De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Russische skinheads bedreigen alle buitenlanders met de dood
   
 

door Pieter van der Sloot MOSKOU - In grote delen van de buitenlandse gemeenschap in Moskou is onrust ontstaan over komende zaterdag, de geboortedag van Adolf Hitler, nadat de Amerikaanse en andere ambassades e-mails hebben gekregen waarin Russische extremisten dreigen alle buitenlanders te doden.

Bijvoorbeeld: "Waarschuwing! Deze brief is door mij en mijn groep geschreven om jullie te waarschuwen over onze komende acties. Wij zullen alle buitenlanders doden die we op Hitlers verjaardag tegenkomen. Rusland voor de Russen!" Was getekend: Ivan, president van de Skinhead Groep Rusland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Russische skinheads brengen in Moskou de Hitlergroet.
Een e-mail als bovenstaande kan iedere gek met een computer versturen, maar het dreigement wordt in Rusland uiterst serieus genomen. En niet voor niets: vreemdelingenhaat en geweld tegen (vooral donker gekleurde) buitenlanders door fascistische jeugdbewegingen zijn in Rusland sterk in opmars. Biljartbalkale jongeren in camouflagejacks en op stalen hakken die in het openbaar racistische taal uitslaan en de Hitlergroet brengen, duiken in grote steden als Moskou en Sint-Petersburg steeds vaker op.

"Zelf hebben wij niet zo'n e-mail ontvangen, maar we hebben wel kopieën gekregen van onze collega's", zegt Esther Loeffen van de Nederlandse ambassade in Moskou. "We proberen in EU-verband actie te ondernemen. Vooral ten behoeve van de Afrikaanse landen."

Duizenden

Het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken schat het aantal skinheads en andere neonazi's op 10.000, maar volgens onafhankelijke waarnemers ligt dat dichter bij de 50.000. De afgelopen anderhalf jaar zijn er in Rusland zo'n 12 buitenlanders door skinhead-geweld omgekomen en meer dan 100 in het ziekenhuis beland.

De slachtoffers zijn vooral inwoners uit voormalige Kaukasische sovjetrepublieken als Georgië, Tsjetsjenië en Azerbaidzjan, maar ook Afrikanen en Aziaten die studeren aan Russische universiteiten. De situatie is op de Moskouse universiteiten zelfs zo bedreigend geworden dat de instellingen zijn gedwongen om zelf bewakingspersoneel in te huren, omdat de hoofdstedelijke politie de veiligheid van de 70.000 buitenlandse studenten niet langer kan garanderen.

"Studenten uit Nigeria stelden mij als eersten op de hoogte van de e-mails", zegt professor Apollon Davidson van de MGU, de Moskouse Staatsuniversiteit. "Ze verkeren in angst want ze worden al zo vaak bedreigd en geslagen." Vorige maand besloten 18 buitenlandse studenten aan de Rostovse Medische Universiteit Rusland voorgoed te verlaten omdat ze vreesden voor hun leven. De neofascistische beweging RNE (Russische Nationale Eenheid), die over heel Rusland vele duizenden aanhangers heeft, ontkent iets met de e-mails te maken te hebben, hoewel sommige Russische kranten anders suggereren.

De 23-jarige Andrej, die zelf beweert geen skinhead te zijn maar wel als zodanig is uitgedost, staat bij metrostation Toergenjevskaja te roken en te drinken, met een pitbull aan de lijn: "De Amerikanen en de zwarten, ze proberen allemaal om ons Russen te degenereren." Hij neemt een slok van zijn halveliterfles bier en voegt eraan toe: "En de joden ook. Ik steun Arafat en de Palestijnen. De Palestijnen zijn de Russen van het Midden-Oosten." Hij heeft van de e-mails gehoord en steunt de inhoud daarvan van harte.

De politie in Moskou zegt komende zaterdag extra paraat te zijn om uitwassen zoals vorige week in de Oekraïense hoofdstad Kiev te voorkomen, toen 50 jongeren een synagoge aanvielen, ruiten werden ingegooid en gelovigen in elkaar geslagen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.