De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Supermarktconcern Ahold op
de loop voor Europese regels

Van onze verslaggevers

   
 

BRUSSEL - Supermarktconcern Ahold heeft zijn interne financieringsmaatschappij verplaatst naar Zwitserland. Dit uit vrees dat eurocommissaris Mario Monti (Concurrentiezaken) steeds verder gaat met het ontmantelen van fiscale lokkertjes die diverse Europese lidstaten momenteel nog over hebben.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x273, 18kb)
Als dit een trend wordt, krijgen ze het druk in Zwitserland, vreest het ministerie van Financiën. (Eigen foto)
Het Nederlandse ministerie van Financiën bevestigt op de hoogte te zijn van het vertrek van 'de interne bank' van Ahold. Daardoor loopt de Nederlandse schatkist per jaar enkele tientallen miljoenen euro's mis.

Wel vindt het ministerie dat de Zaandamse grootgrutter erg ver voor de muziek uitloopt door nu al de benen te nemen, terwijl de onderhandelingen met de Europese Commissie nog volop bezig zijn. Verder wil de woordvoerster niet ingaan op de details van de overwegingen die Ahold tot de opmerkelijke stap hebben gebracht: "Wij praten niet over individuele belastingplichtigen."

Ahold is één van de eerste Nederlandse concerns die de belastingplannen van Monti niet afwacht. Zoals Ahold ook zes jaar geleden de eerste was om terug te keren naar Nederland toen de toenmalige staatssecretaris van Financiën Willem Vermeend de nieuwe wet op de concernfinanciering lanceerde (corporate finance activities). Vermeend kwam tot die stap, omdat multinationale concerns Nederland begonnen te ontvluchten toen elders in Europa gunstiger regels voor concernfinanciering opdoken. Door de nieuwe regels konden bedrijven de belasting op winsten uit financieringsactiviteiten terugbrengen van 34,5 naar 7 procent en inderdaad keerden bedrijven terug en leverde de nieuwe regeling de schatkist per saldo voordeel op.

Sinds Monti een stuk of acht fiscale regelingen in EU-lidstaten op de korrel heeft (een aantal van de fiscale lokkertjes kunnen worden uitgelegd als verkapte staatssteun en dat mag niet) dreigt nu weer het omgekeerde, dat multinationals het toch weer buiten Europa gaan zoeken.

Volgens de woordvoerder van Monti, Michael Tscherny, is het niet meer dan normaal dat de commissie optreedt tegen concurrentievervalsende fiscale regelingen onder het motto 'gelijke monniken gelijke kappen'. Hij verwacht daardoor zeker geen 'uittocht' van financieringscompagnies uit Europa.

De woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Financiën is pessimistischer: "Bedrijven zoeken nu eenmaal het laagste punt op. Als dit een trend wordt, krijgen ze het druk in Zwitserland."

In België, de Antillen of in Zwitserland bestaat al langer een gunstiger regime voor de belasting op de zogeheten rentewinsten. België kent de zogenaamde 'coördinatiecentra' - in feite brievenbusmaatschappijen met hetzelfde doel - een lage belasting op financieringsactiviteiten van internationaal opererende bedrijven. Ahold (en trouwens ook Philips) had tot 1996 dan ook zo'n coördinatiecentrum in België maar keerde terug naar Nederland toen Vermeend de wet versoepelde.

Volgens die versoepeling kunnen bedrijven 80% van de winst op het 'bankieren' belastingvrij in een soort stroppenpot stoppen, zodat ze effectief maar 7% belasting betalen. Voorwaarde is wel dat normaal wordt 'afgerekend' als dat geld dan toch weer uit die stroppenpot wordt onttrokken.

Hoewel een aantal Nederlandse bedrijven die gebruik maakt van het cfa-regime door de stap van Ahold aan het denken zal zijn gezet, vertrouwen de meeste er op dat de regering er met de Europese Commissie wel uit zal komen. "De overheid heeft wat dat betreft nadrukkelijk een verantwoordelijkheid", aldus Peter Lier, hoofd internationale belastingen bij accountantskantoor KPMG-Meyburg. Als de overheid het niet voor elkaar krijgt zonder kleerscheuren het regime af te bouwen, loopt het investeringsklimaat in ons land wel een ernstige klap op.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt dat de Europese Commissie snel duidelijkheid moet geven. De organisatie hangt al een tijdje in Brussel aan de bel. VNO-NCW pleit voor het in stand houden van speciale regelingen als het cfa-regime. "Als Europa concurrend wil blijven is dat noodzakelijk. Anders krijg je inderdaad een vlucht van financiële centra en wellicht zelfs van hoofdkantoren", aldus een woordvoerder. VNO NCW acht het denkbaar dat bedrijven het voorbeeld van Ahold gaan volgen. "Dat is onwenselijk en de Nederlandse fiscus loopt daarbij veel geld mis."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.