De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak blijft optimistisch
   
 

AMSTERDAM - Het Damrak heeft de positieve lijn van dinsdag doorgetrokken. Ook gisteren kwam de impuls uit de technologiehoek. De verwachtingen en kwartaalcijfers gisteren van chipmaker Intel zorgden voor meer vertrouwen bij beleggers. De AEX steeg naar 528,83, een winst van 0,5%.

Philips leek in Amsterdam even opnieuw blikvanger, maar werd toch voorbijgestreefd door onder meer ASML dat met €27,81 2,2% hoger uitkwam. Philips bleef steken op €35,40, een winst van 1,8%. Elsevier bleek bij de hoofdfondsen echter de sterkste stijger: een winst van 3,2% op €15,93.

Buhrmann eindigde 3% hoger op €14,89 en Aegon was de sterkste financial met een winst van 1,8% op €28,56. Numico boekte een winst van 1,7% op €30,75. Dat is wel eens anders geweest. Het aandeel heeft de afgelopen tijd veel waarde verloren. Het bedrijf heeft de uitoefenprijs van managementopties daarom sterk verlaagd. Kennelijk zagen de managers er ook even geen brood meer in.

KPN zag de koers stijgen naar €5,80, een plus van 0,5%. Het telecomconcern komt vandaag met i-mode op de Nederlandse markt. De Nederlanders zien daarbij veel in een samenwerking, op termijn, met het Franse Bouygues.

Automatiseerder CMG zat het tegen. Was het dinsdag nog de sterkste stijger bij de AEX-fondsen, gisteren verloor het aandeel terrein: 1,7% op €4,10. Daarmee was het de sterkste daler; het kan verkeren. Ook Hagemeyer behoorde tot de dalers, een min van 0,2% op €24,65. Het handelshuis ziet vooralsnog geen herstel van de markt, Effectenbank Stroeve gaat zelfs uit van een krimp van 1% in 2002. De bank heeft het advies voor het aandeel verlaagd: van houden naar verkopen. Het koersdoel staat bij Stroeve nu op €23. "De koers van Hagemeyer is sinds de publicatie van de jaarcijfers sterk opgelopen, terwijl de groei van de winst per aandeel de komende drie jaar gering zal zijn."

Ahold heeft gisteren een nieuw financieel centrum geopend in Genève. Het retailconcern wil hiermee voorbereid zijn op eventuele wijzigingen in het fiscale stelsel van de Europese Unie. De belastingdruk zou daardoor voor Ahold kunnen stijgen. Beleggers beloonden de vooruitziende blik niet: het retailaandeel zakte 0,1% naar €27,88.

In de Midkap (de AMX steeg 1,6% naar 536,47) gingen gisteren de meeste fondsen omhoog. Nedlloyd nam het voortouw. De koers van de Midkapper reageerde op een artikel in deze krant over partner P&O. Dat bedrijf wil dit jaar nog een akkoord bereiken over de toekomst van rederij P&O Nedlloyd. P&O wil het belang in die joint venture verkleinen. Nedlloyd won daarop 5,7% op €19,34.

Offshore bedrijf IHC Caland steeg 5,3% naar €61,60, en zat daarmee Nedlloyd op de hielen. Ook uitzenders lagen goed in de markt. Reden voor de populariteit bij beleggers waren de beter dan verwachte kwartaalcijfers van het Zwitserse Adecco. Kern van de boodschap: de markt trekt weer aan. Welkome geluiden voor de Nederlandse branchegenoten. Randstad kreeg er op het Damrak 3,4% bij op €17,30, Vedior veerde zelfs 4,5% op naar €16,50.

Automatiseerder Ordina heeft de aangekondigde samenwerking met Kappa Pack-aging afgerond. Zo is Boardware, de ict-dochter van Kappa, overgenomen en ligt er een serviceovereenkomst met Kappa Packaging. Ordina eindigde desondanks 0,1% in de min op €13,09.

Op de lokale markt heeft New Skies zijn NSS-7 satelliet met succes kunnen lanceren. De lancering vond plaats in Frans Guyana. Met de satelliet ging ook de aandeelkoers omhoog. New Skies sloot gisteren 4,7% hoger op €6,70.

Sluiswachter meldde het bod op Helvoet Holding gestand te zullen doen, Helvoet steeg 1,4% naar €20,80.

Het aandeel Beter Bed sloot 2,2% lager op €11,25. Het aandeel is dezer dagen letterlijk behoorlijk in beweging. Mede-oprichter Mark Diks heeft de afgelopen twee weken circa 400.000 aandelen van de beddenspecialist (oftewel bijna tweederde van zijn pakket van bijna 10%) verkocht. Volgens topman Frans Geelen niets nieuws. "Diks wilde toch al verkopen. Het is alleen jammer voor hem dat dat op deze koers moet."

Beter Bed zou van de beurs worden gehaald door investeringsmaatschappij Nesbic, maar een deel van de grootaandeelhouders vond het bod van €16 per aandeel te laag. Nesbic trok zich daarop als koper terug, formeel omdat het beddenbedrijf slecht presteert. Daardoor kreeg Diks de al aangeboden stukken retour en moet hij nu tegen een aanzienlijk lagere prijs verkopen.

Onder de institutionele beleggers wordt inmiddels ook met pakketten geschoven. Zo heeft het Hidden Value Fund zijn belang van 5,1% verkocht aan Delta Deelnemingen. Door deze transactie heeft Delta Lloyd inmiddels een aanzienlijk belang (deels dus via Delta Deelnemingen) in Beter Bed opgebouwd. Maar volgens Geelen zit deze belegger er "voor de langere termijn".

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.