De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Vredesmissie van
Powell vruchteloos

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De pogingen van Colin Powell om tot een staakt-het-vuren te komen in Israël zijn mislukt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft van zowel Israël als de Palestijnen bitter weinig los gekregen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Colin Powell (l.) praat met de Palestijnse leider Jasser Arafat in diens belegerde hoofdkwartier in Ramallah. (Foto: AP)
Israël houdt nog steeds de Palestijnse Westoever in een ijzeren greep ondanks herhaalde oproepen van president Bush tot terugtrekking. Veel meer dan de vage belofte van premier Ariel Sjaron dat Israël "binnen een week" zijn troepen terug zal trekken, kreeg Powell niet. In die omstandigheden was Arafat niet bereid tot een aanbieding van zijn kant. De Palestijnen willen dat Israël eerst zijn leger terugroept.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Saeb Erekat (Foto: AP)
Volgens de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat was de situatie "nu zelfs erger dan toen Powell hier een week geleden arriveerde". Een zichtbaar aangedane Jasser Arafat greep de komst van Powell naar zijn in puin geschoten hoofdkwartier in Ramallah aan om een tirade te houden tegen zijn gedwongen 'huisarrest'. "Is het acceptabel dat ik hier niet naar buiten kan?", stelde hij retorisch. Hij noemde de Israëlische belegering van de heilige Geboortekerk in Jeruzalem "beschamend".

Arafat roemde echter ook de goede sfeer in de gesprekken met Powell. Dat is belangrijk omdat zowel de Palestijnen als de Arabieren twijfelen aan de oprechtheid van de Verenigde Staten die eenzijdige steun aan Israël wordt verweten. Mogelijk was de goede sfeer de "vooruitgang" die president George W. Bush had gezien in de missie van Powell.

Andere Palestijnen waren echter minder vriendelijk. De Palestijnse veiligheidsadviseur, Mohammed Dahlan, wees erop dat de Amerikaanse staatssecretaris voor Defensie in het weekeinde deelnam aan een pro-Israël-demonstratie in Washington. "Toen ik hem daar op de tv zag staan, wist ik al dat we niets van de komst van Powell konden verwachten. We hebben het woord 'stom' niet in neonletters op ons hoofd staan."

Tenet

Ondanks het uitblijven van een concreet resultaat blijven de Amerikanen proberen tot een soort van bestand te komen. De directeur van de CIA, George Tenet, de architect van een van de vele vredesplannen die circuleren, komt weer naar de regio en ook Powell heeft gezegd terug te zullen komen. Een datum noemde hij echter niet.

Powell gaf aan dat zonder een Israëlische terugtrekking uit de Westoever een bestand niet mogelijk is. "Een staakt-het-vuren is momenteel niet relevant, dat wordt het pas als de terugtocht compleet is." Hij zei ook Arafat gewaarschuwd te hebben onomwonden afstand te doen van terrorisme omdat hij anders miljoenen dollars aan steun zal verspelen.

Israëlische tanks trokken zich gisteren terug uit het centrum van Jenin, maar ze vormen nog wel een cordon om de stad en het vluchtelingenkamp. Sjaron had al eerder verklaard dat de operatie in Jenin bijna was afgewikkeld.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.