De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bondscoach turnen Frank Louter balanceert tussen rijk heden en onzekere toekomst
Oogsten voor het
te laat is

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Gabrielle Wammes is een van de troeven van turnbondscoach Frank Louter. (Foto: ANP)
PATRAS - Een onwerkelijke situatie. Terwijl de Nederlandse bondscoach Frank Louter aan de vooravond van de EK turnen in het Griekse Patras spontaan zijn team jonge vrouwen voorstelt aan de internationale media, mopperen Russische en Roemeense collega's de frustraties van zich af. Normaliter staan zij in de spotlights met al hun kampioenen. Ditmaal zijn de rollen omgedraaid. Louter heeft vannacht zelfs wakker gelegen over de vraag wie hij morgen tijdens de landenwedstrijd opstelt. Hij heeft namelijk te veel goede turnsters voor het programma.

Nationaal kampioene Verona van de Leur, clubgenote Gabriëlla Wammes, routinier Monique Nuijten, brugspecialiste Renske Endel en nieuwelinge Suzanne Harmes staan er ontspannen bij. Alles loopt op rolletjes. Hoewel ze drie weken geleden allemaal nog beroerd waren - Wammes geblesseerd, de rest kreeg een hele of halve griep te verwerken - turnen ze tijdens de laatste podiumtraining in Patras op hun toppen. Louter: "Bij aankomst hadden ze even last zich te concentreren. De omgeving, het hotel, al die nieuwe indrukken; ze lieten zich even gaan. Het gaat nu zonder problemen. Sterker, ze zadelen me met een groot probleem op. Ik mag slechts drie turnsters per toestel opgeven. Ze staan echter allemaal te turnen alsof ze nooit iets anders hebben gedaan."

Frank Louter vindt het echter de goden verzoeken als het aankomt op voorspellingen. Hij houdt zijn mond. Maar zijn ogen glinsteren bij de volgende theoretische analyse: schrap de ontbrekende wereldkampioen Roemenië en nummer drie Amerika uit de eindrangschikking van het WK en Oranje, dat zes maanden geleden in Gent verrassend vijfde werd, zou tijdens het EK op het podium belanden. "Van alle huidige deelnemers waren alleen Rusland en Spanje beter. En alles wat we daar deden, is het afgelopen half jaar geperfectioneerd."

De signalen zijn positief. Toch ziet de wereld Nederland nog lang niet als topturnnatie. Kan ook niet. Daarvoor is de geschiedenis te karig en moet Oranje meer naam maken. "De zogenaamde topnaties draaien tijdens dit EK 's avonds op prime-time hun wedstrijd", verduidelijkt Louter. "Wij zijn in de ochtendploeg ingedeeld vanwege onze 13e plaats op het vorige EK in Parijs 2000. Het lot van een land in groei."

Het zij zo. Belangrijk voor Louter, als eindverantwoordelijke van het Nederlandse turnen, is dat het niveau na deze generatie niet afglijdt. Louter: "Het turnen begint zich te onttrekken aan het amateurisme. Na de vijfde plek op het WK is alles in een stroomversnelling gekomen. Ik kan me volledig concentreren op het turnen. Vroeger had ik er een baan naast. Ook de turnsters worden beter ondersteund. Daarmee zijn we er niet. Op terreinen als voeding, medische verzorging, mental coaching - hebben wij een inhaalslag voor de boeg. En over de aanwas van nieuwe turnsters moet worden nagedacht, omdat je alleen op die manier turnhistorie kan opbouwen."

De volgende generatie turnsters is niet Louters eerste zorg. Die meisjes zitten in de slipstream van het 'grote' Oranje en werden derde tijdens het EK in Parijs. "Dat zit wel snor", aldus de bondscoach. "Ik maak me zorgen over de generatie daarachter. Een gapend gat. Een klinkend resultaat hier in Patras zou ons helpen om de professionalisering van nog meer impulsen te voorzien. Daarmee zou je toekomstige problemen nu al elimineren."

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) heeft zich kandidaat gesteld om het EK 2004 in Rotterdam te organiseren. De turnbond maakte door afzeggingen een goede kans hoewel het eerder het WK ritmische gymnastiek 2003 teruggaf omdat het de sponsoring niet rond kreeg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.