AMSTERDAM - De telecomtechnologie i-mode, waarmee KPN vanaf vandaag de mobiele beller in Nederland hoopt te veroveren, komt binnen een jaar ook in Frankrijk op de markt. De uitvinder van i-mode, het Japanse NTT Docomo, heeft gisteren een contract afgesloten met het Franse Bouygues Telecom. KPN juicht deze stap toe.
Overeengekomen is dat NTT Docomo zijn kennis, patenten en technologie op het gebied van i-mode voor een periode van tien jaar ter beschikking stelt aan Bouygues Telecom. De Japanners nemen echter geen belang in het telecombedrijf, dat in Frankrijk achter France Telecom en Vivendi-dochter SFR de derde positie inneemt op de markt voor mobiele telefonie.
KPN werkt al sinds twee jaar samen met NTT Docomo. KPN-dochter E-Plus heeft i-mode vorige maand reeds geïntroduceerd in Duitsland. Vanaf vandaag biedt KPN deze technologie, waarmee onder andere e-mails met het 'mobieltje' kunnen worden gestuurd, ook in Nederland aan. In België kan men pas over twee maanden voor i-mode terecht bij KPN-dochter Base.
NTT Docomo heeft een belang van circa 15% in KPN Mobile, de mobiele tak van het Nederlandse telecomconcern. KPN juicht het toe dat zijn Japanse partner ook in zee gaat met Bouygues. "Dit vergroot het draagvlak voor i-mode", stelt een KPN-woordvoerder. "Hiermee wordt in ieder geval de markt voor i-mode-toestellen groter. En onze klanten zullen op termijn door deze stap waarschijnlijk ook in Frankrijk van i-mode gebruik kunnen maken."
Door de samenwerking met NTT Docomo heeft KPN tot aan het einde van de zomer in Duitsland, Nederland en België het exclusieve recht op het aanbieden van i-mode. Concurrenten die daarna ook met deze technologie de markt op willen, hebben daardoor een achterstand van zeker een jaar op KPN.
Bouygues Telecom heeft gisteren eveneens aangekondigd bij de Franse overheid alsnog een aanvraag in te gaan dienen voor een umts-vergunning.
Ruim een jaar geleden haakte het telecombedrijf, dat onderdeel uitmaakt van het bouwconglomeraat Bouygues, nog af bij de Franse veiling van umts-licenties.
Destijds vond de onderneming de vergunning van €4,9 miljard te duur. De Franse regering heeft inmiddels de prijs verlaagd tot €619 miljoen plus 1% van de toekomstige umts-opbrengsten. Ook verlengde ze de looptijd van de vergunning van vijftien naar twintig jaar. France Telecom-dochter Orange en SFR hebben in Frankrijk inmiddels al wel een umts-licentie in bezit.