AMSTERDAM - "Kabinetten komen en gaan, maar ING blijft altijd bestaan", grapte bestuursvoorzitter Ewald Kist gisteren nog vrolijk bij aanvang van de algemene aandeelhoudersvergadering. Het geintje van Kist stond in schril contrast tot de grimmige wending die de bijeenkomst nam tijdens onder meer de herbenoeming van president-commissaris Cor Herkströter. De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) vroeg zich af of de toezichthouder nog wel aan kan blijven gezien zijn rol bij het van wanbeleid veroordeelde HBG.
|
Gebarende bestuursvoorzitter Ewald Kist weerspreekt het gebrek aan zeggenschap van aandeelhouders. Rechts naast hem president-commissaris Cor Herkströter.
|
Het leek er gisteren heel even op dat de dagen van Herkströter bij ING waren geteld. Een felle aanval van VEB-directeur Peter Paul de Vries op de president-commissaris en diens rol in de baggeroorlog werd echter niet gedragen door een meerderheid van de vergadering. De VEB beschuldigde Herkströter er van, als commissaris van HBG, de wens van beleggers bewust in de wind te hebben geslagen bij de besluitvorming over het baggerbedrijf van HBG. Die resulteerde uiteindelijk in een bundeling met de baggerdivisie van Ballast Nedam.
Herkströter maakte geen gebruik van de uitnodiging van de VEB om zich te distantiëren van het HBG-beleid, zodat De Vries zich vervolgens verzette tegen diens herbenoeming. De VEB werd bijgevallen door slechts een enkele aanwezige. "De man is veroordeeld wegens wanbeleid", aldus een certificaathouder, verwijzend naar het oordeel van de Ondernemingskamer over HBG.
De kans dat de VEB een meerderheid van stemmen zou vergaren achter haar motie van wantrouwen was overigens nul.
De stemmen van ING-aandeelhouders zijn namelijk vrijwel allemaal in handen van de Stichting Administratiekantoor ING. "En dat is een weinig onafhankelijke club die ik nog nimmer heb kunnen betrappen op een kritische houding en die nog nooit tegen een ING-voorstel heeft gestemd", aldus De Vries.
Het gebrek aan zeggenschap van de aandeelhouders vormde de volgende pijl op de boog van de beleggersclub: "U vraagt of de zaal instemt met uw voorstellen, maar het is allemaal voor de bühne. In feite beslist uzelf."
Deze stelling kreeg bijval van een aantal grote institutionele beleggers, waaronder de pensioenfondsen ABP, PGGM en dat van Shell.
Het oproer over het magere stemrecht ontlokte een kribbig antwoord van bestuursvoorzitter Ewald Kist: "We gaan bij ING voor de lange termijn en we willen daarbij niet gestoord worden door het kortetermijndenken van aandeelhouders." Om hieraan toe te voegen: "Als het de aandeelhouder niet bevalt, dan kan hij ons aandeel verkopen."