De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 18 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Irritaties in bloedeloos Srebrenica-debat
Kok weigert excuus
aan de nabestaanden

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - Premier Kok heeft gisteren in de Tweede Kamer in het debat over de val van het paarse kabinet geweigerd om expliciet 'excuus' aan te bieden aan de nabestaanden van de slachtoffers in Srebrenica. Wel betuigde Kok spijt voor de tekortkomingen van opeenvolgende kabinetten, maar het door GroenLinks gewenste woord "excuus" kwam niet over de lippen van Kok.

"We zijn en voelen ons buitengewoon spijtig dat de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, niet in staat is geweest te doen wat redelijkerwijs van ons kon worden verwacht," aldus Kok, die aangaf dat hij er geen woordenspel van wilde maken.

Enkele fracties vroegen Kok om na de dramatische gebeurtenissen in 1995 toen 7500 Bosnische moslims werden afgeslacht meer geld uit te trekken voor hulp aan Bosnië en Srebrenica. Daarbij werd de 'bijzondere positie van Nederland' in Srebrenica als reden gegeven.

De inmiddels demissionaire minister-president meldde echter dat Nederland na de Verenigde Staten de grootste geldschieter is in Bosnië. Per jaar gaat er naar de regio bijna 450 miljoen euro. "Geld maakt het verleden niet ongedaan," zei Kok in de Kamer. Hij ziet ook niets in vormen van demonstratieve boetedoening.

Chaos

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Voor de dramatische stap van premier Kok was gisteren opnieuw waardering in de Tweede Kamer.
In het bloedeloze Kamerdebat waren er grote irritaties - onder meer bij premier Kok en Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven - over de planning van een nieuw debat over het NIOD-rapport. Vooral het CDA en D66 bleven er tot vervelens toe op hameren dat er volgende week nog een debat wordt georganiseerd over het NIOD-rapport.

Premier Kok voorspelde dat de zorgvuldigheid geweld wordt aangedaan als de Kamer binnen een week over het dikke NIOD-rapport gaat vergaderen. "Voordat we het weten hebben we een chaos gecreëerd," waarschuwde Kok.

De Kamer stelt een tijdelijke commissie in die gaat bekijken welke vragen over het Srebrenica-drama aan de orde kunnen komen in een parlementaire enquête.

Kok zei niets te verbergen te hebben voor een enquêtecommissie. "Ik heb een rein geweten en ik durf alle vragen te beantwoorden en kan iedereen recht in de ogen zien," aldus Kok. De VVD zal zich niet verzetten tegen een enquête.

SP-voorman Marijnissen pestte PvdA-leider Melkert door hem te vragen of hij wel premier kan worden als zijn partij na 15 mei de grootste wordt. Daarbij verwees hij naar het ministerschap van Melkert tussen 1994 en 1998. De PvdA-voorman bevestigde dat er geen problemen zijn als het premierschap zich aandient, omdat het kabinet-Kok de staatsrechtelijke verantwoordelijkheid op zich heeft genomen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 18 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.