MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren in zijn jaarlijkse toespraak tot het gehele parlement de nadruk gelegd op economische verbetering, ook voor de kleine man. Hiervoor moet de corrupte ambtenarij worden aangepakt, de banden met de GOS-lidstaten (voormalige sovjetrepublieken) aangehaald en in de bureaucratie worden gesneden.

|
Poetin (Foto: AP)
|
Poetin blijkt zich ernstig zorgen te maken over het groeiend extremisme in zijn land. Hij noemde het "een ernstige bedreiging van de stabiliteit en de openbare veiligheid. We hebben het in de eerste plaats over die mensen die getooid met fascistische en extremistische slogans en symbolen pogroms organiseren en mensen mishandelen, terwijl de politie en justitie geen effectieve middelen hebben om de organisatoren en daders te straffen. Ze handelen als de georganiseerde misdaad en zouden op dezelfde manier bestraft moeten worden", aldus Poetin, die aankondigde dat de regering op korte termijn strenge wetten naar het parlement zal sturen.
Wat betreft de buitenlandse politiek zei Poetin "te willen onderstrepen dat die ook in de toekomst pragmatisch zal zijn, gebaseerd op onze mogelijkheden en belangen". Die belangen liggen volgens hem allereerst binnen het GOS-gebied, "omdat we door grote gemeenschappelijke infrastructuur- en transportprojecten en energieleveranties voordelen op de wereldmarkt hebben".
Poetin wil de economie ook een impuls geven door bureaucratische belemmeringen op te heffen. "De hervormingen moeten de staatsmachine efficiënt, compact en werkbaar maken," aldus Poetin die ervan overtuigd is dat onnodige administratieve regels de ambtelijke corruptie in de hand hebben gewerkt.
De fractievoorzitter van de Unie van Rechtse Krachten, Boris Nemtsov, zette de aanval in op Poetin omdat hij de Tsjetsjeense rebellen in zijn rede geen politieke dialoog had aangeboden. "Zonder dialoog duurt het nog een eeuw voordat het Tsjetsjeens probleem is opgelost", aldus Nemtsov. De NAVO-lidstaten willen op 28 mei in Rome een nieuwe relatie aangaan met Rusland, waarin Moskou op nog nader te bepalen terreinen zelfs medebeslissingsrecht krijgt. Voorwaarde is dat hierover een inhoudelijk akkoord is bereikt voordat half mei de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken in de IJslandse hoofdstad Reykjavik besprekingen voeren met hun Russische collega Ivanov.
(AP/ANP/AFP)