt gesproken en de burger zich in kan herkennen", aldus Gibelli in zijn parlementaire vraag aan de minister. De vraag is echter of Gibelli rekening heeft gehouden met de Italiaanse smaak.