De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  'Levenden onder
puin Jenin'

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Onder het puin van het door Israël grotendeels verwoeste Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin liggen mogelijk nog levenden. Het Internationale Rode Kruis dat sinds maandag in het kamp onder meer de lijken bergt, heeft Israël gevraagd internationale teams toe te laten die ervaring hebben met het werken in gebieden waar zich een aardbeving heeft voorgedaan.

Er is ook behoefte aan munitie-experts die de explosieven die onder het puin liggen onschadelijk kunnen maken. Volgens Israël waren veel huizen van valstrikken voorzien en besloot het leger daarom de woningen plat te walsen met gepantserde bulldozers.

Het is nog steeds niet duidelijk wat er precies in het vluchtelingenkamp is gebeurd tijdens de hevige gevechten tussen het leger en Palestijnse militanten. De Israëlische premier Sjaron noemt de beschuldigingen dat er in het kamp een massaslachting heeft plaatsgevonden "belachelijk". De Palestijnen claimen honderden doden.

De kampen worden bestuurd door de Verenigde Naties en het moet daarom mogelijk zijn vast te stellen wie wordt vermist van de 13.000 inwoners van Jenin. Anders is het voor de Palestijnse steden, waar de administratie volgens de Palestijnen een chaos is omdat Israëlische troepen op grote schaal computers hebben vernield. "We weten niet eens meer wat voor cijfers de leerlingen hebben behaald bij hun examens, want ook de computers van het ministerie van Onderwijs zijn allemaal stuk", aldus een woordvoerder.

Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties proberen via ooggetuigen een beeld te krijgen van wat er in Jenin is gebeurd. De Palestijnse mensenrechtenorganisatie LAW meldt dat er een truck is gesignaleerd met ongeveer 30 lichamen verpakt in plastic. Ook zouden bulldozers huizen hebben vernield waarin zich nog mensen bevonden.

LAW heeft ook verhalen opgetekend over de behandeling van in Jenin gearresteerde mannen. Ze zouden zijn geslagen en geschopt en lange tijd geen water en eten hebben gehad. Wie om water vroeg, kreeg soms urine aangeboden. In Bethlehem worden mensen al meer dan 14 dagen in hun huizen vastgehouden.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.