door Ronald van Gessel BRUSSEL - Volgens het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft de wereldeconomie het dieptepunt na de 11e september duidelijk achter de rug. De groei trekt in de loop van dit jaar aan en komt volgend jaar weer tegen de 3% te liggen.

|
(Foto: ANP)
|
De VS komen het snelst uit de startblokken, Europa sloft er netjes achteraan maar Japan blijft een zorgenkind. De groei van de wereldeconomie als geheel, die vorig jaar inzakte van 4,7 tot 2,5%, neemt volgend jaar alweer toe tot 4% en de wereldhandel gaat van vrijwel stilstand weer naar 6,6% groei in 2003.
De opleving van de groei zorgt er ook voor dat er een eind komt aan de periode van rentedaling, eind dit jaar gaat de rente in de VS en Europa vermoedelijk weer licht omhoog. Het consumentenvertrouwen neemt toe en de onzekerheden zijn beperkt tot de schommelende olieprijzen en de relatief hoge dollar en zwakke euro.
Het IMF vindt een overgewaardeerde dollar en een ondergewaardeerde euro nog steeds een van de belangrijkste risico's voor het economische herstel. Volgens een zegsman bij de Duitse regering zal dat de voornaamste boodschap zijn als komend weekeinde de ministers van Financiën van de rijkste zeven industrielanden (G-7) in Washington bijeenkomen aan de vooravond van de voorjaarsvergadering van IMF en Wereldbank.
Volgens dezelfde bron zou het IMF van mening zijn dat een kleine waardedaling van de Japanse yen acceptabel is om de kwakkelende Japanse economie nieuw leven in te blazen. "Dat betekent natuurlijk niet dat er actieve interventie komt om de koers van de yen omlaag te brengen, maar een beperkte waardedaling zou kunnen in het kader van een breder economisch herstelplan", aldus de bron bij het Duitse ministerie van Financiën.
De Japanse economie blijft dit jaar krimpen en groeit volgend jaar maar een bescheiden 0,8%. Het feit dat de Japanse economie tegen een recessie blijft aanhikken, maakt Japan het enige echte zorgenkind binnen de grote industrielanden.
Blijkens de gisteren gepubliceerde 'World Economic Outlook', het halfjaarlijkse IMF- spoorboekje van de wereldeconomie, zijn in vergelijking met het tussentijdse rapport van december de groeiramingen voor de meeste industrielanden fors verhoogd, het sterkst voor de VS en Canada en het minst voor de eurozone.
Zo zal de Amerikaanse economie dit jaar geen 0,7% groeien maar 2,3% en volgend jaar 3,4%. De eurozone zal over heel 2002 genomen geen 1,2 maar 1,4% groeien en volgend jaar 2,9%. De Duitse economie blijft de zwakste schakel. Het minder krachtige herstel in Europa komt omdat bij ons de terugslag vorig jaar geringer was en de rente minder sterk daalde dan in de VS.
Voor Nederland voorspelt het IMF dat de groei toeneemt van een magere 1,1% vorig jaar tot 1,4% dit jaar en 2,7% in 2003. De inflatie zal afnemen van 5,1% vorig jaar tot 3,4% dit jaar en 2,3% in 2003. De werkloosheid zal echter oplopen van 2% in 2001 tot 2,7% in 2003.
Ondanks het langzamere herstel in Europa zouden de Amerikanen graag zien dat de euro een beetje meer ging bijdragen aan de rol van sleutelvaluta in de wereld, een rol de nu nog vrijwel alleen wordt gespeeld door de dollar. De euro is inmiddels de tweede reservevaluta in de wereld met een aandeel van 13%, maar de dollar is alleen al goed voor tweederde. Het gat is derhalve wel erg groot.