De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Argentijnse politici
nergens meer veilig

   
 

door Wim Romeijn BUENOS AIRES - Politici, bestuurders en topambtenaren kunnen in Argentinië niet langer veilig de straat op. In Buenos Aires en andere grote steden zijn sinds enkele maanden zogeheten 'ontmaskeringsgroepen' actief die het op zich hebben genomen om de leiders van het gebroken land met minibetogingen te attenderen op hun eigen falen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Roberto Alemann ...op de vlucht... (Foto: REUTERS)
De manifestaties van onvrede ontstaan vaak spontaan wanneer iemand bijvoorbeeld een parlementslid of minister heeft 'betrapt' in een restaurant of andere openbare gelegenheid. De betogers trekken ook in het holst van de nacht naar woningen van politici om hun nachtrust te verstoren. De politie moet dagelijks meermalen in het geweer komen om bestuurders in nood te redden.

Zo moesten agenten de 81-jarige oud-minister van Economische Zaken Roberto Alemann bevrijden uit een bankkantoor waar de voormalige bewindsman zijn toevlucht had gezocht na op straat te zijn herkend. Alemann was zo'n twintig jaar geleden minister, maar dat weerhield voorbijgangers er niet van hem een paar rake klappen uit te delen.

Iedere Argentijn is tegenwoordig een betoger in spe. Elke politicus of bestuurder, ongeacht politieke kleur of staat van dienst, kan ten prooi vallen aan de volkstoorn. De economische crisis die sinds eind vorig jaar het land geselt, is overgeslagen naar het politieke leven en ondermijnt thans de constitutionele orde.

Minister Remes Lenicov van Financiën overdreef niet toen hij tijdens een recente topconferentie in Brazilië zijn Latijns-Amerikaanse ambtgenoten waarschuwde dat Argentinië afstevent op anarchie wanneer er niet snel financiële hulp uit het buitenland komt.

De Argentijnen willen de vervlogen rijkdom terug en wel meteen. Dat de regering geen ijzer met handen kan breken en de hoge levensstandaard van weleer op drijfzand was gebaseerd en nu is gezonken, is een boodschap die niemand wil horen.

Onbestuurbaar

President Duhalde ziet de bui hangen en speelt met de gedachte om vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het staatshoofd verklaarde onlangs dat hij zal opstappen, mocht een akkoord met het Internationale Monetaire Fonds (IMF) over een hervatting van de financiële steun aan Argentinië uitblijven. Het land zou in dat geval volgens de president onbestuurbaar blijken.

Het IMF en andere kredietgevers als de Wereldbank zeggen Argentinië best te willen helpen, maar verlangen dat de overheid in Buenos Aires eerst zelf zorgt voor een evenwichtige begroting.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.