De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS: nieuw offensief Al-Qaeda
   
 

AMSTERDAM - President George Bush houdt ernstig rekening met een 'lenteoffensief' van het islamitische terroristenleger Al-Qaeda. Volgens Bush is het netwerk van Osama bin Laden bezig zich te hergroeperen ter voorbereiding van nieuwe aanslagen op Amerikaanse doelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Osama bin Laden (Foto: REUTERS)
De president bezwoer gisteren ten overstaan van militaire kadetten in Virginia echter dat de VS de dreiging het hoofd zullen bieden. "Wij zullen samen met onze vrienden en bondgenoten daadkrachtig in actie komen wanneer het wereldwijde terrorisme de beschaafde samenleving bedreigt", aldus Bush die de internationale coalitie tegen terreur als bijzonder hecht omschreef ondanks signalen van tegenstand uit de Arabische wereld.

Ook gaf hij opnieuw aan te zullen afrekenen met de dreiging van vijandige regimes die bezig zijn met de productie van massavernietigingswapens. Bush heeft Irak, Iran en Noord-Korea betiteld als de 'As van het Kwaad'. In een poging een menselijk gezicht te geven aan de door Amerika geleide antiterreuroorlog zei Bush dat de VS "hoop en kansen willen creëren voor alle mensen in alle culturen".

Minister van Defensie Donald Rumsfeld sprak gisteren tegen dat het VS-leger een enorme blunder heeft begaan bij de jacht op Bin Laden. Volgens de krant The Washington Post is de regering-Bush tot de conclusie gekomen dat de terreurleider wellicht gepakt had kunnen worden als bij de strijd om het grottencomplex Tora Bora op grote schaal grondtroepen waren ingezet. Bin Laden zou begin december vorig jaar vanuit Tora Bora zijn gevlucht.

Britse elitetroepen die in Afghanistan de laatste groepjes Al-Qaeda- en Taliban-strijders trachten uit te schakelen, hebben gisteren verborgen wapenvoorraden en met explosieven beladen lijken, bedoeld als valstrik, ontdekt. De Britten verwachten dat vele fundamentalistische strijders terugkeren naar de bergachtige regio in oostelijk Afghanistan, nadat zij daar recent verdreven waren na bloedige gevechten met Amerikaanse commando's. "De vijand was er, maar is 'm gesmeerd. Onze taak is ervoor te zorgen dat ze niet terugkomen, dan pas gaan we kijken waar ze zijn", aldus luitenant-kolonel Tim Chicken.

Gisteren dook opnieuw een videoband op van Bin Laden. Een Arabische zender vertoonde fragmenten waarin Bin Laden de horroraanslagen van 11 september roemt als een gevoelige slag voor de Amerikaanse economie. Ook toont hij zich ingenomen met het feit dat sindsdien tal van Amerikanen lijden aan slapeloosheid.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.